Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 18:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Explorer SE deep + fast jednocześnie
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 18:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam

Proszę o radę dotyczącą jednoczesnego używania trybów deep i fast w Ex. Czy jest to ustawienie z założenia poprawne? Teoretycznie jabłka albo gruszki ? Ze sprzętem poznajemy się od paru miesięcy, stąd to teoretycznie głupie pytanie.
Rzecz dotyczy zaśmieconego terenu. Do tej pory, pomijając dość powolny procesor, a więc chodzenie dużo wolniejsze niż np. z X terrą 70 , mój elektroniczny kolega nieco fałszywie postękiwał, brykał przy ustawieniu deep . Przechodząc na fast , co jest zrozumiałe, mogłem chodzić trochę szybciej ale zamiatałem trochę płycej.
Ktoś mi doradził użycie obu funkcji jednocześnie ( na czarno ). Wykrywka się ustabilizowała, daje pewne i i z reguły mocne sygnały. Jestem zadowolony. Kilka testów potwierdziło zasięgi ( 1 kopiejka z 55cm- dla mnie rewelacja ) i zardzewiała ( pojekująca ) nakrętka rozmiar "kolejowy" z prawie 70cm- nic dodać nic ująć, ale.........
Czy to przypadek, czy oba tryby się "nie znoszą "/niwelują ?

Proszę o poradę chodzących kapke dłużej z tym sprzętem........

Pozdrawiam

Peter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Explorer SE deep + fast jednocześnie
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 22:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cześć ja chodzę również z Explorerem SE z Pro nie za długo ale ja raczej chodzę oddzielnie na fast lub deep .Fast używam w zależności tam gdzie jest bardziej zaśmiecony teren natomiast deep zaznaczam tam gdzie jest raczej czysto i mało jest śmieci co skutkuje większym zasięgiem wykrywki .Z tego co słyszałem używanie obu opcji fast/deef nie jest do końca takie dobre z uwagi gdyż ponoć te dwa filtry nie współpracują do końca ze sobą idealnie .Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 09:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za opinię. Właśnie o to mi chodzi, by wypowiedziało się parę osób . Ja do pewnego czasu stosowałem te same ustawienia - fast w zaśmieconym i deep w czystszym terenie ale.............

Proszę o dalsze komentarze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 13:43 
Generał Broni
Generał Broni

odznacz obydwie funkcje :1
niby powinno tak byc, ze czysto i glebiej to deep, zasmiecone i szybciej to fast, no ale tak tylko powinno byc, w EXie2 np bylo tak, ze to fast dawalo wyrazniejszy sygnal na glebszych fantach, jednak polecam nie zaznaczac zadnej z tych funkcji, a na pewno nie zaznaczanie obydwu jednoczesnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 17:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Na odznaczeniu obu opcji fast i deep nigdy nie chodziłem co to niby zmieni i ulepszy w działaniu wykrywki ? Będzie bardziej stabilniejsza, czulsza, głębsze zasięgi itp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 17:57 
Kapitan
Kapitan

ja natomiast zauważyłem że na włączonym fast jest wiecej fałszywych sygnałów, sprzęt sie bardziej wzbudzał, oraz kolejna uwaga wszedzie pisza że deep nadaje sie tylko na czyste tereny a niby dlaczego nie mozna chodzić z właczonym deep na zaśmieconym terenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 18:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja również dodam ze częściej śmigam ogólnie na samym deep gdyż wydaje mi się że wykrywacz zachowuje się raczej bardziej stabilnie jak chodzenie na fast .Ale czekam na info odnośnie wykluczenia fast i deep co to daje ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 18:29 
Kapitan
Kapitan

myśle że niemożna az tak bardzo sie przejmowac tymi dwoma funkcjami,czy aby one faktycznie aż tyle dają,bez aktywnego depp i fast wykrywacz też działa i jest skuteczny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 22:31 
Generał Broni
Generał Broni

jako, ze jestem padniety, napisze tylko tyle, pochodz na jednych lub drugich ustawieniach i na bank, ktores sobie podpasujesz, nie oczekuj odpowiedzi typu: "tak i tak to lepiej, a tak i tak to gorzej", do tej wykrywki potrzeba czasu, bo choc na pierwszy rzut oka wszystko wydaje sie proste i oczywiste, to sa jednak szczegoly, ktore decyduja o sukcesie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 września 2010, 16:01 
Plutonowy
Plutonowy

