Na monetki i inne drobne kolorki,zdecydowanie filtr 4-go rzędu.Fakt że jest to najpłytszy z dostępnych filtrów,ale jak się obsłuchasz będziesz prawie pewien co masz pod cewką i nie będziesz na polu kopał lemieszy z metra :1,bo wysoki filtr tłumi głębokie żelazo. Filtr 4-go rzędu jest specyficzny,ma inne dźwięki często taką kanonadę,ale z czasem zauważysz że na okrągłe przedmioty pożądania,dźwięk jest inny i nie sposób go pomylić z innymi blaszkami. Ustawienia zależnie od terenu i upodobań,ja na 4-tym rzędzie najczęściej mam takie; Filtr 4-go rzędu (wyłącznie na drobnicę) Szybkość dla 4-go rzędu 6 Wzmocnienie audio 15-20 Korekcja kamieni 0 (jak jest potrzeba -5 -10) Maskowanie 3-4 Dyskryminacja -30 (zależnie od warunków,czasem nawet -50) mam wrażenie,że przy niskiej dyskryminacji sprzęt jest stabilniejszy,mniej dźwięków od nie do końca zdyskryminowanych przedmiotów) Czułość i tu najwięcej zależy od terenu.Zdarza się 46-47 a innym razem na zaśmieconym terenie trzeba zjechać nawet do 35. Nie zawsze głębokość penetracji gleby jest najistotniejsza,ważniejsza jest stabilność sprzętu i czułość ustawiamy zależnie od terenu,tak aby pracować komfortowo,bez niepotrzebnych wzbudzeń,popiskiwań. Bardzo ważne jest dobre dostrojenia detektora na czystym gruncie,z dala od innych detektorów,zakłóceń elektrycznych. Dobrze dostrojony wykrywacz,będzie maksymalnie głęboki i stabilny.
|