|
Podobnie jak wyżej ktos napisał o poszukiwaniach na strychu, ja tez szukałam w ten sposób. Tylko nie na strychu ,a na starym pawlaczu. Efekty tych w zasadzie przypadkowych poszukiwań były zaskakujące. W starym worku po pierzu leżało coś co przyciągnęło moją uwagę. Monety austriackie-konkretnie srebrne denary z lat 1850-1890, polskie monety z okresu miedzywojennego w ogromnej ilosci, monety niemieckie z okresu miedzywojennego. Po prostu cudo. Oczy mi sie po prostu zaczęły świecić na ten widok, zresztą chyba sami byście mieli podobne odczucia. Niektóre w świetnym stanie, inne pokryte grubą warstwą rdzy. Po odczyszczeniu prezentowały się jeszcze lepiej,, tak jak gdyby czekały na swój rekonesans.
<BR>Po takim znalezisku moja penetracja nabrała jeszcze większego napędu, dokładności i stranności.Co jeszcze kryje to zbiorowisko zakurzonych książek? Ale nie wierzmy w cuda, przecież nie powinnam juz nic znaleźć, to za dużo wmawiałam sobie. Ale nie potrafiłam się opanować. I dobrze że buszowałam dalej. I dostałam kolejną niespodziankę, bez specjalnego wysiłku. Sama nie wierzyłam, a jednak to była prawda. W starej skrzynce na banknoty kolejne odkrycie. Tym razem banknoty. Począwszy od marek niemieckich datowanych na 1913r, poprzez marki polskie z lat 1916-1919, banknoty powojenne z lat i940-1950.
<BR>Wszystko to zbierane przez mojego dziadka, pochowane, w idealnym stanie, nie wyblakło. Na nowo wyszły na światło dzienne.
<BR>A ile sprawiły mi radości, to czyba nie da się opisać.
<BR>
<BR>Ale najwiekszą satysfakcję sprawia to że ktoś tyle lat temu, ktos mi bliski gromadził to,składał, tak jakby przeczuwał iz pewnego dnia jego hobby zostanie odkryte.
<BR>
<BR>Konkludując ten i tak dość długi post chcę na koniec dodać że prawdziwe skarby są naprawdę gdzieś bardzo blisko nas. A czy je odkryjemy, to zależy od nas, od łutu szczęścia, determinacji.Nawet bardzo drobne rzeczy potrafią cieszyć i o to przede wszystkim chodzi w tych naszych poszukiwaniach, przynajmniej ja do tego tak podchodzę.
<BR>
<BR>Pozdrawiam wszystkie poszukiwaczki i poszukiwaczy
<BR>
<BR>Inka
|