Syriusz napisał(a):
Mam pytanie. Czy te wykopy które widać na fotkach pochodzą z okresu II Wojny Światowej? Opiszę jak to wygląda:
Całość mieści się na niewielkim wzgórzu. Obok wzgórza biegnie dróżka która prowadzi do dołu przypominającego prostokąt (czyżby ziemianka na wóz pancerny?) o długości około 3 metrów i wysokości około 1,5 - 2m. Nieco powyżej znajduje się kilka dołów o średnicy ok. 2m. i wąski tunel (1m) biegnący przez całe wzgórze (fotografie 4 i 5). Około 100m dalej, na zboczu kolejnego wzgórza znajdują się dwa wielkie doły (jestem prawie pewien że to ziemianki; jeśli się mylę to poprawcie mnie), jeden obok drugiego. Ten z fotografii nr 1 jest troszkę większy niż ten stojący obok. Z większego dołu odchodzi tunel w bok (fot. 2 - na zdjęciu to przejście wydaje się trochę małe; w rzeczywistości jest większe) i prowadzi do okrągłego dołu obok (fot. 3).
Fotki:
Troche mało informacji, jeżeli wzgórza górują nad okolicą i w pobliżu znajduje się droga, lub cokolwiek takiego co można by bronić to być może mamy faktycznie do czynienia z umocnieniami, a to czy są to umocnienia II wojenne powinineś wiedzieć najlepiej. Nie podajesz miejsca więc trudno cokolwiek wywnioskować. Doły w lesie bywają kopane przez leśników pod sadzonki, niemniej sądzę, że możo to być forma umocnień ;)
Podobne ślady widziałem na Dolnym Śląsku w oklicach G.Sowich i G. Wałbrzyskich.