Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 14:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: DLA/DO MONECIARZY
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2004, 19:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.

Mój kolega pracuje w Muzeum Ziemi Otwockiej im. M.E. Andriollego.
Właściwie robi tam wszystko co należy do zajęć Historyka-pracownika muzeum ( można go chyba nazwać "Kustoszem" ).
Organizuje także wszelkiego rodzaju wystawy.

Tak się składa, że również jest moneciarzem i w związku z tym postanowił zrobić " Wystawę zbiorów numizmatycznych otwockich kolekcjonerów "

Ja pozwolę sobie nieskromnie nazwać się jego pomocnikiem d/s wspomnianej wystawy.
W związku z tym mam za zadanie :) rozesłać wici do Braci Poszukiwawczej ( w szczególności moneciarzy ) z Warszawy i okolic ( i naturalnie nie tylko ) o tym, że taka wystawa tuż pod nosem niektórych jest organizowana ( chyba nikt z Was niechciałby być o tym niepoinformowany ).

No to wici rozesłane :), teraz treść oficjalna:

Otwockie Centrum Kultury Muzeum Ziemi Otwockiej im. M.E. Andriollego

ZAPRASZA NA OTWARCIE

WYSTAWY ZBIORÓW NUMIZMATYCZNYCH OTWOCKICH KOLEKCJONERÓW

do MUZEUM ZIEMI OTWOCKIEJ im. M.E. Andriollego, Otwock, ul. Narutowicza 2

15 LUTEGO O GODZ. 16:00

Koniec treści oficjalnej :).

Serdecznie zapraszam, myślę, że będzie fajnie. Na pewno będzie kilku poszukiwaczy i ogólnie będą tam ludzie, którzy siedzą w temacie i wiedzą o co chodzi, także poza obejrzeniem wystawy będzie można sobie pogadać na interesujące Nas tematy ( jak to zazywczaj bywa na wszelkich "otwarciach" wszelakich wystaw ).

Z miłą chęcią odpowiem na wszelkie pytania ( najlepiej pytajcie tu, na Forum ).

To chyba byłoby na tyle, liczę, że na tej wystawie spotkam w końcu chociaż kilku Zacnych Userów tego Forum.

Aha, chciałbym aby osoby zainteresowane odezwały się ( byśmy mogli ustalić jakiś znak rozpoznawczy ( np. jakieś hasło ) - ja w tym muzeum będę stał przed wejściem i witał gości :dnc :cop ).

Pozdrawiam serdecznie, czekam na odzew,

RG42 :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 00:46 
Zybinek laleczny

Dzięki za zaproszenie, postaram się dotrzeć, chociaż to będzie niedziela.

A może warto wykorzystać tę wystawę i zorganizować spotkanie warszawskich poszukiwaczy? Z tego, co widać na forum, to jest nas w warszawie i okolicach całkiem liczna grupa, może, więc warto spotkać się, obejrzeć zbiory Otwockich kolegów a przy okazji po prostu pogadać o naszym hobby, wykrywaczach, mapach lub np. ostatnich zdobyczach „ odnalezionych w biurku dziadka”? Może warto pogadać o jakiejś formie legalizacji naszych poszukiwań z będącymi na miejscu pracownikami muzeum? Przecież, parafrazując, koledzy naszych kolegów są naszymi kolegami!

Może, dla osób, które są zainteresowane udziałem w tym spotkaniu, kolega RG42 przygotowałby plakietki z naszymi ksywkami używanymi na forum. Plakietki na pewno ułatwiłyby nam wzajemne rozpoznanie się "na wizji" a można by je odbierać przy wejściu od RG42, który będzie stał przecież przy wejściu.

Co Ty na to RG42 ?

Czy mógłbyś przybliżyć, z jakiego okresu monety będą prezentowane na tej wystawie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 01:27 
Weteran
Weteran

Ja też chętnie skorzystam z zaproszenia. Niestety nie ujawnię się ponieważ jestem pracuję w Sejmie. Z zawodu jestem Posłem.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 01:42 
Zybinek laleczny

No to, po co to ujawniasz?

