Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 15:11 
Porucznik
Porucznik

Apropo telefonu, to byłem świadkiem, jak chłopak w Anglii wszedł do sklepu, kupił komorke na karte, wyszedł i zadzwonił z niej. Gadał ok godziny, po czym wywalił ja do kosza. To była Nokia 1100 (chyba nie pomyliłem numerka). :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 00:55 
Pułkownik
Pułkownik

Przy moich 196 cm wzrostu to trzeba uważac na gałęzie drzew, aby sobie oka nie wykolić.
A na poważnie to znalazlem ze zlota kiedys w sklepie branzoletke na rękę - 8 gram 585.
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 01:05 
Specjalista
Specjalista

Witam

W moim przypadku, jeśli chodzi o znalezienie pieniędzy bez pomocy wykrywacza to najwyższą kwotą było 20 tys. zł. A było to ładnych pare lat temu (o czymś takim jak wykrywacz nawet nie wiedziałem :D, poza tym wykrywaczem i tak bym nie znalkazł bo było to 10 banknotów po 2 tys) . Jeśli chodzi o kwote to była to równowartośc dobrej lodówki (pamietam, bo akuraty rodzice wtedy kupowali nową i wydali mniej więcej takie pieniądze :) )

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 12:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Karas napisał;
karas1979 napisał(a):
Przy moich 196 cm wzrostu to trzeba uważac na gałęzie drzew, aby sobie oka nie wykolić.
A na poważnie to znalazlem ze zlota kiedys w sklepie branzoletke na rękę - 8 gram 585.
Pozdrawiam.
karas1979

Patrząc na Twój awatar,nie wykluczam że znalazłeś tą branzoletke w sklepie...jubilera na zapleczu,nocną porą.
to tak mniej poważnie. :jump
:jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 01:38 
Kapitan Petersen

Jaro5 napisał(a):
bez pomocy wykrywacza to najwyższą kwotą było 20 tys. zł. A było to ładnych pare lat temu (...) Jeśli chodzi o kwote to była to równowartośc dobrej lodówki

To rzeczywiście musiało być kilka lat temu - przed denominacją, bo teraz za 20 tys. można kupić pół nowego samochodu, albo 20 polskich wykrywaczy (także nowych) ;) lub pięć amerykańskich detektorów z nbajwyższej półki.

Wracając do znalezionej obrączki - powiesiłem przy bankomacie dwa ogłoszenia z numerem mojego telefonu. Wisiały 10 dni, nikt nie zadzwonił. Obrączka wędruje do szuflady ze znaleziskami, choć chętnie oddałbym ją właścicielce za symboliczny wpis do mojego Dziennika Poszukiwań.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 19:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja bez wykrywki znalazłem trochę kasy przed supermarketem :) Tak ogólnie to fragment garnka do mleka z przed wojny i kilka starych taśm górniczych. Całkiem ciekawe znaleziska :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 19:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a ja 3/4 mojej kolekcji :P u babci i wujka na ogrodzie. to jest lux-fantx-ogród-wujka i babci :P. gdzie sie nie kopnie zawsze cos wyjdzie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 20:12 
Weteran
Weteran

Jaro5 napisał(a):
Witam

W moim przypadku, jeśli chodzi o znalezienie pieniędzy bez pomocy wykrywacza to najwyższą kwotą było 20 tys. zł. A było to ładnych pare lat temu (o czymś takim jak wykrywacz nawet nie wiedziałem :D, poza tym wykrywaczem i tak bym nie znalkazł bo było to 10 banknotów po 2 tys) . Jeśli chodzi o kwote to była to równowartośc dobrej lodówki (pamietam, bo akuraty rodzice wtedy kupowali nową i wydali mniej więcej takie pieniądze :) )

Pozdrawiam

Chyba do 2010 r wymieniają stare pieniądze na nowe. Jeśli je jeszcze masz to możesz je wymienić na 2 zł. Jak będziesz miał szczęście to może jakaś ciekawa dwójka Ci sie trafi z klubu nordic gold. :)

