Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2005, 01:33 
Generał Broni
Generał Broni

Van Worden - a mam ich parę.................................

:skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 20:41 
Poczciwy Otto

Na wiosnę zaczynam poszukiwania z pełnym rozmachem :)
Znaczy ja i kilku kumpli z wykrywaczami. Mam tę przewagę że tylko ja mam dyskryminację :jump
Ale w zlokalizowaniu pomoże mi jeszcze jedna rzecz: Możliwości trakcyjne wozów taborowych w czasie wojny 30 letniej.
Czy możliwe było wjechanie w szczere pole?
Wozy stoją ustawione w dwa rzędy, drogi zaznaczonej nie ma, ale wygląda to jakby między nimi była droga. Do tego stopnia że myślałem że to wieś a nie tabór. Jeżeli nie mogły wjechać w pole to pobojowisko mam już w garści. Więc jak było?
Dodatkowo w lokalizacji może mi pomóc niemiecka nazwa jednego wzgórza na potencjalnym pobojowisku. Kriegs - Berg.
Od czegoś ta nazwa się błąd ortograficzny!!! musiała...
PS.
Kopał ktoś kiedyś na pobojowisku z wojny 30letniej?
Wychodziło coś ciekawego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 20:55 
Poczciwy Otto

Wstawiam fotkę ksera reprodukcji miedziorytu :666
I mapkę obejmującą potencjalne pobojowisko.
Niebieską strzałką zaznaczyłem kierunek w którym "patrzy" oglądający miedzioryt.
Na czerwono teren, który zajmowało owo miasto nad Odrą (Widoczne w lewym górnym rogu) w XVII wieku.
Wieś, od której nazwę bierze bitwa tutaj jest przedstawiona jako "Pacanowo". Nazwy zmieniłem celowo.
"Kriegsberg" to wzniesienie na zachód od Pacanowa, przy drodze. Ciągnie się jeszcze dobry kilometr na zachód, poza mapką.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 20:57 
Poczciwy Otto

Mapka coś się do poprzedniego posta nie załadowała.
PS.
Jak ktoś rozpozna na mapce swoją miejscowość to proszę o niewynrzanie się z tym :luv

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

a co to jest to czerwone?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:44 
Poczciwy Otto

Ech... mój misterny plan ukrycia pobojowiska zawiódł :jump
I tak nie miałem wielkich nadziei :)
Zapomniałem napisać co jest co widocznie.
Strzałka to kierunek w jakim patrzy oglądający miedzioryt.
Na czerwono zaznaczyłem obszar miasta w tamtym okresie (Bez przedmieść które i tak nie są przedstawione).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: przysłowie
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 15:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Andergard--jest takie przyslowie-"czemus biedny boś głupi--czemuś głupi boś biedny"---przepraszam ale to nie tyczy się Ciebie i wszystkich myślących tak jak TY.W państwach ościennych wokoł nas {Polski}prawo szanuje i nagradza tych co znajdą przypadkiem stanowisko archeologiczne lub skarb.U nas jest zagwarantowane przez odpowiednie przepisy 8% znlaeźnego ale przewaznie kończy się na ustnym podziękowaniu ewentualnie dyplomie a potem szukaniu paragrafu aby takiego gościa uziemić aby mu sie odechcialo odnajdywania "zabytków".Ostatnio oglądałem na kanalę TVN program o gościu ktory kupil ruiny zamku kolo Obornik Śląskich w celu ratowania tego co pozostalo ale nie wolno mu nawet podeprzeć przewracającej ściany bez zgody "konserwatora".LUDZIE!!!!---czy to ma się zamienić w perzynę ???? a wtedy Panowie to nie ja to takie prawo obowiązujące i cieszy się że POLSKA juz nie ma następnego zabytku i kłopotu.!!!! I KTO TU DZIALA JAK ZABORCY W CZASACH ROZBIOROW----NISZCZYĆ CO POLSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!Po rozmowie z archeo który niedawno wrocil z "centrali" doszliśmy do wniosku że jednak "centrala" mysli jak zaborcy.Pytam----ile musi wody upłynąć w Wiśle aby POLSKA BYLA naszą POLSKĄ???????????????//Pozdrawiam wszystkich "kopaczy-partyzantow".i proszę ratujcie to co ziemia jeszcze nie zjadla---w podziemiu. :jump :bond

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 20:59 
Major
Major

Ten zamek to Uraz nad Odrą (piękne tereny-nigdzie indziej nie widziałem tak urokliwej Odry) na cysterskim szlaku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 21:48 
Poczciwy Otto

Widzę że ściema z miastem nad Odrą dalej działa :666
No to przypomnę że Ciacho mnie zdemaskował. Bitwa była na przedmieściu Legnicy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 22:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

J-35-wlaśnie o tym zamku byl reportaż i mam nadzieję że za kilkanaście lat zobaczymy do czego doprowadzili swoimi bzdurnymi decyzjami,ustawami ci co siebie nazywają strażnikami dobr kultury polskiej.Dzialają jak pies ogrodnika---sami nie mając pieniędzy i chęci nie pozwalaja innym ratować resztek tego co pozostalo do chwili obecnej.Nieraz zadaję sobie pytanie---czy to nie jest celowe dzialanie ich aby zniszczyć jeszcze to co polskie????????????????Czytając opinie "Ciacha" myślę iż On jest od ogrodnika. :bond

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2006, 02:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jarema napisał(a):
Ciacho mnie zdemaskował. Bitwa była na przedmieściu Legnicy :)

Gdyby ktos inny niz ty to opisywal to moze i miejsce byloby zagadka. Ale Jarema jak cos w twoim przypadku moze nie byc w okolicach Legnicy :666 A co do rajdu poszukiwaczy na twoj tajemny teren to raczej bym sie nie obawial. No chyba ze Ciacho sie pokusi. A jak w sumie on sie dopnie wiosna to ani chybi nie odpusci jak wszystkiego nie wyssa. Dlatego systematycznie zaczalbym na twoim miejscu przekopywac teren z tego miedziorytu metr po metrze juz od dzisiejszej niedzieli :)

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]