Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 11:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AT pro - pierwsze kroki
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 17:16 
Porucznik
Porucznik

Witam. Nabyłem niedawno Garretta ATpro, niestety bez polskiej instrukcji. Próbowałem go stroić do gruntu (auto) ale osiągi nie powalają. Prawdę powiedziawszy to na oko niewiele odbiegają od kanarka, co przy sprzęcie 3x droższym nie jest chyba normalne. Nie oczekuję zasięgu 3x większego, ale myślałem że 50 % będzie. Jak to dostroić do gruntu żeby było dobrze? Na trybie auto pompowałem kilka razy, ale to wszystko na oko. Po naciśnięciu gnd bal. nie mam żadnego sygnału wiodącego, cisza. Pompuję po prostu kilka razy w ciszy i uznaję że jest ok. Tak to ma wyglądać? Gdyby ktoś miał na zbyciu polską instrukcję w rozsądnej cenie - byłbym zainteresowany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AT pro - pierwsze kroki
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 17:31 
Plutonowy
Plutonowy

W Proscanie możesz kupić polską instrukcje do AT Pro za 33zł.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 23:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

O 50% wiekszych zasiegach zapomnij, 10% to tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2012, 23:27 
Generał Broni
Generał Broni

peterpan napisał(a):
Nie oczekuję zasięgu 3x większego, ale myślałem że 50 % będzie.

Maksymalny zasięg wykrywacza na drobne przedmioty w gruncie (typu monetka) jest porównywalny ze średnicą cewki i to niestety prawie niezależnie od elektroniki - takie prawa fizyki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 13:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!

Jeśli mogę Ci coś doradzić to poświęć trochę więcej czasu i zawsze dostrajaj ręcznie do gruntu. Strojenie w trybie Auto jest delikatnie to ujmując niedokładne .Rozbieżności w strojeniu Auto/Manual sięgają 30% co przekłada się na spadek zasięgu w gruncie .
Pozdrawiam Mariusz. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 12:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!
Mam pytanko do użytkowników AT PRO. Czy kiedy pracujecie na akumulatorkach też Wam tak szybko spada wskaźnik naładowania baterii do dwóch kresek?.
Pozdrawiam Mario. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 13:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co prawda nie posiadam AT PRO. Ja mam Omegę i w instrukcji do niej jest nawet wyraźnie napisane że na akumulatorkach wskaźnik może pokazywać tylko 3 kreski na 4. Możliwe że akumulatorki posiadają po prostu trochę mniejszą pojemność niż baterie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 14:32 
Generał Broni
Generał Broni

panowie,czy nie wiecie o tym że napięcie pojedyńczego ogniwa[baterii] AA,wynosi 1,5 V,natomiast napięcie pojedyńczego akumulatorka typu AA,wynosi 1,2V ???.ot i cała tajemnica,różnych wyświetleń na wskaźniku stanu baterii.pojemność nie ma tu nic do rzeczy.od pojemności zależy czas pracy urządzenia-czym większa pojemność,tym dłuższy czas pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 15:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

rufa napisał(a):
panowie,czy nie wiecie o tym że napięcie pojedyńczego ogniwa[baterii] AA,wynosi 1,5 V,natomiast napięcie pojedyńczego akumulatorka typu AA,wynosi 1,2V ???.ot i cała tajemnica,różnych wyświetleń na wskaźniku stanu baterii.pojemność nie ma tu nic do rzeczy.od pojemności zależy czas pracy urządzenia-czym większa pojemność,tym dłuższy czas pracy.

Witam, pozdrawiam

Teraz juz (moze) wiedza. Tyle watkow / postow, w ktorych mozna o tym poczytac... . Nawet na samych akumulatorkach pisze 1,2V ... a co dziwniejsze - na bateriach (ogniwach) pisze 1,5V... czary czy czo? ;)
No coz, chyba trzeba sie do tego przyzwyczaic i po raz 178 odpowiadac i tlumaczyc to samo.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 15:54 
Porucznik
Porucznik

Peterpan witaj,

Dzisiaj też kupiłem AT PRO, będziemy razem walczyć z ustawieniami :D. Skąd Jesteś ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 15:58 
Pułkownik
Pułkownik

peterpan napisał(a):
Witam. Nabyłem niedawno Garretta ATpro, niestety bez polskiej instrukcji. Próbowałem go stroić do gruntu (auto) ale osiągi nie powalają. Prawdę powiedziawszy to na oko niewiele odbiegają od kanarka, co przy sprzęcie 3x droższym nie jest chyba normalne. Nie oczekuję zasięgu 3x większego, ale myślałem że 50 % będzie. Jak to dostroić do gruntu żeby było dobrze? Na trybie auto pompowałem kilka razy, ale to wszystko na oko. Po naciśnięciu gnd bal. nie mam żadnego sygnału wiodącego, cisza. Pompuję po prostu kilka razy w ciszy i uznaję że jest ok. Tak to ma wyglądać? Gdyby ktoś miał na zbyciu polską instrukcję w rozsądnej cenie - byłbym zainteresowany.

Wykrywacz ustawiasz w trybie Pro-zero przy dołożeniu do gruntu cewki usłyszysz silny sygnał wiodący naciskasz gnd bal i trzymasz -pompujesz .Sygnał musi zniknąć jeśli nie to przesuń się w inne miejsce .Dobrze dostrojona papuga sprawi że będziesz zadowolony z poszukiwań i z zasięgów .Jeśli zaniedbasz dostrojenie to masz po prostu ace 250 w czarnym kolorze :666
Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 16:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!

Dobrze wiem że napięcie akumulatorków jest niższe,moją intencją było dowiedzieć się, czy taki szybki spadek na wskaźniku poziomu baterii jest normalny . W Gti po przestawieniu na źródło zasilania na aku wskaźnik zachowywał identycznie jak przy bateriach wprost-proporcjonalnie do poziomu zużycia baterii.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 19:33 
Generał Broni
Generał Broni

mariusz.babilon,"czy taki szybki spadek na wskaźniku poziomu baterii jest normalny?"-to chyba logiczne że źródło napięcia o niższym poziomie[tej samej lub zbliżonej pojemności],szybciej utraci swoje parametry.co do gti,to ma on funkcję kompensacji różnicy napięcia,pomiędzy zwykłą baterią a akumulatorkiem-dla wygody operatora,ale za to się płaci dodatkowo w cenie wykrywacza.mam te wykrywacze i znam ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 20:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kolego Rufa a skąd miałem wiedzieć że at/pro at/gold takiego przetwornika nie ma skoro producent dopuszcza użytkowanie akumulatorków - to chyba logiczne,dlatego pytam.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 21:16 
Pułkownik
Pułkownik

mariusz.babilon napisał(a):
Kolego Rufa a skąd miałem wiedzieć że at/pro at/gold takiego przetwornika nie ma skoro producent dopuszcza użytkowanie akumulatorków - to chyba logiczne,dlatego pytam.
Pozdrawiam.

Daj spokój z aku. dobre baterie alkaliczne wystarczą na kilkadziesiąt godzin pracy { na słuchawkach}
A jaka przyjemność potem gdy zużyte baterie wkładasz do kartonu z zieloną naklejką :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]