wclan napisał(a):
Niestety na powtarzalnosc analogowych GM-ow nie ma co liczyc, w wiekszosci jest to wina cewek (chociaz i problemy z elektronika sie zdarzaja)
Z moich obserwacji wynika, ze jest to wina kiepskiej jakosci kabla. W cewkach spider sa 4 rodzaje kabla : szary,cienki jak szczurzy ogon, po owinieciu sztycy widac na nim wyrazne zyly, szary grubszy, szary grubszy sprezysty (pojawily sie w GM 5) i najnowszy czarny (GM 5+)
Testowane w Coin Killerze, 9" spider (kazdy rodzaj kabla) : 2 ostatnie 0 problemow, detektorem mozna rzucac prawie na maksymalnych nastawach, mozna go krecic wyzej gruntem, generalnie mozna wycisnac z maszynki o wiele wiecej ... z szarym grubszym jest rosyjska ruletka (sprawdzalem 3 szt.) - 2 sie wzbudzaly, 1 byla idealna (kolega z nia w tej chwili chodzi), najslabiej wypadaja cewki z cienkim kablem, testowalem 4szt. wzbudzala sie kazda, na zalecanych nastawach detektor po delikatnym potrzasnieciu wydawal dzwieki jak karabin maszynowy, trzeba bylo zejsc znacznie z czuloscia i gruntem zeby sie dalo komfortowo chodzic np. na scierni. W porownaniu do pierwszych niebo a ziemia, nimi mozna szurac po ziemi i detektor sie nie wzbudza ! (nawet bardziej podkrecony), dopiero uderzenia boczne w kepy trawy powoduja wzbudzenia, ale tego juz nie wyeliminujemy.
damiano : owijanie kabla niestety za bardzo nie pomaga, zaluje, ze nie nakrecalem filmikow bo bym zaskoczyl niejedna osobe ;)
A mógłby ktoś podać jak ma możliwość średnicę szarych kabli mierzony suwmiarką? Nie mam porównania i widziałem tylko jeden szary-mój. Chciałbym wiedzieć jaki mam i tak na przyszłość, ewentualnie jak będzie się coś dziać ze stabilnością