Cytuj:
Tak, tylko że chodzi o zjawisko w drugą stronę. Teza, że dobry sprzęt ma dobrą płytkę nie jest równoważnością, tzn. nie oznacza, że jeśli sprzęt ma dobrą płytkę, to przez to jest z definicji dobry...
To jest oczywiste... zle zaprojektowany uklad nawet na najwspanialszej plytce bedzie dzialal zle.
Cytuj:
Poza tym nie na miejscu jest tu porównanie polskich producentów z zachodnimi - chodzi o wielkość produkcji. Polscy produkują na polski rynek, są to manufaktury i ilość wykrywaczy liczona jest co najwyżej w dziesiątki rocznie
Tu akurat nie ma to znaczenia cos komu sie sprzedaje i przy cenie wykrywacza wynoszacej ok 1000zl powinna byc przyzwoita plytka - w taka kwote mozna ja juz wkalkulowac.
Natomiast nieoplaca sie to amatorowi ktory nie ma potrzeby wykonywac 10 plytek.
Cytuj:
w tym wypadku sztywnie zaprojektowana i wykonana w fabryce płytka może być nawet kulą u nogi
Z tym to sie niezgodze, jesli robi sie zmiany w ukladzie to jest to usprawnienie lub dodanie czegos tam (powstaje nowy model zazwyczaj drozszy) i wiaze sie to niestety ze zmiana plytki. Mozna spogladnac z innej strony ... ehhh uklad jest do dupy i musze go poprawic, wykonac nowe plytk...i - jednak kij tym co kupili buble ... ja jestem teraz biedny ;)
Tak jak mowilem plytka ma dosc duze znaczenie, np. soldermaska poza ulatwieniem lutowania rowniez chroni miedz prze utlenianiem sie wilgocia, domowym sposobem tez to mozna zrealizowac jednak nie jest to juz soldermaska i nie wyglada tak ladnie).
Wiec reasumujac plytka nie odzwierciedla jakosci projektu (od strony elektronicznej), jednak powinna byc wykonana starannie gdyz jest to tez dosc wazny element ukladu.
A na papranine mozna sobie pozwolic robiac cos dla siebie (jesli to komus odpowiada).