Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 00:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: X-Terra
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 14:14 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Nie zdążyłem dopisać się do zamkniętego już wątku o X-Terze, więc robię to teraz :)
Chyba faktycznie poszli troszkę w Minelabie po rozum do głowy, ale mówię to jedynie na podstawie zdjęć :(
Poniżej link do co prawda mini, ale za to obiektywnego testu:

http://www.garysdetecting.co.uk/minelab_xterra.htm

Co mi się rzuciło w oczy to długość całego sprzętu.. Spójrzie na fotkę gdzie nowy Minelab stoi obok nowego Lasera.. I oba są w "najkrótszym" ustawieniu! Czyżby znowu konstrukcyjna wtopa Minelaba? Może Proscan coś napisze o tej długości bo fizycznie miał go już w łapkach? No i czekamy na wyniki testów..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 19:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wielkiego entuzjazmu na załączonej stronie nie zauważyłem. Co autor chciał powiedzieć przez to, że wykrywacz nie jest dynamiczny i, że najbliżej mu do C-Scope 1220 R? Znam wersje 1220, 1220 XD i 1220 XDP, ale są to wykrywacze statyczne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 20:32 

Dynamiczny w sensie "przebojowy" a nie "dynamiczny versus statyczny" ;) :1
Co do Cscope to chodzi o zasięg i ogólne porównanie klasy..
Dodam tylko że gość który napisał test nie jest wcale pigmejem i trochę to bez sensu że do testu musiał wkładać rurki od Tesoro :n

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 23:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cóż,każdy kij ma dwa końce.Ja przy swoim metr dziewięćdziesiąt wzrostu,mogłem chodzić swobodnie tylko z Tejonem (z teamu Tesoro).A właśnie cała,świetna z resztą,seria u.max była raczej dla pigmejów.Tak jak i GTP.Chyba najlepsze rozwiązanie ma tu C-Scope z jego "bezdziurkową" regulacją.Szkoda,że jest to rozwiązanie mało stabilne.
Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2005, 08:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Seria uMAX ma jeszcze możliwość przesunięcia podłokietnika o 2,8 cm do tyłu (może niektórzy tego nie wiedzą). Po świecie biega więc cała armia pigmejów nie wiedzących nawet o tym, że są pigmejami. Wśród użytkowników uMAX jest wielu użytkowników o wzroście ok. 190 cm, może nawet większym i jakoś nikt do tej pory nie narzekał. Nie wydaje mi się także, aby Minelab popełnił błąd, wykrywacz musiał przecież być testowany wielokrotnie przez ludzi o różnym wzroście. Trzeba wziąć wykrywacz do ręki, aby ocenić, a do tej pory niewielu miało taką okazję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2005, 10:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Przesunięcie podłokietnika do tyłu może jedynie poprawić lub pogorszyć wyważenie wykrywacza.Odległość od dłoni do końca (cewki) pozostaje bez zmian.Nie widzę więc tutaj związku :que
A z tego co pamiętam to dla bardzo wysokich Tesoro ma w ofercie przedłużony dolny wysięgnik.
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: X-Terra
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 12:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Czy coś więcej mozna dowiedzieć się o sprzęcie? Pytanie kieruję do niezawodnego Proscana, który już go testuje oraz innych ekspertów. Pomijam cenę - moim zdaniem trochę za wysoką. dodam, że czytałem inne posty. Interesuje mnie stabilość, dyskryminacja i ewentualnie zasięgi w powietrzu oraz tzw. ogólne wrażenie. Czy w 30-tce wystarczą dwa programy fabryczne?
Pozdrawiam ropri

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: X-Terra
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 12:56 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

ropri napisał(a):
Witam!
Czy coś więcej mozna dowiedzieć się o sprzęcie? Pytanie kieruję do niezawodnego Proscana, który już go testuje oraz innych ekspertów. Pomijam cenę - moim zdaniem trochę za wysoką. dodam, że czytałem inne posty. Interesuje mnie stabilość, dyskryminacja i ewentualnie zasięgi w powietrzu oraz tzw. ogólne wrażenie. Czy w 30-tce wystarczą dwa programy fabryczne?
Pozdrawiam ropri

Skontaktuj się z dystrybutorem (prywatnie), otrzymasz pewnie wszystkie odpowiedzi twierdzące...

Zasięgi w powietrzu - olej to. Temat na tyle przegadany (dotyczy samego pojęcia, nie konkretnie tego wykrywacza), że szkoda to w ogóle poruszać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 17:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Długość wysięgnika w detektorach X-TERRA pozwala na uzyskanie szerszego pola przemiatania. Promień łuku, po którym przemiata się sondą jest dosyć duży. Pozwala to z jednej strony na zwiększenie przeszukanego terenu, a z drugiej strony nie przemiata się cewką tuż przed nogami.

Jak podaje producent, wkrótce pojawią się krótsze dolne żerdzie do tych wykrywaczy, żeby zadowolić wymagania wszystkich użytkowników.

Położenie podłokietnika również można regulować, ale to pozwala wyłącznie na dopasowanie wykrywacza do przedramienia.

Pozdrawiam,

Grzechutor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 19:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wyniki testów powietrzu wkrótce będą na stronie Darka.

Porównanie Xterry do CSCOPE 1220 R to jakieś nieporozumienie. Ten model CSCOPA jest zupełnie nieudany. Starsze wersje 1220 były o wiele lepsze - nowy nie nadaje się do niczego. :n

Zestawienie zdjęć z ekranami obu wykrywaczy to nadużycie - w 1220 nie ma identyfikacji cyfrowej. Pokazywana jest tylko wartość danej nastawy.

Zgadzam się z autorem co do długości wysięgnika. Przy moich 172cm czułem, że jest "na styk".

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]