Od jakiegoś czasu śledzę różne wpisy dotyczące ustawień w Argo. Wklejam je do Worda. Nie podam własnych ustawień bo takich nie mam. Często je zmieniam. Może jednak te moje zapiski pomogą Wam wypracować najlepsze ustawienia, :
"Na monetki popróbowałbym filtr 4-go rzędu(poczwórny 12 HZ),maskowanie bym dał na 3,szybkość dla 4 rzędu bym dał na 6 i na pewno na monetki byłaby kosiarka-to tak wirtualnie :) ,półki co. Witam ! Testy powietrzne tego wykrywacza warto robić w terenie niezabudowanym. Na sondzie standardowej , w terenie niezabudowanym , czułość 45, zasięgi wg. moich pomiarów na 5gr. : -filtr relikty 42 cm. -filtr standard 39 cm. -filtr poczwórny 34 cm.
pozdrawiam RUTUS
Kolorów najlepiej szukać w dynamice .Filtr standard, szybkość 16 , maskowanie 4 , dyskryminacja -10 , czułość na początek około 30.
Generalnie nie powinno się chodzić poniżej maskowania "3" - możliwość regulacji poniżej jest tylko dla absolutnych muzyków ;-). Maskowanie ustawione na "3" i powyżej radykalnie wspomaga układ dyskryminacji. Funkcja "korekcja kamieni " definiuje reakcję wykrywacza na tak zwane "hot rock" od pełnego odrzucenia aż do pełnej akceptacji w wysokim zakresie ID . Jeśli korekcja jest ustawiona w okolicach "0" to sygnał od kamieni jest na granicy odrzucenia i akceptacji. Czyli sygnał od nich jest właśnie krótki wręcz "szpilkowy". Efekt zależności jest taki ,że kombinacja niskiego maskowania i niskiego odrzucania kamieni powoduje właśnie takie sygnały powyżej +80.
Orientacyjne zasięgi w powietrzu na 5 gr dyskr. 0 czułość 40 dynamik filtr relikt( najgłębszy filtr) 5gr -37 cm moja proxima 31 20 zł prl -39 cm .............35
Dostalem od Rutusa takie zalecenia; na cewke DD Dynamika Standard Maskowanie 5 Szybkosc 16 Korekcja kamieni -10
A na standardowa cewke do lasu relikt maskowanie 5 szybkosc 16 Korekcja -2 lub 0
Zobacze jak jutro te ustawienia wplyna na prace wykrywacza Moje to: Maskowanie 5 szybkosc 16 filt relikt lub standard korekcja -16 czulosc Maxymalnie z jaka chodzilem to 40 ale tylko chwile bo jest mase sygnalów fauszywych
Ja chodzę przeważnie na : czułość na 40 filtr standard lub relikt , maskowanie 5 , szybkość 16, korekcja kamieni -5 lub -10 i wszystko ok . A masz sztywno owinięty kabel na sztycy ?
ja w swoim argo mam ustawienia na drobnicę--dynamik,filtr 4 rzędu,szybkość-6,maskowanie-3,korekcja kamieni na 0...i jest wszystko ok."
Powyższe ustawienia to ustawienia forumowiczów, nie zapisywałem nicków. Pozdrawiam
|