Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fort Chrzanów :hmmm Wawa
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 12:58 
Porucznik
Porucznik

Czy ktoś był w tym forcie z wykrywką,czy warto się tam wybrać ,i czy ma ktoś info co z nim będzie się działo tzn.dalej będzie niszczał :sciana
Potrzebuje trochę informacji o forcie co z nim się działo w czasie wojny,ale też przed wojną czy były tam magazyny czy "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! stacjonowała tam jednostka wojskowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 13:19 
Kapitan
Kapitan

Byłem tam z wykrywką jakiś tydzień temu, o ile wykrywką można nazwać to co mam...
Znalazłem tam troche PRL-u i błąd ortograficzny!!! monetek, poza tym mnustwo śmieci i kulek od paintballu :)
Jedem facet pozwolił mi szukać też na jego polu koło fortu, mówił że kiedyś tam znalazłe kopiejkę podczas sadzenia truskawek, mi się to nie udało :) za to znalazłem 2zł :) Podobno też tuż przy forcie była zwalona ziemia z budowy wola parku i tam nie ma co szukać...
Miejsce jest ardzo przyjemne, ale żeby ocenić czy coś tam rzeczywiście jest przydał by się ktoś kto ma jakiś sensowny wykrywacz.
Acha zapomniłem dodać że na dachu fortu znalazłem zapalnik od jakiegoś pocisku, ciągle tam leży ale nie w ziemi tylko w krzakach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 13:38 
Porucznik
Porucznik

Co do zapalnika to czytałem twój post,ale raczej "nie" z czasownikami piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! go szukać.
Widziałem w necie zdjęcia tego fortu ,osobiście w nim nie byłem jeszcze,zdjęcia nieprzedstawiają zbyt ładnie tego fortu,jest strasznie zniszczony i spalona jedne z jego części.Szkoda ,że nikt nie interesuje się nim ,niszczeje na oczach.
Ciężko mi zrozumieć władze ,że niepodejmują żadnych kroków aby go uratować,wydaje mi się że można by go było podciągnąć do zabytków i wysłać petycję o dofinansowanie z Uni.Np.Praga Południe już od kilku lat odrestaurowuje stare kamienice,w dzisiejszej chwili środki wstrzymane przez obecne władze dzielnicy ale za poprzednich udało się odrestaurować chyba 6,to dużo zważywszy na ośrodki mieszkalne.Jestem ciekaw czy jest jakaś komisja Europejska do której można by było się zgłosić ze skargą ,że władze Warszawy mają w dupie swoje zabytki :dupa
Wolą naprawiać drogi które i tak za pare miesięcy są dziurawe bo firmy które wygrywają przetargi naprawiają je najniższym kosztem materiałów oczywiście licząc sobie jak za najlepsze.
A forty niszczeją albo jakiś debil wymyślił że będą tam ogródki działkowe jak ma to miejsce w trzech chyba.
Jest jeszcze fort na Targówku była tam jednostka wojskowa teraz pozostały tylko nieczynne kamery,wiem bo łaziłem z kumplami i jakoś się nikt niezjawił :cop
Można by było tam zrobić jakiś ośrodek który by zaimował się tym fortem.
Ale wracając do sprawy :wq :wq :wq :wq :wq :wq :wq :wq mnie jak widzę jak wszystko znika....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 16:09 
Kapitan
Kapitan

Byłem tam znowu przed chwilą, tym razem bez wykrywki, okazało się że wtedy jednej strony "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie zwiedziłem - tej gdzie fosa jest bardzo głęboka, będe musiał tam poszukać :)
Jedna część fortu która wygląda jakby kiedyś była drewniana została spalona, druga w zasadzie ma się dobrze, "tylko" trzeba wyczyścić i otynkować :) Poza tym wokoło jest barzo zielono i przyjemnie, nie mówię tutaj o głównym dziedzińcu, tylko o drugiej stronie budynków, gdzie jest całkiem przyjemnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 20:11 
Porucznik
Porucznik

Witam

Tak sie składa że mieszkam niezbyt daleko tego fortu i w zeszłym sezonie miałem okazje kilkakrotnie chodzic po terenie z wykrywaczem.
Mimo tego że miejsce jest urokliwe to jako miejscówka do poszukiwań to totalne dno i wodorosty.
Sam dziedziniec jest zawalony śmieciami i gruzem. Te popalone fragmety to pozostałośc po firmach jakie tam były jakies 5 lat temu.
Całe otoczenie fortu to krzaczory i trawa do pasa.
Natomiast ta głęboka fosa to bardzo strome zbocza na których nic kompletnie nie wyszło a dno fosy to podmokły nawet latem teren
pokryty warstwą zbutwiałej mokrej masy i różnego rodzaju śmieci.
Na około 8-10 godzin chodzenia nie wyszło kompletnie nic godnego uwagi.

Mam tu jeszcze link do bardzo fajnej stronki o Warszawskich fortach która powinna wzbogacic waszą wiedze i zaspokoic ciekawość

http://www.warszawskie-forty.w.activ.pl/navi.html

Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 21:14 
Kapitan
Kapitan

Dzięki, stronke znam
A co do fortów, to chodziłem ostatnio po forcie III Blizne, tam też jest mnustwo śmieci, ale przynajmniej łuskę znalazłem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 21:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
Tak się składa że mieszkam tuż obok Grodziska na Bródnie,fotografie kolegi Piły przedstawiają zwały ziemi i śmieci tzw.zwałkę każdy stary mieszkaniec zna to miejsce.Grodzicko znajduje się troszkę dalej na polanie leśnej, :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 20:01 
Porucznik
Porucznik

Co do Bródna to się tam wychowałem i zwałkę też znam dobrze ,od lasu jest strome zbocze a od ulicy jest ścieżka ciągnąca się na szczyt ,a przynajmniej ostatni raz tam była teraz błąd ortograficzny!!! czy się coś nie pozmieniało.
Laskiem można dojść do jednostki od strony północnej i dokładnie się rozejrzeć :jump
"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jest a raczej był na Annoplu fort Marywil ,raz byłem szukałem znalazłem jekieś rowy a przynajmniej szczątki rowu jeśłi mogę to tak określić oraz jakiś murek ale niedam sobie głowy uciąć że to są pozostałości ,"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! na terenie Auchan był też podobno.
Bródno ma swoje tajemnice i niewiele osób o nich wie publikacji jest też niedużo np.w środku osiedla był cmentarz założony a przynajmniej jeden z nagrobków wskauje na 1705 czy 1750.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]