Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to II-wojenne?
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 20:12 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Mam pytanie. Czy te wykopy które widać na fotkach pochodzą z okresu II Wojny Światowej? Opiszę jak to wygląda:

Całość mieści się na niewielkim wzgórzu. Obok wzgórza biegnie dróżka która prowadzi do dołu przypominającego prostokąt (czyżby ziemianka na wóz pancerny?) o długości około 3 metrów i wysokości około 1,5 - 2m. Nieco powyżej znajduje się kilka dołów o średnicy ok. 2m. i wąski tunel (1m) biegnący przez całe wzgórze (fotografie 4 i 5). Około 100m dalej, na zboczu kolejnego wzgórza znajdują się dwa wielkie doły (jestem prawie pewien że to ziemianki; jeśli się mylę to poprawcie mnie), jeden obok drugiego. Ten z fotografii nr 1 jest troszkę większy niż ten stojący obok. Z większego dołu odchodzi tunel w bok (fot. 2 - na zdjęciu to przejście wydaje się trochę małe; w rzeczywistości jest większe) i prowadzi do okrągłego dołu obok (fot. 3).

Fotki:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 20:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja tu żadnych fotografi 4 i 5 nie widze a wy ?? :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 20:22 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Poprzednim razem nie chciało wysłać fotek. Teraz już są wszystkie.

P.S. Sorry za jakość zdjęć ale w chwili obecnej nie mogę zrobić lepszych. W miarę możliwości postaram się umieścić plik wideo.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy to II-wojenne?
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 21:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Syriusz napisał(a):
Mam pytanie. Czy te wykopy które widać na fotkach pochodzą z okresu II Wojny Światowej? Opiszę jak to wygląda:

Całość mieści się na niewielkim wzgórzu. Obok wzgórza biegnie dróżka która prowadzi do dołu przypominającego prostokąt (czyżby ziemianka na wóz pancerny?) o długości około 3 metrów i wysokości około 1,5 - 2m. Nieco powyżej znajduje się kilka dołów o średnicy ok. 2m. i wąski tunel (1m) biegnący przez całe wzgórze (fotografie 4 i 5). Około 100m dalej, na zboczu kolejnego wzgórza znajdują się dwa wielkie doły (jestem prawie pewien że to ziemianki; jeśli się mylę to poprawcie mnie), jeden obok drugiego. Ten z fotografii nr 1 jest troszkę większy niż ten stojący obok. Z większego dołu odchodzi tunel w bok (fot. 2 - na zdjęciu to przejście wydaje się trochę małe; w rzeczywistości jest większe) i prowadzi do okrągłego dołu obok (fot. 3).

Fotki:

Troche mało informacji, jeżeli wzgórza górują nad okolicą i w pobliżu znajduje się droga, lub cokolwiek takiego co można by bronić to być może mamy faktycznie do czynienia z umocnieniami, a to czy są to umocnienia II wojenne powinineś wiedzieć najlepiej. Nie podajesz miejsca więc trudno cokolwiek wywnioskować. Doły w lesie bywają kopane przez leśników pod sadzonki, niemniej sądzę, że możo to być forma umocnień ;)
Podobne ślady widziałem na Dolnym Śląsku w oklicach G.Sowich i G. Wałbrzyskich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 października 2005, 21:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

@Siwy - te wykopy znajdują się na wzgórzach na zachód od Kartuz, niedaleko drogi. We wrześniu '39 przejechodziła tędy niemiecka 207. dywizja piechoty. W 1945 roku na tych terenach walczyli żołnierze II Frontu Białoruskiego. W kampanii wrześniowej Kartuz bronił IV batalion Obrony Narodowej, a oprócz tego w tych okolicach znajdowali się partyzanci z Gryfa Pomorskiego. Trochę się tu działo, lecz były to zazwyczaj małe operacje.

@Ciacho - te zdjęcia nie są robione aparatem :jump
To są screenshoty z filmu. Aparat zepsułem na zeszłem wyprawie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 13:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Siwy. Gdzie ty widziałeś okopy w górach Sowich ?? Czy są gdzieś koło Sokolca, Ludwikowic, Wielkiej Sowy itp ? Czy gdzie indziej ? :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 16:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

DJ MHz napisał(a):
Siwy. Gdzie ty widziałeś okopy w górach Sowich ?? Czy są gdzieś koło Sokolca, Ludwikowic, Wielkiej Sowy itp ? Czy gdzie indziej ? :1

Podobne umocnienia znajdziesz na górkach otaczających Wałbrzych jak również Swiebodzice. Jeżeli chodzi o G. Sowie widziałem je na np. przy drodze Jugowice – Walim w okolicy Sędzimierza w masywie Stankowej. Zawsze się zastanowiałem nad rolą tych miejsc z uwagi na to, że po zakończeniu operacji dolnośląskiej front na dłuższy czas stał w miejscu. Być może próbowano na zapas przygotować jakieś linie obrony i obsadzić je w razie potrzeby. Równie dobrze mogą to być pozostałości po obronie p-lot, która na tym terenie była szczególnie rozbudowana, ale po zaprzestaniu rozbudowy kompleksu Reise ją w dużym stopniu zdemontowano tylko chyba Wałbrzych miał systym p-lot do samego końca, ale to już sprawa zakładów, które w Wałbrzychu funkcjonowały (benzol był na wagę złota). W miejscach tych nie toczyły się żadne ciężkie walki, o czym świadczą daty wyzwolenia tych miejscowości 8-9 maj.
;) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 18:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

hehe Zobacze jak bede jak wyglądają te koło Jugowic :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]