Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Alternatywne Metody Poszukiwawcze - Skarby utajone poznać...
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 01:51 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

SKARBY UTAJONE POZNAĆ

Znaki utajonych skarbów są niespokojne duchy, które przez zazdrość około nich błąkają się, zwodzący ludzi, póki zabrane nie będą.

ITEM: bojaźń i stach oziębły, i drżączka zimna człowieka przenikająca, gdy nad nimi stanie.

TAKŻE: gdy bez wszelkiej przyczyny światło zgaśnie na jakim miejscu.

ALBO: gdy w nocy lub we dnie pokazuje się płomień wynikający z jakiego miejsca. Jeżeli zaś skarb przemieni się w węgle albo insze rzeczy przez kooperacją złych duchów, wrzucić go w ogień potężny, wtenczas metal do swojej natury przywraca się.

PIERWSZY SPOSÓB znajdowania skarbów jest przez rozdwojoną z natury leszczynę, która noszona w ręku, do skarbów nakłania się. A ten sposób jest w używaniu, przez który setne beczki metalów wynajdowano.

DRUGI SPOSÓB. Zrobić knot ze starego płótna, wlać nań oliwy i przydać część dobrą merkuriusza, a zapaliwszy szukać skarbu. Gdy tedy na to miejsce trafisz, gdzie jest skarb utajony, światło takowe bez przyczyny zgaśnie i merkuriusz poruszy się.

TRZECI SPOSÓB. Wziąć kadzidła, siarki i wosku, który nie był w zażywaniu, i wziąć szmatki albo nici, co roztopiwszy razem, zrób z tej mikstury świecę, a wszystkie kąty zlustruj budynku. Gdzie pieniądze są utajone, zgaśnie nagle świeca.

CZWARTY SPOSÓB. Świeca także z sadła człowieczego ma to do siebie, iż na tym miejscu, albo blisko, trzeszczy i gaśnie, gdzie są skarby utajone.

PIĄTY SPOSÓB. Jest niejaki magnes, który do siebie srebro ciągnie. Za czym cienką rózgę nim napuściwszy, kręci się w ręku, gdzie jest srebro, i nakłania sięku niemu.

SZÓSTY SPOSÓB poznania ukrytych w ziemi skarbów jest, iż czynie się nad nim dołek, to jest zapadlina, taką figurę, jaką zakopane są, a gdy taranem w to miejsce uderzy, głos wewnętrzny, osobliwie, gdzie próżne miejsce jest zostawione.

SIÓDMY SPOSÓB. Uważać mur, w którym bowiem miejscu jest grubszy nad potrzebę, tam się zamurowanych rzeczy spodziewają. Uderzając także raz wedle razu po murach, wydają głos odmienny utajone depozyta.

ÓSMY SPOSÓB. Długimi świdrami stalowymi miejsca podobne wiercić, a po wieceniu łatwo zrozumie, na co trafi. Mogą albowiem tak być zrobione z rurami świdry, iż cokolwiek wezmą w siebie, do góry przez rurę podnoszą i nią wszelką materią, przez którą świeder idzie, prezentują. [...] Powiedają i to, że gdzie są zakopane skarby, tam rosy nie znać, bo z metalów wynikająca ekshalacja jest sucha i ostra, która trawi rosę.

źródło Kalendarz Duńczewskiego (mniejszy) z roku 1751

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2004, 12:34 
Moderator
Moderator

akurat przeczytalem trzy pierwsze sposoby w "Kalendarzu Polskim i Ruskim" 1751-to ten sam?

No a szczesliwymi dla odkryc jest jutro/poniedzialek/ 33 dzien roku i 333dni do konca oraz nastepny piatek 13-go.

Tak ze-ladowac akumulatorki,baterie i w teren!!!

