mirek napisał(a):
Czyżbyście, Wuntek i Ronins, stali sie nagle obrońcami tej ustawy, która nad nami wisi i nagle to co w polskiej Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" ma iść do muzeów i pod pieczę Państwa?
Mirek. Chodziło mi o to, że ambasada Izraela nie powinna się do tego
"w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! wtrącać. Nie bronię ustawy, ani jej nie potępiam. Mam ją głęboko w ... dopuki mnie nie złapią, a szanse mają raczej marne. Przypuszczam że za jakiś czas, jakaś mądra głowa stwierdzi że ustawa jest niezgodna z konstytucją i po sprawie.
Mały przykład zastosowania absurdalnej ustawy:
Wyobraźmy sobie np. zabytkowy samochód ZIS którym jeździł J.Stalin. Wsiadam i jadę sobie na zakupy. W połowie drogi do hipermarketu, 89 letnia staruszka pakuje się we mnie swoim Trabantem. I co wtedy? Wiadomo że babcia dostaje mandacik, bo kolizja z jej winy, a za rozwalenie zabytku patrz Art. 108. Paranoja jakaś.
Art. 3.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądś zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową;
Art. 108.
1. Kto niszczy lub uszkadza zabytek, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 sąd orzeka, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2 sąd może orzec, nawiązkę na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami w wysokości od trzykrotnego do trzydziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia.
I to tyle.
Pozdrawiam wszystkich przestępców, a w szczególności staruszkę z Trabanta. :D [/url]