Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2012, 00:50 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
Pytania może już były ale żeby do kupy wszystko sklecić założyłem nowy temat aby każdy użytkownik mógłby się podzielić spostrzeżeniami w ustawieniach w szczególności jak zaradzić częstemu wzbudzaniu się wykrywacza.
Moje ostatnie ustawienia :

- dynamik relikt
- czułość 40
- dyskryminacja 0
- szybkość nor 16,
- korekcja kamieni -10 Argo cewka DD 1
- wzm. audio 11-16

Wykrywacz pracował wzorowo po dwóch tygodniach na tych samych ustawieniach w tym samym miejscu wykrywacz dawał na okrągło fałszywe sygnały nawet przy zjechaniu do czułości 30
Czym to może być spowodowane?
A jakie proponujecie ustawienia do pracy z filtrem poczwórny ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wymiana spostrzeżeń. Ustawienia Rutus Argo
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2012, 23:00 
Kapral
Kapral

Witam, co do ustawień Argo ja najczęściej chodzę na dynamiku z filtrem standard lub 4-go rzędu. Odnośnie filtra stand. moje ustawienia to:
- dyskryminacja: -15
- czułość: 45-47
- Szybkość: 16
- maskowanie: 3
- korekcja kamieni: 0 (gdy są fałszywe sygnały mam dwa sposoby. Schodzę na "-" z korekcją kamieni albo ustawiam maskowanie na 5).
Takie ustawienia proponuję dla osób, które zaczynają pzygodę z Argo lub nie mogą ogarnąć specyficznych dźwięków w filtrze 4-go rzędu.
Wracając do filtra 4-go rzędu - poczwórny 12 Hz to po pierwsze na drobnicę i kolorek nie ustępuje według mnie typowym "drobnicowcom".
Moje ustawienia to:
- dyskryminacja: -5 lub 0
- czułość: 44-45
- szybkość: 6-7
- maskowanie: 3
- korekcja kamieni: 0.
Jeszcze jedna uwaga, pamiętać należy aby nie przypisywać na "twardo" wskazań fantów, które nam wychodzą raz na całe życie. Argo inaczej wskaże moniaka np. małe sreberko w gruncie piaszczystym ( mi wychodzi 56-58), a inaczej w gruntach mokrych, zwartych, itp. (72-78). Wiadomym jest również że kopiemy dźwięki powtarzalne i takie gdzie na skali nie skaczą nam wskazania +- 18. Jak jest duża różnica to założyć możemy że pod sondą mamy korodujący metal. To na tyle. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 16:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tą dyskryminacja to ostro przesadzacie ja chodzę na minus 50.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 22:54 
Kapral
Kapral

Ależ jasne, w Argo można ustawić nawet -90. Tylko czy to da jakiś lepszy efekt niż -15 na kolorek i drobnicę w postaci np. moniaczków? Ja raczej śmiem sądzić, że nie. A ja starałem się podać ustawienia, na których z doświadczenia szuka mi się najlepiej drobnicy. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 18:59 
Plutonowy
Plutonowy

Dzisiaj byłem w terenie a dokładnie w lesie.
Ustawienia miałem takie:
- dynamik relikt
- dyskryminacja: 0
- czułość: 44
- Szybkość: 16
- maskowanie: 5
- korekcja kamieni minus 10
Po kilkunastu minutach wykrywacz zaczął coraz częściej się wzbudzać. Skorzystałem z rad kolegi @jagi1 i nie kopałem nie powtarzalnych sygnałów zjechałem czułość do 39 nic to za bardzo nie dało ale po jakimś czasie trafił mi się bardzo czytelny głośny powtarzalny dźwięk skala na wyświetlaczu 40-50 byłem pewien że coś musi być wyciągnąłem saperką kawał zbitej ziemi i ku mojemu zdziwieniu wykrywacz przestał reagować na dołek który wykopałem i na ziemie wyciągniętą z dołka. Jak myślicie czemu tak się Rutus zachowuje ? Dla mnie to jest niepokojące zachowanie. A czy jest możliwe że wykrywacz tak się zachowuje w temperaturze minusowej? A może być wina zasilania? Mam akumulatorki które pokazywały mi 60% naładowania na wyświetlaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 19:07 
Generał Broni
Generał Broni

Większy metalowy zerdzewiały przedmiot mogłeś mieć pod cewką po zdjęciu warstwy ziemi został odrzucony przez dyskryminacje.
Trzeba było spróbować namierzyć pin pointem.
Albo mały fant przykleił się z ziemia do saperki tek też bywa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 19:16 
Plutonowy
Plutonowy

A zapomniałem dodać że dyskryminacje zjechałem do -90 bo później chodziłem po okopach a pin pointem namierzyłem przedmiot i mi pokazał głębokość 26 cm . Ale jak piszesz że takie rzeczy się zdarzają to mogę być jednym słowem spokojny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Moja odpowiedż dotyczyła twoich ustawień z dyskryminacja -0- skoro jednak miałes -90 to już inna bajka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 20:23 
Inspektor Gadget

Od jakiegoś czasu śledzę różne wpisy dotyczące ustawień w Argo. Wklejam je do Worda. Nie podam własnych ustawień bo takich nie mam. Często je zmieniam. Może jednak te moje zapiski pomogą Wam wypracować najlepsze ustawienia, :