Powodzenia!!!!!!!!
JMS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2004, 13:44 
Sierżant
Sierżant

Witam

... a może tak alternatywne metody z naszego wieku - link znaleziony dziś na innym forum:

http://www.mineoro.com/

zasada działania w prezentacji "ionic field"

Pozdrawiam
Wolny Strzelec

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2004, 23:48 
Moderator
Moderator

hmmmm ciekawe,ciekawe..... Rozbudza wyobraźnie. Tylko ta cena najtańszy model 2500$ najdroższy 5000$ trochę dużo. No ale jak by się mieszkało pod samymi Andami to myślę że przy odrobinie szczęścia szybko by się zwróciło (jeżeli to "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! działa : :lol: )

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 20:47 
Moderator
Moderator

No coz....zwlaszcza ta 300kg :o statuetka...na glebokosci 28m. :lol: :lol: :lol:
musial gosciu saperke kilka razy machnac.

Wiem ze na ten temat Proscan ma wiele do powiedzenia. :idea

A jak wam poszlo w 33/333 dniu? Bo ja pomimo niepogody-lalo jestem zadowolony :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 00:23 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
TAKŻE: gdy bez wszelkiej przyczyny światło zgaśnie na jakim miejscu.
-Wczoraj zgaslo u mnie----gdzie mam szukac?? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 00:37 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tam gdzie zgasło... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 01:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Nie mam wiele do powiedzenia, bo już mi sił brakuje.

Fakt że różdżkarstwo jest w Polsce popularne do dzisiaj jest dla mnie dołujący. To że "ekspertyzy" różdżarskie są traktowane poważnie podczasa eksploracji (nawet padają nazwiska jakiś tumanów którzy robili jakieś szkice podziemnych fabryk i to jest potem publikowane!) świadczy jak niewielki ci wszyscy ludzie zrobili postęp w swoich łepetynach od czasów średniowiecznych. Ci kreślący te brednie, ci którzy je zamawiali i ci ktorzy w nie wierzą (choćby na zasadzie: "a może jednak coś w tym jest, bo.. " itd itp.)

ale mniejsza o to.

Ten materiał Hauasa jest świetny.

Jesli ktoś z Was ma okazję zdobyć gdzieś książkę "Skarby kóla Gregoriusa" Jacka Kolbuszewskiego, to gorąco polecam. Traktuje o dawnych poszukiwaczach skarbów (podobne klimaty jak te cytowane tutaj) ale można tam sie dowiedzieć wiele o nas samych.

proscan :pa

PS
Alonsio i Domasio też są super. Ciekawe czy faktycznie sa to ci złodzieje we własnych osobach, którzy okradają tych biednych bo glupich brazylijczyjków, czy to jakieś nieświadome kontekstu zdjęcia dziadki. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Alternatywne Metody Poszukiwawcze - Skarby utajone pozna
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 10:10 
Wielki Szpitalnik

[quote="Hauas"]SKARBY UTAJONE POZNAĆ

CZWARTY SPOSÓB. Świeca także z sadła człowieczego ma to do siebie, iż na tym miejscu, albo blisko, trzeszczy i gaśnie, gdzie są skarby utajone.

skąd bierzecie takie sadło? bo ja to trochę chudy jestem. :lol:

a co do różdżkarstwa to przyszedł do mnie facet który uważa się za różdżkarza i chce żebym z wykrywaczem pomógł mu odnaleźć "skarb" na działce. to chyba świadczy o tym że sprzęt elektroniczny jest pewniejszych od zdolności tych magików. mówi że róźdżką potrafi znaleźć precyzyjnie jedną monetę a ma problem ze skarbem!!! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 19:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

cytat:
[..] to chyba świadczy o tym, że sprzęt elektroniczny jest pewniejszych od zdolności tych magików [...]

Zwóć uwagę, że chyba przez przypadek (podświadomie) dopuściłeś możliwość, że oni jakieś zdolności poszukiwawcze jednak mają.

Nie mają żadnych.

Przepraszam. Może mają, ale nie wieksze niż ktoś kto wzrokiem jest w stanie dostrzec jakieś podejrzane miejsca.

Wymówka z monetą piękna - może zaproponuj mu żeby sobie trochę sadła wysmażył. Ale uwaga, niektórzy gotowi są to naprawdę zrobić! :kolko

pozdrawiam

proscan
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2004, 15:14 
Wielki Szpitalnik

jak bym z niego wysmażył sadło to świeczek wam wszystkim by wystarczyło. :lol: i różdżkaże nie mieliby czego szukać.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]