Nikt nie oczekuje od nas pełnych danych personalnych - nawet nie wyobrażasz sobie gdzie ja pracuję!

Plakietka może pomóc rozpoznać przyjazną duszę, o podobnych zainteresowaniach i chyba łatwiej będzie nawiązać rozmowę. A jaki masz zawód, gdzie pracujesz i jak się nazywasz to już jest wyłącznie Twoja sprawa, która jak przypuszczam ani mnie ani kolegów z forum w najmniejszym zakresie nie interesuje.

Mamy identyczne zainteresowania i jeżeli chcemy o nich porozmawiać, to taka wystawa jest okazją, aby to uczynić!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 17:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Do 111:

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi o to, żeby podawać swoje nazwisko, adres zamieszkania i wykonywany zawód tylko o to ( już nawet pomijając przedstawianie się nickiem jeśli ktoś baaardzo chce pozostać anonimowy ), aby na przykład przy wejściu zaznaczyć, że ma się coś wspólnego z wykrywaczem metalu, np. podać hasło " poszukiwanieskarbów.com ". Chodzi o to, żebym ( i żebyśmy ) wiedzieli kto jest skąd ( czy gość jest przypadkowym gościem czy wręcz odwrotnie; pasjonuje się kopaniem monetek ). Żebyśmy wiedzieli, że gadamy z kimś kto się zna na rzeczy a nie z laikiem. No i ogólnie żeby było łatwiej się zakolegować.

Do Zybinka:

Twój pomysł jest ciekawy, lecz w tym przypadku niestety odrobinę niepraktyczny :( .

Po pierwsze: z plakietkami jest problem bo ktoś musi je kupić, a poza tym niewiadomo ile osób z poszukiwań.com będzie ( więc odpada ).
Po drugie: takie oficjalne spotkanie warszawskich kopaczy jest niemożliwe, ponieważ będą tam również inni ludzie niekoniecznie związani ani z Warszawą ani z kopaniem.
Po trzecie: oficjalnie jest to po prostu otwarcie wystawy zbiorów numizmatycznych otwockich kolekcjonerów, natomiast oczywiste jest, że po części oficjalnej przyjdzie czas na jak najbardziej nieoficjalną pogadankę z kolegami po fachu ( czyli to co jest bardzo miłą sprawą :) ).

Myślę, że najważniejsze jest aby na tej wystawie było wiadomo kto kopie, a kto nie. Jak to będziemy wiedzieli, to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! damy już sobie radę z rozpoznaniem przyjaznej duszy. Dlatego myślę, że hasło " poszukiwanieskarbow.com " całkowicie wystarczy. Reszta już " wyjdzie w praniu ".

P.S. Zybinek w ogóle serdeczne dzięki za odzew ( widzę, że można na Ciebie liczyć :za ) oraz za ciekawy pomysł ( to oficjalne spotkanie i plakietki ) jednak po skontaktowaniu się z siłą wyższą :) okazało się, że jest to jak wspomniałem odrobinę niepraktyczne. Co nie znaczy, że po otwarciu poszukiwacze nie będą mogli zostać i sobie pogadać. Wręcz przeciwnie - będzie na to czas, lecz tak jak mówię - "nieoficjalnie".

Wystawa nie jest ograniczona żadnymi ramami czasowymi, ale najmłodsze monety pochodzą z okresu międzywojennego. Zresztą - co ja będę dużo gadał - przyjedziesz, to sam popatrzysz ( a myślę, że będzie na co ).

Zybinek napisał:

Cytuj:
Dzięki za zaproszenie, postaram się dotrzeć, chociaż to będzie niedziela.

No, ja nie wyobrażam sobie w ogóle, że mogłoby Ciebie nie być! Liczę na Twoją obecność :) .