Ja używam fast jak szukam małych monet np. denarków, a deep jak chodze po okopie.
Pozdrawiam
Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 września 2010, 18:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Super. bardzo dziękuję za komentarze. Nie mogę powiedzieć, że jestem amatorem i mam dębowe ucho, ale każdy sprzęt trzeba poznać, a moje parę miesięcy z Ex SE Pro to zbyt mało aby się mądrzyć. Próbuję wielu ustawień i jestem na etapie wstępnego porozumienia się z moim niewyważonym ( cholera, po X 70 - bydlak jest ciężki ) kolegą.

Sukcesy są ale nie o to chodzi. Ważne by zoptymalizować większość ustawień ( uwzględniając specyfikę każdego terenu).
Idąc na skróty , poprosiłem szacowne grono o wypowiedź na temat sensu takich właśnie ustawień wykrywki ( deep+fast). Jednego, rzeczywiście jeszcze nie próbowałem tj. deep i fast
niepodświetlone .

Pozdrawiam
Peter

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 września 2010, 23:25 
Kapral
Kapral

Deep i Fast razem to tak jakbyś chciał patrzeć przez lornetkę jadąc na rowerze można ale pytanie czy jest sens.
Po za tym tu masz to fajnie wyjaśnione.
http://www.mlotv.com/view/263/explorer-fast-deep/
Ciekawa ta kopiejka z 55cm to chyba nie zasługa samego Recovery napisz jak możesz jaka cewka i jakie nastawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 17:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cewka 11 calowa ( z kompletu SE Pro ), a ustawienia nastepujące:

discrim - nie ruszałem
select - zaiksowane Nail (odrzut)
response - normal
volume - 10
gain - 9
Th.tone - 1
variability - 10
limits - 9
sounds - conduct
noise - 5
recovery - deep+fast
contrast - wg uznania
sensivity - manual ( wtedy 23 )

Uwagi Kolegów są jak najbardziej zrozumiałe i logiczne, ale subiektywizm ocen efektu stabilizacji jaki wydaje mi się osiągnął mój wykrywacz jest dla mnie na dziś niepodważalna.

Jeśli ktoś z Kolegów miałby czas w terenie na przetestowanie ustawień deep+fast jednocześnie - będę wdzięczny za kolejną porcję uwag..........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 17:57 
Kapral
Kapral

55 cm to 22 cale cudowny wynik gratulacje mnie z cewką standardową 10.5 na tych ustawieniach udało się osiągnąć jedynie 35 cm 14 cali prawie te same wyniki dała 8 calowa, a mówią że pro ma podobny zasięg a lepszą stabilność niż standard 10.5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 18:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wydaje mi się, że trzeba wziąć jeszcze pod uwagę , sprzyjające warunki - sypka ale nie wyschnięta na wiór polna ziemia ( ale nie czarnoziem ), prawdopodbne płaskie w stosunku do cewki ustawienie monety . Zawziąłem się by odkopać ten sygnał i przebiłem się przez orny fragment podłoża. Kopiejka wyszła z pierwszą grudką piasku . Byłem zaskoczony głębokością z jakiej wyszła. Urobek ze stożka gleby jaki usunąłem był na prawdę pokaźny.

Tego samego dnia, parę metrów dalej wyszła pordzewiała ( stąd pływający sygnał ) duża nakrętka (z 70cm). Kopałem do upadłego, mając na uwadze wyjęcie kopiejki z tak znacznej głębokości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]