Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 18:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sedlce - Kościół Wszystkich Świętych
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 20:24 
Porucznik
Porucznik

"nie" z czasownikami piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! gdzie zamieścić ten post więc wrzuciłem go tutaj.
Przechodzę do sedna sprawy czy ktoś z forumowiczów miał okazję go zwiedzać i czy mógłby podzielić się wrażeniami na łamach tego forum ,może jakieś dodatkowe fotki ,jak wiadomo lepsza relacja jest świadka naocznego niż suchy artykuł.
Dla niewtajemniczonych pokrótka historia :

Według tego co przeczytałem Kościół powstał w XIII w., gdy opat sedleckego przywiózł ziemię z Bożego Grobu w Jerozlimie.
Ziemię rozsypano na cmentarzu(?) i zaczęto chować tam zwłoki ludzi z Czech,Belgii,Bawarii,Polski,chowano tam też poległych po wojnach husyckich . Według legendy półślepy mnich we wnętrzach Kościoła wzniósł sześć piramid z ludzkich kości.
Kościół został odnowiony i wykończony pozostałymi kośćmi np. z piszczeli i czaszek - kielichy,świeczniki,herby.Wszystko zostało stworzone z około 40 tys. szczątków i według tego co się doczytałem kości poległych w bitwach noszą znamiona cięć mieczy czy śladów po kulach.
Pozwoliłem sobie zamieścić trzy fotki znalezione w necie dla podniesienia grozy :666

A tak swoją drogą ciekawe co by się stało gdyby półślepy ksiądz z zapomnianego przez ludzi zakątka Polski ,rozpoczął wyciąganie szczątków z pobliskiego cmentarza i ręką rzemieślnika zamieniał w wystrój Kościoła :666 :jump już widzę nagłówki w gazetach ,TVN wypuszcza specjalny program POd Napięciem . :jump

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 20:49 
Porucznik
Porucznik

Dzięki Ciacho :piwo :piwo :piwo

Za wskazanie miejsca w Polsce ,ja dopiero teraz usłyszałem o takim miejscu .
Może post się rozwinie i odkryte zostaną jakieś inne makabryczne dzieła architektury . :1

Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 września 2005, 12:45 
Sierżant
Sierżant

Byłem kiedyś w Kudowie-Czeremnej w "Kaplicy Czaszek" i naprawdę wrażenie porażające. Pod linkami poniżej 2 moje zdjątka z tamtąd (niestety nie można było tam robić zdjęć a jedynie kupić od Sióstr zakonnych - nie wiem jak jest teraz)

http://www.sunny.webd.pl/alegro/DSCF6703.jpg
http://www.sunny.webd.pl/alegro/DSCF6705.jpg

pozdr

rYba

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]