"Na monetki popróbowałbym filtr 4-go rzędu(poczwórny 12 HZ),maskowanie bym dał na 3,szybkość dla 4 rzędu bym dał na 6 i na pewno na monetki byłaby kosiarka-to tak wirtualnie :) ,półki co.
Witam !
Testy powietrzne tego wykrywacza warto robić w terenie niezabudowanym.
Na sondzie standardowej , w terenie niezabudowanym , czułość 45, zasięgi wg. moich pomiarów na 5gr. :
-filtr relikty 42 cm.
-filtr standard 39 cm.
-filtr poczwórny 34 cm.

pozdrawiam RUTUS

Kolorów najlepiej szukać w dynamice .Filtr standard, szybkość 16 , maskowanie 4 , dyskryminacja -10 , czułość na początek około 30.

Generalnie nie powinno się chodzić poniżej maskowania "3" - możliwość regulacji poniżej jest tylko dla absolutnych muzyków ;-). Maskowanie ustawione na "3" i powyżej radykalnie wspomaga układ dyskryminacji.
Funkcja "korekcja kamieni " definiuje reakcję wykrywacza na tak zwane "hot rock" od pełnego odrzucenia aż do pełnej akceptacji w wysokim zakresie ID . Jeśli korekcja jest ustawiona w okolicach "0" to sygnał od kamieni jest na granicy odrzucenia i akceptacji. Czyli sygnał od nich jest właśnie krótki wręcz "szpilkowy". Efekt zależności jest taki ,że kombinacja niskiego maskowania i niskiego odrzucania kamieni powoduje właśnie takie sygnały powyżej +80.

Orientacyjne zasięgi w powietrzu na 5 gr dyskr. 0 czułość 40 dynamik filtr relikt( najgłębszy filtr)
5gr -37 cm moja proxima 31
20 zł prl -39 cm .............35

Dostalem od Rutusa takie zalecenia;
na cewke DD
Dynamika Standard Maskowanie 5 Szybkosc 16 Korekcja kamieni -10

A na standardowa cewke do lasu relikt maskowanie 5 szybkosc 16 Korekcja -2 lub 0

Zobacze jak jutro te ustawienia wplyna na prace wykrywacza
Moje to: Maskowanie 5 szybkosc 16 filt relikt lub standard korekcja -16 czulosc Maxymalnie z jaka chodzilem to 40 ale tylko chwile bo jest mase sygnalów fauszywych

Ja chodzę przeważnie na :
czułość na 40 filtr standard lub relikt , maskowanie 5 , szybkość 16, korekcja kamieni -5 lub -10 i wszystko ok . A masz sztywno owinięty kabel na sztycy ?

ja w swoim argo mam ustawienia na drobnicę--dynamik,filtr 4 rzędu,szybkość-6,maskowanie-3,korekcja kamieni na 0...i jest wszystko ok."

Powyższe ustawienia to ustawienia forumowiczów, nie zapisywałem nicków.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 21:22 
Plutonowy
Plutonowy

masz sztywno owinięty kabel na sztycy ?

Kabel to się staram owijać dosyć starannie przy czym podklejam taśmą przy cewce i gnieździe także nie nie ma mowy o luzach.
A co do filtr 4-go rzędu tej pracy nie ogarniam nawet przy ustawieniu czułości na 20. Rutus dosyć mocno wariuje nawet jak go trzymam w powietrzu. Chociaż zdarza się że nieraz na dynamiku detektor w powietrzu w bezruchu też potrafi się odezwać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 22:29 
Kapral
Kapral

Tomas330, spróbuj z ustawieniami jakie podałem powyżej. Proponuję na dobry początek dynamik standard i moje ustawienia dla tego filtra. Co do historii z "mocny sygnał, a jak wykopałeś Argo nic nie widzi". Zapewne, oczywiście zakładam ;) że był to korodujący tlenkami żelaza metal. Rutusik po zdjęciu wierzchniej warstwy ziemi odrzucił go i już. Co do baterii z zasady zmieniam je jak ich moc spada poniżej 70%. Wtedy jestem pewien, że sprzęcik nie przekłamuje. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 00:05 
Plutonowy
Plutonowy

Ja osobiście chętnie bym się wybrał i jeszcze raz bym po testował te ustawienia jednak w chwili obecnej pogoda nie dopisuje ale ma do kolegów pytanie związanie ze strojeniem do gruntu:
- sonda DD pokazuje WZÓR +,- 3400
- sonda podst. pokazuje WZÓR +,- 4500
Czy ma to jakiś związek z częstotliwością ? I czy to jest prawidłowy wzór z tego co użytkownicy piszą to przeważnie mają +, - 5000-6000

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 21:14 
Plutonowy
Plutonowy

Witam to może inaczej co określa wzór przy strojeniu do gruntu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 23:04 
Porucznik
Porucznik

W instrukcji masz napisane, że to informacja serwisowa dla producenta sprzętu i nie ma żadnego znaczenia dla pracy i skuteczności wykrywacza.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 23:17 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki za odpowiedz tego nie doczytałem a ciekawy byłem czy to ma jakikolwiek wpływ na prace.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]