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zainteresowanych,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 23:36 
Weteran
Weteran

Niestety to Wy mnie nie zrozumieliście. Zasady większości list dyskusyjnych są podobne i co ważne czytelne.
Wystarczy, że kolega RG 42 rzuci hasło jestem tu, o konkretnej porze i kto ma ochotę ten się zjawi i na pewno będzie miło. Myślę, że hasło zaproponowane przez kolegów jest ok. I koniec.
A z tym posłem - przecież ze statystyk wynika, iż jest to najbardziej kryminogenna grupa zawodowa. I tak rzuciłem żeby trochę rozluźnić atmosferę. Na dodatek po wejściu w życie nowej ustawy o znaleziskach (nie pamiętam fachowej nazwy) ujawniając się jako Poseł naraził bym sie co najmniej na próbę przeciśnięcia mnie przez cewkę wykrywacza zaczynając od głowy i przy forumowiczów pomocy ochoczej.
Mam zamiar odwiedzić wystawę, lecz jeśli się spóźnię to np.będę mial znaczek wykrywki w widocznym miejscu.

Do zobaczenia z poselskim pozdrowieniem

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2004, 14:22 
Wielki Szpitalnik

RG42 do kiedy będzie trwała ta wystawa? rozumiem że otwarcie jest 15 lutego i bedzie trwała przez jakiś czas. w moim przypadku 15 odpada bo mam urodziny dziecka :bir i tego dnia nie mogę z Wami się spotkać na tej z pewnością interesującej wystawie.
pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2004, 18:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tomato, jeszcze nie wiem do kiedy potrwa wystawa.
W sobotę będę widział się ze swoim kolegą z muzeum, to go "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! o to zapytam i poinformuję Cię o tym na Forum w sobotę wieczorem.

Do 111:

No to jesteśmy zgodni :1 , tylko o co chodzi Ci z tymi zasadami z większości list dyskusyjnych?

Pozdrowienia,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2004, 19:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.

Już spieszę z informacją.

Wystawa potrwa do drugiego tygodnia marca, czyli mniej więcej 1 miesiąc.

15 lutego o 16:00 będę stał przed wejściem ubrany w zieloną Emkę czyli popularną M-65 oraz wysokie czarne wojskowe buty i spodnie moro. Myślę, że po takim opisie nie będziecie mieli problemu ze znalezieniem mnie :). Aha i nie bać się mnie zbytnio! :D. Przy wejściu mówić mi hasło! hehehe :D.

pozdrowienia,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 14:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak gwoli odświeżenia.
Sprawa jest oczywiście aktualna.
Zapraszam.

RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2004, 10:47 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No to ja, jako jedyny (oprócz RG42 oczywiście) przedstawiciel naszego forum pojawiłem się na wystawie. Na początku - co było to nie wiem, spóźniłem się 15 minut (nie jest tam łatwo trafić, a ja pierwszy raz w życiu byłem w Otwocku), ale trafiłem na sam początek wykładu o historii monety (głównie o monetach greckich, trochę mniej o rzymskich). Po długim i ciekawym wykładzie odbyło się przejście do sali, gdzie prezentowane były zbiory kolekcjonerów... Te zbiory, to oczywiście w większości wykopki. Ich przekrój - taki, jaki się w ziemi znajduje, tj. od pojedynczych monet antycznych (były trzy denary - niestety nie wiem, na ile rzadkie czy też cenne - nie znam się na tym, kilka brązów i jakieś monetki bizantyjskie), przez polskie średniowiecze - głównie jagiellońskie (denarki i półgrosze) z wyjątkami kwartnika i szeląga krzyżackiego i najciekawszej dla mnie monety na tej wystawie - kwartnika Kazimierza Wielkiego. Potem oczywiście typowa Polska, tzw. "królewska" (od szelągów, do ortów i tymfa), przez wiek XIX do okresu międzywojennego. Tu zasługiwało na uwagę głównie 1/3 talara Księstwa Warszawskiego, które było w arcypięknym stanie! (II+ - taka ocena przynajmniej awersu). Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć monet zaborców (oczywiście z racji na położenie Otwocka największą reprezentację miała Rosja), gdzie najciekawszymi pozycjami były części talarów pruskich z talarem Fryderyka Wilhelma II na czele (jedyna tej klasy moneta na wystawie). Oczywiście w gablotach znajdowałe się również inne domieszki blaszek z gatunku numizmatyki jak liczman francuski (najprawdopodobniej), żeton "1" nadświdrzańskiej mleczarni (to coś wzbudziło gorące dyskusje i emocje ;)) czy pojedyncze monety dalszych, europejskich państw.

