Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 03:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Mam w kolekcji ciekawy przedmiot archeologiczny lub wiem gdzie moze byc nieznane stanowisko archeo.Co robie ?
Natychmiast oficjalnie zglaszam stosownym wladza. 5%  5%  [ 3 ]
Zatrzymuje w swojej kolekcji, siedze cicho, zglosze legalnie jak sie zmieni ustawa. 27%  27%  [ 16 ]
Pozwalam przez zaufanego archeologa udokumentowac przedmiot i pokazuje miejsce znalezienia. 40%  40%  [ 24 ]
Pozwalam udokumentowac (jw) miejsca jednak nie zdradzam-po co tracic miejscowke na wykopki. 5%  5%  [ 3 ]
Przedmiotu nie pokaze (ostroznosci nigdy zawiele) ale pokaze miejsce na mapie godne przebadania. 3%  3%  [ 2 ]
Nie interesuje mnie wspolpraca z archeologia- zbieram dla wlasnej przyjemnosci. 18%  18%  [ 11 ]
Nie interesuje mnie wspolpraca z archeologia- zbieram na sprzedaz. 2%  2%  [ 1 ]
Liczba głosów : 60
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy chcialbys wspolpracowac i przyczynic sie nauce.
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 00:34 
Specjalista
Specjalista

Nawiazujac do watku : viewtopic.php?p=124503&highlight=#124503
Ciekawy jestem czy w celu przyczynienia sie nauce, przy zachowaniu anonimowosci i bezpieczenstwa, zglosilibyscie posiadane przedmioty archeologiczne ze swoich kolekcji (hipotetycznych oczywiscie) w celu opisania i naniesienia na mape miejsca znalezienia ??
Jak rowniez czy zglosilibyscie i te przedmioty ktore moglyby miec zwiazek ze stanowiskiem archeologicznym lub mozliwoscia jego odkrycia instytutowi archeologicznemu.
Czy majac wiedze odnosnie wystepowania na jakims terenie obiektow swiadczacych o istnieniu tam stanowiska poinformowalibyscie -anonimowo i bezpiecznie- instytut archeologiczny i wskazali byscie to miejsce ??
Zakladamy ze przedmioty byly by zwrocone, wasz udzial anonimowy i zagwarantowany brak klopotow natury prawnej. Jednakze zakladamy rowniez ze poza satysfakcja przyczynienia sie nauce nie otrzymalibyscie zadnego wynagrodzenia, dyplomu ani nawet usmiechu kierownika odcisnietego w betonie..

Ankieta oczywiscie ma charakter czysto hipotetyczny, jest w pelni anonimowa a jej celem jest jedynie ( mysle ciekawa) statystyka.
Zapraszam do udzialu.

Ostatnio edytowano czwartek, 17 listopada 2005, 20:47 przez Szary Wilk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 10:16 
Moderator
Moderator

dodam, że istnieje możliwość anonimowego zgłoszenia znalezisk archeologicznych. Świetną robotę odnosnie rzymków robi tu Elnio, ale jeśli ktoś znajdzie jakieś brązy, krzemyki, czy inne starsze artefakty to jest na tym Forum kilka osób, które współpracują z archeologami na codzień i ... chetnych proszę o kontakt mailowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 21:17 
Specjalista
Specjalista

Dodam tez ze rowniez jak Mirek, oferuje pomoc w tej kwestii. Szczegolnie mile widziana jest za moja pomoca rejestracja znalezisk i potencjalnych stanowisk wczesnosredniowiecznych. Chetnych zapraszam na Priv.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]