Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 04:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: chyba zmyślona historia
PostNapisane: wtorek, 15 czerwca 2004, 21:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam !

Kolega, notabene poważny gość opowiedział mi historyjkę z jakiejś książki w którą powątpiewam i proszę o weryfikację

W 1939 r podczas wycofywania się jednego w oddziałow do osłony pozostał w bunkrze jeden z naszych. Przez długi czas odpierał Niemców a po wyczerpaniu amunicji założył bagnet i przeprowadził atak z wiadomym skutkiem. Podobno Niemcy w dowód uznania dla bohaterskiej obrony postawili w tym miejscu tablicę pamiątkową. Czy ktoś może potwierdzić to zdarzenie a jeśli tak to na podstawie jakiego źródła.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 05:46 
Specjalista
Specjalista

Nie znam tej historii. Ja słyszałem tylko o tym, jak Niemcy po poddaniu się dzielnie walczącej załogi bunkra w dowód uznania dla twardej obrony wymordowali wszystkich żołnierzy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 18:10 
Buszujący w śniegu

1939 roku mieli czasami zdarzyło się żołnierzom wehrmachtu doceniać bohaterstwo przeciwnika.chociaż przykład Sucharskiego z Westerplatte ( aczkolwiek niesłusznie bo prawdziwym dowódcą i bohaterem był wówczas kpt. Dąbrowski, Sucharski już na początku obrony miał pełno w gaciach)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 13:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

U nas była podobna historia.
Podczas IIwś, odcinek "Nowogród" (fragment SGO "Narew"), został zdobyty. Po ciężkich walkach żołnierze Wehrmachtu zaczęli posówać się nareśćie naprzód. Tylko jeden mały bunkier zdołał się obronić i stał się malutkim bastionem w morzu faszystowskiej nawałnicy. Załoga (4 osobowa) broniła się dzielnie, jednak po 2 dniach ciężkiej walki skończyła im się amunicja. Zatrzasnęli się więc w schronie i przygotowali bagnety. Tymczasem szwaby zaczęli tłuc ich granatami (wrzucali przec otwory strzelnicze).
W końcu bunkier powoli, powoli zaczął się sypać. Polska załoga skapitulowała więc. Podobno niemcy docenili bochaterstwo dzielnej załogi darując im życie (chciano ich roztrzelać).

Bunkier w którym broniła się załoga stoi do dziś koło mostu w Nowogrodzie.

pozdro
M40 Stalhelm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 17:23 
Generał Broni
Generał Broni

A ja słyszałem historię poruszoną przez ' wiciu_r ' - tyl , że nic nie wiem o tablicy pamiątkowej :9
Ale samą historyjkę słyszałem - zdarzenie to wywarło na Niemcach tak silne wrażenie , że długo chodziły o tym legendy.
Niestety nie mogę przypoimnieć sobie źródła historii - słyszałem to jakieś 10 lat temu !
Pozdro !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 23:52 
Weteran
Weteran

Podobną historię słyszałem od ojej babki. W okoloicy Kulikowa (w poblizu Lwowa) na wzgórzu w abożu bronił sie przez 3 dni okopany Rosjanin z CKM-em, rozwalili go dopiero moździerzami. Inną słyszałem niedawno, w pobliżu Skrzeszewa (koło Gdańska) bronił się przez 4 dni okopany na wzgórzu oddział Niemców rozjechany dopiero przez rosyjskie czołgi. Byłem tamale śladów zero, ktoś ze wzgórza zrobił żwirownię. Zastanawiam sie czy nie są to opowieści "ku pokrzepieniu serc" lub takie ,, że sie coś działo".
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]