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 23:11 
Major
Major

1) Szedlem do spowiedzi i na schodach w kosciele znalazlem pieniadze belgijskie po wymianie w kantorze (przy dobrym kursie) wyszlo 245zl
2) Handgranat na bagnie bez wykrywacza
3) 3 lotki mozdzierzowe
4)porcelana
5) buteleczki
6) kolczyki lancuszki w basenie(jak plywam)- to tez sie liczy?? :)
Jak sobie wiecej cos przypomne to dopisze:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 00:10 
Podporucznik
Podporucznik

No to i janie jestem taki ostatni :jump
To co jestem sobie w stanie przypomnieć:
Bilety Narodowego Banku Polskiego i moniaki PRL - to jeszcze we wczesnym dzieciństwie. Miałem miejscówkę pod drenianą kładka nad torami. Ludzie biegali po schodach i gubli kasiorę :) Sporo było.
Kasiorka dzisiejsza: bilon - to chyba wszyscy znajdują, z banknotów to najwięcej 50 pln
Kilkanaście pierścionków, obrączka, bransoletka - wszystko srebro pr. 925
jeden pierścionek srebrny - przedwojenny pr. 800
3 zegarki damskie - masówka japońska
telefon kom. - 1 szt.
Zimny :piwo prosto ze śnieżnej zaspy :luv

A ze starszych spraw:
Stare monety i plomby - po prostu na spacerku ( najstarsze to półgrosz Jagiełły i denar Olbrachta),
Troche łusek, pocisków, ruski hełm wz. 40 (walał się po lesie)

No i najciekawsze: dwa groty krzemienne - jeden z mezolitu (znaleziony na wydmie nad Bugiem) drugi starszy - znaleziony na polu ornym koło Hajnówki. Jak zrobię aparat to wkleję fotki tych grocików, są śliczne.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 02:19 
Generał Broni
Generał Broni

Mie się udało jeszcze znależć:
1. z 2 lotki moździeżowe
2. mase łusek
3. troche ammo i pocisk artyleryjski (do domu nie zabierałem :) )
5. orzełka prl-ka
6. staką poniemiecką kanke na mleko
7. sporo butelek
8. Klamre niemiecką
9 Kilka cmentrzy w tym nie zaznaczony nawet na starej mapie ale nie wiem czy to się liczy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 23:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja regularnie, w czasie pierwszych roztopów (warunek -zmarzlina puszcza)przez ok. tydzień trzaskam wszystko "na oko".Metoda sprawdzona od lat.Mam nawet swoją teorię o przedwiosennym wędrowaniu żelastwa na powierzchnię. Niestety trwa to jak pisałem krótko ale co jest paradoksem mój najcenniejszy fant (monetkę) trafiłem wyprowadzając psa w Warszawie. Myślałem,że to 2 dychy z Nowotką a to..........
Teren byłego getta zrobił swoje ale co roku regularnie spaceruję , zabierając za każdym razem woreczek na zdobycz. 100% trafienia i bez wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 10:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A ja pewnego słonecznego dnia szedłem sobie ulicą i patrze jakiś dziwny kamień leży. Podniosłem i patrze a to skorupa ręcznego granatu. Był bez zapalnika, ale w środku miał troche prochu i takie stare, gróbe papierowe kołeczka. Nie myślcie ze ja bajki gadam bo mieszkam na wiosce i pewnie jakiś rolnik wkopał czy wyorał i na kopaczce pewnie zostało i podrodze zgubił

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 10:45 
Podporucznik
Podporucznik

No ja też jak miałem 9 lat (błąd ortograficzny!!! czy głupi ale młody) to znalazłem przed spółdzielnią mieszkaniową 150zł !!!
Wiedziałem komu oddać i w zamian dostałem 20zł. błąd ortograficzny!!! czy zrobiłem źle czy dobrze ale oddałem.
A jak chodziłem na truskawki to znalazłem mase takich skorup od naczyń z 1944r to se jedną na pamiątek wzięłem i mam do dzisiaj na mojej fantowej półeczce.
Prócz tego 10zł w kałuży, wysuszyłem i zabrałem, i 2 łuseczki od colta na strzelnicy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 11:00 
Specjalista
Specjalista

Adam Bisewski (Bisu) napisał(a):
No ja też jak miałem 9 lat (błąd ortograficzny!!! czy głupi ale młody)

No, za to teraz to juz jesteś "posuniety w latach" :jump

Wybacz, to nie była złośliwość, po prostu nie mogłem sie powstrzymać :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]