Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 23:10 
Pułkownik
Pułkownik

A to Berezol napisał, ze konserwator może go zwyczajnie cmoknąć w pompkę :D, bo te hasło to nawet w Wyborczej krąży :).
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 00:39 
Podporucznik
Podporucznik

berezol napisał(a):
gdy spotka mnie taki jegomość w lesie z wykrywką, to jedymą rzeczą jaką może mi zrobić to generalnie może mnie cmoknąć w pompkę.

Mnie w październiku 1999 roku pewien jegomość w zielonym mundurku (gajowy znaczy) potraktował śrutem. Odległość gajowego od kopiącego około 100m. Wynik: 2 śruciny w prawym boku na wysokości nerki (na szczęście tylko 2). Finał: biegiem oddaliłem się z miejsca kopania. Do lasu tego już nie powróciłem. Gajowy, stary człowiek, w rok po incydencie w sposób naturalny dokonał żywota a sprawę umożono.
Nie przepadam za nieplanowanymi spotkaniami z mundurowymi w lesie.
Dodam jeszcze, że w karierze z wykrywką zostałem ukarany mandatem w wysokości 100 pln a w innej sytuacji dostałem op@#$^dol od archeologa (pana tego nie przekonał fakt, że posiadam wykształecenie w takim właśnie kierunku i posiadana wiedza pozwala mi ocenić gdzie kopać a gdzie sobie odpuścić).
Piszecie o wspólnych sukcesach, osiągnięciach poszukiwaczy i archeologów. Gratuluję wam, jednak droga do celu jest długa i kręta. Zmienić się musi prawo, zmienić się muszą ludzie (oczywiście po obu stronach).
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 15:31 
Specjalista
Specjalista

No to może z innej beczki - o współpracy leśników z archeologami:
Cytuj:
Gazeta Wyborcza 27-09-2005
Olsztyn

Leśne ślady Prusów

Leśnictwo Nowe Ramuki chce dbać o leśne grodziska, kurhany i pruskie wały. – Żeby wiedzieć, jak je chronić, musimy się nauczyć rozpoznawać te obiekty – stwierdzili leśnicy i poprosili o pomoc konserwatora zabytków. Wkrótce rozpoczną się wspólne szkolenia.
… Leśnicy i archeolodzy zapowiadają, że każdy odkryty przez leśników wał czy grodzisko zostanie naniesiony na mapy. – Postaramy się w miarę możliwości udostępnić je zwiedzającym, będziemy pilnować, żeby nie pojawili się na nich poszukiwacze skarbów. Zależy nam na ochronie śladów przeszłości – zapewnia nadleśniczy Jeznach.
AW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 17:05 
Poczciwy Otto

Wszystko ładnie ale kawałek z poszukiwaczami skarbów trąci niechęcią do nas :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

To przykre ale to wąłśnie moje nadleśnictwo!!! :n

Ja tam właśnie mieszkam. Znam tego pana i nie wiem co jadł ostatnio ale mu chyba zaszkodziło.....

U mnie jest tak fajnie i miło (i czysto) mało tyego - chodzimy sobie po lasach i nikt nas nie gania.....

nic nie rozumiem. Zuźka! Nie martw się! Jak ty przyjedziesz na nasz omawiany na ostatnim spotkaniu zlot to zadbam by Nadleśniczy wziął urlop.... :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 00:51 
Podporucznik
Podporucznik

Kretschmer napisał(a):
Wszystko ładnie ale kawałek z poszukiwaczami skarbów trąci niechęcią do nas :wq

Czy wiecie ile można nieodwracalnie zniszczyś wbijając łopatę w stanowisko archeologiczne :que
Czasami jeden sztych przekreśla kilkusezonową robotę dziesiątek osób. Widziałem takie akcje pseudo poszukiwaczy, widziałem twarze tych ludzi, którzy włożyli wszystkie swoje siły i czas w to abyśmy mogli lepiej poznać naszą przeszłość a ich praca została zaprzepaszczona.
Wydaje mi się, że to jest źródło niechęci do poszukiwaczy.

