Teraz jest poniedziałek, 8 września 2025, 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zielona Góra i okolice
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 14:45 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, jestem początkującym poszukiwaczem "skarbów". Przewertowałem całe forum i nie znalazłem żadnych informacji na temat działań wojennych w okolicy Zielonej Góry. Od przyszłego tygodnia będe miał dostęp do jakiegoś zwykłego wykrywacza. Jest gdziś w pobliżu jakieś ciekawe miejsce z czasów II WŚ w którym mógłbym go przetestować? Jedynym miejscem jakie przychodzi mi do głowy jest stara fabryka amunicji niedaleko Nowogrodu Bobrz. Jeżeli moglibyście mnie naprowadzić na jakieś inne ciekawe miejsca w okolicy byłbym wdzięczny. Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odp
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 15:33 
Chorąży
Chorąży

Witam , Dam ci propozycje ...... Śiedlisko , Różanówka czy jakoś tak koło siedliska ,noi lasy koło wiosek ... najlepiej patrzeć na okopy ..:D :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 15:47 
Moderator
Moderator

DaRade!

Przeszukiwanie z wykrywką terenów byłej fabryki amunicji szczerze odradzam. Pomijając fakt ogromnej ilości śmieci stalowych (możesz się zbyt szybko zniechęcić) oraz występowania niewybuchów (ta fabryka była bombardowana) zostaje jeszcze aspekt pozostałości substancji chemicznych.
O ile mi wiadomo, to są na terenie tej fabryki miejsca, gdzie zostały spore ilości cholernie toksycznych odpadów pozostałych po produkcji materiałów wybuchowych.
Można nabawić się jakiegoś paskudnego choróbska.
Tego typu fabrykę najlepiej zwiedzać z aparatem fotograficznym a nie z wykrywaczem :=

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 16:12 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za informacje i rady. Właśnie przed chwilą sie dowiedziałem, że w okolicach Gorzupi odbyła się jakaś większa bitka. Najprawdopodobniej najpierw tam udam się aby przetestować sprzęt. Dobrze się składa bo koleś z którym udam się na poszukiwania ma w tamtych rejonach rodzinke więc może się uda zasięgnąć jakiś ciekawych informacji :) i dotrzeć do miejsc jeszcze nadmiernie nie zexplorowanych.

Poza tym jak piszecie większość z was za pierwszym razem znalazła jakieś narzędzia, ciekawe co mi sie uda odnaleźć :)

Pozdruffka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 01:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

...

pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 marca 2007, 15:25 przez wirnik, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 07:22 
Felix Hobus Drugi

Witam.
Z tego,co sie orientuję,w Cigacicach była ciekawa potyczka (opsiywana w lokalnym dzienniku na przełomie marca i kwietnia bodajże). Jeżeli interesuje Cię fanty z okresu II wojny,polecam okopy,których w naszych lubuskich lasach jest mnogo := .Zawsze jednak lepiej kopać ostrożnie-nigdy nie wiesz dokładnie,co siedzi w ziemi.Przy okazji możesz znaleźć trochę tego,co ukradli Rosjanie.
Owocnych poszukiwań

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]