Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 22:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy są szanse na ciekawe fanty?
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 13:27 
Kapral
Kapral

Witam - to mój pierwszy post na forum poszukiwanieskarbow.com. Właśnie zaczynam się interesować tematem "wykopywania" monet - cóż już w dzieciństwie chciałem zostać archeologiem, więc teraz przekroczywszy 30-tkę zamierzam mieć tego jakąś namiastkę i poszukać trochę monet.
Na razie chcę kupić jakiś wykrywacz - zastanawiam się właśnie nad modelem Garrett ACE 150.
A wracając do tytułowego pytania - mieszkam w miejscowości, w której nigdy nie było żadnych badań archeologicznych. Znajduje się w niej dawny dwór szlachecki, zbudowany na pozostałościach poprzednich zabudowań ciągnących się od przynajmniej XIII wieku, wokół dworu jest rozległy park - łączący się naturalnie z lasem. Dwór był splądrowany i zajęty przez pewien czas przez Szwedów..., a w czasie II wojny - oczywiście przez Niemców, gdzie mieli jakąś siedzibę. Oczywiście w okolicach samego dworu nie będe szukał - gdyż jest to zabytek i w tym momencie jest własnością pewnej instytucji.
Ciekawostką jest, że niegdyś obok istniała wioska, o której słuch zaginął w XV wieku - obecnie na jej terytorium są pola uprawne, nie użytki oraz las....Tak więc myślę...że jakieś monetki i inne drobne przedmioty powinny się znaleźć.. Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 13:51 
Poczciwy Otto

Szanse są i to duże. Tylko odwiedz się czy ta wioska to nie stanowisko archeologiczne. A wykopać coś można wszędzie - nie ma miejsca gdzie kompletnie nic nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 13:59 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
Dokładnie zawsze gdzies cos sie uda wykopac!! a jak juz cos wykopiesz to najwazniesza rzecz abys zakopałc dół za sobą!! No i omijaj oczywiscie stanowiska archeologiczne!! A co do Garreta ACE 150 - to posiadam taki od kilku tygodni i jak na razie udało mi sie nim wykopac pare monetek i łusek itd.Rewelacjato to nie jest ,ale na początek w sam raz!! Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ace 150
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 14:51 
Sierżant
Sierżant

w tym roku kupiłem ACE 150 i byłem dobrego zdania o tej wykrywce ,ale po mału zaczynam zmieniać zdanie. Przedewszystkim chodzi mi o dyskryminację metali. Na monetki ,kapstle , zakrętki itp. w sam raz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 15:41 
Chorąży
Chorąży

Witam
Widzę Kristbal że próbujesz wszędzie . Nie zastanawiaj się ,idz do sklepu po wykrywkę i do boju !!!
Pochwal się pierwszym znaleziskiem ;)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 21:03 
Porucznik
Porucznik

Witam Cie w naszym gronie !
Chodze z wykrywka dopiero 5 miechow, ale dochodze do wnioskow, iz skarbu nigdy nie znajdziemy tam gdzie sie go spodziewamy ;) Jesli cokolwiek znajde ( a chwilowo malo tego jest ) To zawsze jest to kwestia przypadku. Oczywiscie zawsze warto sprawdzic taka miejscowke jak jakis dworek szlachecki ! Zycze duzo fantow
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 21:50 
Kapral
Kapral

no cóż...wkrótce zamówię wykrywacz, a w w między czasie staram się szperać w literaturze, po mapach.... i próbuję wyczaić położenie nie istniejących już karczm oraz młynu....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 21:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam Kristobal !!

Moja rada.: Kup ACE 250.

Różnica między 150 a 250 jest taka, że 250-tka ma namierzanie (Pin Point), a 150-tka nie ma.

Nie zawsze jest ta funkcja potrzebna, ale jesli jest potrzebna a jej nie ma, to szlag może trafić...
Sam w Whitesie rzadko używam namierzania, ale gdyby go nie było, to byłoby przeje....

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 22:08 
Chorąży
Chorąży

Witam
Nie wiem jaka jest różnica cenowa pomiędzy 150 a 250 ,ale ja Pin Pointa "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie używam chociaż go mam.
Ale może jak bym go nie miał to może mi by go brakowało.
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 20:32 
Moderator
Moderator

roznica cenowa to 260 zl ale pinpoint to nie wszystko ponadto mozesz sobie samemu decydowac o tym jakich metali chcesz szukac nie jestes ograniczony sztywnymi ramami ustawien fabrycznych ACE 150 "dużo" piszemy przez "rz" - błąd ortograficzny!!! dokladniejsze jest rozruznianie i mozesz sobie np wyciac amo :P kapsle od puszek luski co ksiac sobie zyczy ale trzeba pamientac ze wycinajac kolor mozna wyciac sobie monetki :P pozdro udanych poszukiwan a cod o terenu to wyjatkowo fajny:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 22:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Sawa3 napisał(a):
Witam
Nie wiem jaka jest różnica cenowa pomiędzy 150 a 250 ,ale ja Pin Pointa "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie używam chociaż go mam.
Ale może jak bym go nie miał to może mi by go brakowało.
pozdr

Witam!
Ja niedawno w tym fachu , ale od pierwszego razu używam dokładnego namierzania i wg mnie to świetna rzecz. Po pierwsze - jeśli znajdziesz jakiś drobiazg to szalenie ułatwia sprawę, po drugie, jeśli sygnał jest bardzo mocny to przy pomocy w/w funkcji można w przybliżeniu określić wielkość przedmiotu - jeśli to jest podłużne, duże i dość szerokie to można przypuszczać, że to np. rozrywka, chociaż może być miecz - ale .... licho nie śpi.

pozdr.
W.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 11:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jeżeli to nie tajemnica to do jakiego rodu szlacheckiego należał dwór ? i jaki to region polski ?

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 maja 2005, 00:35 
Starszy Sierżant Sztabowy

Ja od miesiąca kopie z ace150 i choć to moja pierwsza wykrywka,to jestem z niej zadowolony.Może dyskryma nie działa tak jak by się chciało,ale na all metal łapie wszystko od maleńkich przedmiotów typu medalik,po sporych wielkości militaria

.Myślę że ma początek wystarczy,pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 maja 2005, 00:46 
Moderator
Moderator

Heh rzeczywiście żeś życiowego fanta wyciągnął................ :n
No ale dobre i to na początek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 maja 2005, 07:01 

życiowy,czy nie to i tak jak to odkopałem to mało w portki nie narobiłem,na pierwszej wyprawie robi wrażenie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]