Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 01:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Arsenal
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 22:09 
Kapitan Petersen

btyc napisał(a):
(...)jest zakopany arsenal broni z I i II WS......Arsenal ten wymienil mi syn prababci znajduja sie tam pistolety ( na 100% vis , TT , p38a na 50 % P08 ) trzy pistolety maszynowe Ppsz 41 , Mp 40 i Beretta , jeden RKM pewnie wz 28 i karabiny Minichier , Mauser , Mosin i wspomniane bylo o dziwnym karabinie z celownikiem opt i ladowaniem od boku moze FG 42 ( w co watpie)

No, przygotuj się na niespodzianki, bo sądząc z tak precyzyjnego opisu, może tam się znajdować także broń z III ws - jakieś miecze świetlne albo miotacze plazmy. To chyba do tego nawiązywał Karaś. Sprawdzisz jeden taki "arsenał", potem drugi i już będziesz wiedział jak się ma teoria do praktyki.

Ale coż, miały być wioskowe opowieści, to są, tyle że nie we wszystkie trzeba tak dosłownie wierzyć. Inna sprawa, że sprawdzić warto, bo może akurat trafi się jakiś Kb.
:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2005, 08:39 
Major
Major

Jeden mój koleżka ma dobry sposób na sprawdzanie wioskowych opowieści. Pyta gościa przynajmniej trzy razy w pewnych odstępach czasu, w tym raz po pijaku. Dopiero jeśli przynajmniej połowa opoiwiadań pokrywa się, bierze wykrywacz i sprawdza. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2005, 20:33 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

...

Ostatnio edytowano niedziela, 13 stycznia 2008, 21:00 przez P.Siemieńczuk, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 09:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

:sciana
Za spalenie takiego munduru to się należy "Medal Głuchoniemiego"

Zgroza.

PS' dwa lata temu w okolicach Witkowic wychodzimy z lasu. Jedzie Dziadek na rowerze ( rower chyba po niemcach ....) i powoli zwalnia.potem już prowadzi rower i powoli podchodzi .... " I co było coś ? " - pyta . "Nic nie było, trudno coś dziś znaleźć"- padła odpowiedź umęczonego poszukiwacza . " A bo Panie to nic dziwnego. Panie jak nastała moda na te aparaty, tak ze dwadzieścia lat temu ,to tu już setki takich ekip było . Panie co oni lasu nakopali , co oni przy drogach dziur narobili , studnie mi Panie zapaskudzili bo na linie jeden schodził , Panie tu taki jeden to nawet w Bzurze nurkował. Tera Panie to już nic nie znajdziecie."
Potem dziadek wsiadł na rower i pojechał.
A nam do końca dnia odeszła ochota na poszukiwania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 15:41 
Lew morski

Z tymi arsenalami zakopanymi po wojnie to w wiekszosci jest tak, ze ich nie ma - sam sprawdzalem takie namiary - juz widzialem te mgiety ze zwojami tasm (plastyczny byl przekaz) a okazalo sie, ze ogrod jest pelen gruzu i roznych smieci(najgorzej, ze jechalem ponad 100km). Najblizej bylem w Ignalinie na Litwie - opisalem to w galerii kiedys - przekaz byl z b. wiarygodnego zrodla - AKowiec, ktory sam to chowal - niestety skrytka zbutwiala i w latach 60ych KGB bylo szybsze co potwierdzili najstarsi Litwini z okolicy...Co do opowiesci w stylu jak to bylo fajnie po wojnie to dodam, ze moj ojciec znalazl w Sopocie z kolegami cala skrzynke bagnetow niemieckich - zakonserwowanych, kazdy zawiniety w papier...eh szkoda gadac te opowiesci co to sie nie wyrzucalo a co zginelo itd itp to tylko wkurzaja. Moja mama za to miala z kolegami inna rozrywke - kladli naboje na tory a potem ponoc zostawaly fajne blaszki...no co fakt jak bylem jeszcze b. mlody i chodzilem w latach 70ych kopac po lasach oliwskich to wiele rzeczy dzis sprzedawanych na Jarmarku Dominikanskim "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! sie wyrzucalo np lekko pogiete kubki od manierek niemieckich, trafialy sie resztki(czytelne) dokumentow. Dzis na takich miejscach gdzie juz sie nie chcialo kopac ze wzgledu na duza ilosc amunicji jest cisza(wtedy kopalismy na nosa).PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 16:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pewnie że kiedyś wiele rzeczy się wyrzucało tak to jest już z antykami , Moja Babcia na przykład wyrzuciła rzeczy które zaważyły później na jej dalszym życiu a mianowicie dokumenty z niemieckiego obozu pracy podarła je i spaliła w tym samym dniu gdy przekroczyła granice Polski . Jakieś 20 lat temu okazało się że nikt jej tego nie chce uznać no bo i z jakiej racji (na gębę ) tak że straciła „trochę” kasy – także sporo ja kosztowała złość do okupanta .

A mogła by się tą złotówką z wnuczkiem podzielić ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 22:03 
Generał Broni
Generał Broni

W słynnym Magnuszewie (od przyczółku) a dokładnie w Wilczkowicach miałem kiedyś ziemię i chałupę.
Na tyłach mojej stodoły w czasie wojny był szpital polowy. Kiedyś tam kopałem (bez wykrywki jeszcze) bo potrzebowałem ziemi kwaśnej, takiej bagiennej na kompost a tam była sadzawka w czasie wojny. Dzis juz zarośnięta i bez wody. Zacząłem wykopywać nietypowe kości, but, jakies szmaty ala resztki munduru.
Jak sąsiad rozpoznał kości jako ludzkie i powiedział, że tam wrzucali wszystkie odcięte kończyny to mało nie zemdlałem.
Do dziś to miejsce jest nietknięte.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 22:33 
Major
Major

Opowiedziała mi teściowa, że zaraz po wojnie jako nocników często używano hełmów wojskowych. Podobno dzieciaki zdecydowanie preferowały hełmy sowieckie. Takie toto małe, a już swoje wiedziały :) Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 15:58 
Plutonowy
Plutonowy

Kumpla siostra bawiąc się łyżką wykopała koło schodów od domu jego babci Mg 42(jeszcze kolba była tylko mu w rękach się rozsypała) bez lufy i chłodnicy.
Jak zagadałem do ów kolegi o przywiezienie Go zadzwonił do babci ale wyrzuciła go do wiejskiego doła na odpady, kolega nie odważył się po nie go tam wejść :cry:. Dodam, że babcia mieszka pod wrocławiem.

pozdro wszystkim

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 16:51 
Poczciwy Otto

po takiego fanciora to ja bym i do szamba skoczył:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 16:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kretschmer napisał(a):
po takiego fanciora to ja bym i do szamba skoczył:)

hehehe, a gdyby sie okazało że to tylko zerdzewiała na maxa rama i to z giga wżerami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 17:00 
Poczciwy Otto

to bym się w tym szambie utopił ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 18:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kretschmer napisał(a):

z żalu czy ze złości?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 20:13 
Poczciwy Otto

P.Siemieńczuk napisał(a):
Kretschmer napisał(a):

z żalu czy ze złości?

ze wstydu :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 21:53 
Generał Broni
Generał Broni

Nie topcie się chłopaki bo jest jeszcze tyle "złomu" do podniesienia w Polsce że wasze dzieci i wnuki jeszcze będą chadzać z wykrywkami.
Ale jakie to będą wykrywki....?
hmmmm to bedzie tematem moich wieczornych fantazji..... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]