Korzystając z wiosennej pogody udałem się na zwiedzenie ok. 60 metrowej sztolni w Siemoni.
Sprawdziłem tez wyrobiska kamieniołomu wapienia i zapadliska na tej górze niestety na ślady kopalń o których znalazłem wzmiankę na stronie internetowej Siemoni nie natrafiłem.
Oto wzmianka:
Górnictwo na terenie wioski sięga bardzo odległych czasów o czym świadczą odkryte w pierwszej połowie XIX wieku ślady kopalni z okresu żelaza. Po roku 1795 została otwarta na Popiej Górze kopalnia rudy żelaza, która była czynna jeszcze w roku 1816 o czym świadczą akta znajdujące się w Archiwum Urzędu Górniczego w Dąbrowie Górniczej. Około roku 1822 otwarto w wiosce nowa kopalnię rudy żelaza i nazwano ją Hanke. Najwyższa jej produkcja wynosiła rocznie 7676 kubłów. W kierunku północno-wschodnim od tej kopalni istniała w roku 1841 druga kopalnia rudy żelaznej eksploatowana przez osoby prywatne. Koło roku 1855 otwarto na południowo-wschodnich stokach Popielej Góry trzecią kopalnię rudy żelaznej i nazwano ją Łata. Niektóre z tych kopalni czynne były do roku 1875.
Z Siemoni udałem się do pobliskich Psar i Strzyżowic poszukać śladów górnictwa.
Tu z pomocą miejscowej ludności tuż za jednym z zabudowań natknąłem się na wypełniony częściowo odpadami z ogrodu szyb kopalni Tadeusz.
Z tego co się dowiedziałem szyb był jeszcze drożny na początku lat 50-tych.
Potem miejscowi zaczęli zasypywać jego wylot i obecnie nad betonowym korkiem jest około 3 metrowej miąższości
humus przemieszany z fragmentami krzewów itp. Podobno zimą jeszcze do niedawna tworzył się tu spory wytop.
Stwierdziłem że można się przekopać przez ta warstwę ziemi i dotrzeć do szybu –
Miejscowi zapewne spodziewając się skarbu oferują swoją pomoc.
Potrzebna jednak by była ekipa zapalonych eksploratorów ...
Znalazłem też trochę informacji o miejscowym górnictwie w znajdującej się tu osadzie Tadeusz z książki Bolesława Ciepieli - Historia Psar - od zarania po współczesność:
Tadeusz. była to osada górnicza rządowa, która powstała w związku z eksploatacją pokładów węgla w Psarach. Osada ta w 1888 r. posiadała 58 mórg ziemi, 11 domów w których zamieszkiwało 46 ludzi. Zapewne osada Tadeusz powstała już z chwilą rozpoczęcia eksploatacji węgla w latach 1789, a 1792. Wiadomo jest, że po 1814 r. pierwotna kopalnia "Hoym" stała się własnością skarbu Królestwa Polskiego pod nazwą "Tadeusz", a jej nazwa pochodzi od imienia ówczesnego ministra spraw wewnętrznych Tadeusza hr. Mostowskiego (pod zarządem którego pozostawało górnictwo). Z tego też względu można przypuszczać, że osada górnicza rządowa Tadeusz mogła powstać dopiero po 1814 r.
Strzyżowice - ., wieś, powiat. będziński, gmina. Bo-browniki, parafia. Siemonia, ma 59 domów., 398 mk. 639 mr. włość. W 1827 r. było 43 dm., 228 mk. Wieś ta leży nad pokładami węglowymi, który tworzą tu małe zagłębie odrębne, - składające się z trzech pokładów grubości l do 1*5 mt. Pokłady te są odbudowywane w kopalni Andrzej (hr. Renarda). W sąsiedniej, •wsi Psary jest znaczniejsze odrębne zagłębie (niecka l1/., kim. długa, szeroka l kim.), na którem istniała rząd.kopalnia Tadeusz, od 1867 r. nieczynna. Potem urządzono kopalnię Barbara. Kopalnia węgla istniała już 1789 r. i dawała* do 3000 złp. dochodu, później wydawała do 20,000 korcy. W połowie XV w. S., wś biskupia w par. Siemonia,. miała 7 łan. km., z których dziesięcinę snopową i konopną płacono bisk. krakowskiemu, z trzech zaś folw. szlach. płacono pleb. w Siemonii
Maciek P.
|