Tło dla gablot stanowiły dziesiątki miedziaków (XVII-XX wiek), silnie zeżartych przez korozję - czyli to, co najwięcej zalega na polach. Część monet była nie do końca poprawnie opisana, ale to tym bardziej była ciekawa łamigłówka dla zwiedzających (co widać również na jednym z obrazków - ciekawe, czy się dopatrzycie błędów).

Z wystawy tylko kilka ilustracji - zabrałem cyfrówkę, żeby zrobić przynajmniej galerię, ale niestety po zrobieniu 1 zdjęcia padły mi akumulatorki - moja wina, nie sprawdziłem w domu, czy są naładowane... :( Przepraszam, że te zdjęcia takie szerokie - ale nie dało się ich specjalnie podzielić, żeby nie stracić na tym ich czytelności.

Acha - wszystkich serdecznie zapraszam na wystawę - warto to zobaczyć! Ja zrobiłem w sumie kilkadziesiąt kilometrów i nie żałuję - i zobaczenia wystawy i poznania RG42! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 20:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Przepraszam za brak odzewu z mojej strony, ale ostatnio nie chciało mi się nic pisać w tym temacie ze względu na lekką depresję :D, na jaką cierpię z powodu braku wykrywacza :(. No, ale nowy wykrywacz jest już w drodze do mnie, także "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! niedługo mi minie ( a już "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!!, jak, napalony, z nową wykrywką, wpadnę na jakieś pole :1 - nic na nim nie zostawie :D ).

Robi nie martw się, na początku nic nie było, gdyż wszystko zaczęło się gdzieś tak o 16:20, także spóźniłeś się zaledwie na jakieś 3 pierwsze minuty wykładu.

A odnośnie tych błędów, o których piszesz, to okazało się, że błędem na pewno nie był podpis jednej z monet podpisanych jako "Grosze gdańskie" <--- zdaje się ( mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi :) ), ponieważ kolega, który to podpisywał jest jednak przekonany, że nie zrobił w tym przypadku błędu ( nie słuchałem jego argumentacji za bardzo, gdyż rozmawialiśmy o tym na ulicy i nie było raczej czasu, ale jak wpadnę do niego na dłużej, to, jak chcesz, wypytam go o szczegóły ).

Robi, cieszę się, że Cię poznałem :1. Może niebawem jakiś wspólny wypad po monetki ;)?

Zybinek, dzięki za wizytę ( hehe, fajnie było ), a że dalszy plan wycieczki się nie udał - trudno, odbijemy sobie to jeszcze! ( hehe, Ty wiesz o co mi chodzi :D ).

Do Boju!!! Zima się kończy!!!
Pozdrawiam

RG42

P.S. Widzę, że jest już galeria z "naszej" otwockiej wystawy! Świetnie!!! Zapraszam wszystkich do oglądania!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2004, 09:40 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Co do tej monetki gdańskiej, OK może Twój kolega ma rację - ja nie widziałem strony odwrotnej tej monety :( dlatego pewnie nie mam racji. A że nie masz jeszcze wykrywacza - zero stresu, wyjrzyj za okno. Jest niemalże zero szans na kopanie... :(

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]