Z dnia na dzień przybywa osób, które kupują wykrywki, biorą łopatę i w ślepym pędzie "orają" wszystko co się tylko da. Ilu eksploratorów może pochwalić się osiągnięciami takimi jak ma Piotr z ekipą? Ułamek procenta z kilkutysięcznej grupy posiadaczy wykrywek. I to jest smutne.

Osoby, które podniosą larum, odsyłam do literatury np. metodologi badań archeologicznych. Tam wszystko stoi czarne na białym.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 02:01 
Kapitan Petersen

yoo2 napisał(a):
Czy wiecie ile można nieodwracalnie zniszczyś wbijając łopatę w stanowisko archeologiczne :que

Wiemy i dlatego staramy się omijać stanowiska archeologiczne. Oczywiście poza wyjątkami współpracy z archeologami.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 09:56 
Generał Broni
Generał Broni

yoo2 napisał(a):
Kretschmer napisał(a):
Ilu eksploratorów może pochwalić się osiągnięciami takimi jak ma Piotr z ekipą? Ułamek procenta z kilkutysięcznej grupy posiadaczy wykrywek. I to jest smutne.

Tak, masz rację! Ale nie jeden procent ganiających z wykrywką po polach jest zainteresowany działaniami pro publico bono.....

znam wielu, wielu detektorystów, którzy by chętnie wzięli udział wraz z archeo w wykopaliskach i służyli im przedłużoną ręką...

A przede wszystkim poddali by się rygorowi metodoligii......

Sam pracowałem na wykopaliskach jako ochotnik - bez wykrywki - i złapałem bakcyla exploratora..... ale dogadanie się na wspólne prace z Archeo jest trudne i przesiąknięte niechęcią do nas i patrzeniem - jak złodziejowi - na ręce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 10:25 
Podporucznik
Podporucznik

Nie prawda ja ostatnio smigalem na chaldach wkolo wykopu ( oczywiscie za pozwoleniem archeo ), nic ciekawego nie znalazlem ale chieli to sprawdzilem :) A tak w ogóle to bardzo mili ludzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 11:46 
Porucznik
Porucznik

he he to właśnie z tym panem miałem spotkanie ;)
http://www.poszukiwanieskarbow.com/gale ... ruszyn.htm
to jego dzieło :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 22:08 
Podporucznik
Podporucznik

Kocio napisał(a):
... ale dogadanie się na wspólne prace z Archeo jest trudne i przesiąknięte niechęcią do nas i patrzeniem - jak złodziejowi - na ręce.

Wystarczy pojechać np. w niedzielę na warszawskie Koło; można tam znaleźć artefakty od paleolitu do średniowiecza. Jakiś czas temu pewien osobnik oferował trochę wyrobów z brązu (szpile, fibule), trochę z żelaza (średniowiecze) oraz pięknie zdobioną urnę (wg. mnie kultury łużyckiej). Może ktoś wykopał to za pomocą szpadla a nie wykrywki, jednak cień pada na nasze środowisko.

Druga strona medalu jest taka, że część studentów archeologii dorabia sobie sprzedając fanty z wykopalisk. O tym jednak mało kto głośno mówi.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 23:35 
Podporucznik
Podporucznik

Ciacho napisał(a):
od lat 80tych w spawozdaniach z wykopalisk jest znikoma lub zerowa statystyka znalezisk monet... a o luznych znaleziskach zlotych monet w czasie wykopalisk dawno nikt nie slyszal.

W pełni się zgadzam zpowyższym. Na ogół odnajduje się denarki, szelągi, części grosza. Grubszych nominałów nie uświadczysz.
Z autopsji: wielkie wykopaliska na cały sezon przy 600 letnim kościele i na koniec wyszły 3 (trzy) boratynki...
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]