Teraz jest sobota, 20 września 2025, 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Patron poszukiwaczy skarbów
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 14:05 
Pół gwiazdki z nieba

Moja szefowa słyszała wczoraj w telewizji, że święty Krzysztof jest patronem kierowców, podróżników i ... poszukiwaczy skarbów - prawda to czy w balona mnie robi? :? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 14:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Podobno prawda, ja tez to slyszalem w TV w jakis wiadomosciach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 14:54 
Specjalista
Specjalista

Jest to zdecydowaie prawda. Najprawdziwsza prawda .
Pozdrawiam
Krzysztof :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 15:19 
Pół gwiazdki z nieba

No a czy ktoś wie dlaczego to właśnie on jest patronem poszukiwaczy? Czy wiąże się z tym jakaś legenda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 23:14 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
O życiu św. Krzysztofa brak pewnych wiadomości. Pewne jest, że żył na początku trzeciego wieku i że zmarł śmiercią męczeńską, ale reszta wiadomości oparta jest na przekazach ustnych i legendach.
Miał się urodzić w Kanaanie (być może w Licji – dziś Turcja) pod koniec II wieku w rodzinie pogańskiej. Legenda mówi, że rodzice dali mu na imię Reprobus, co miało znaczyć Odrażający. Był bardzo brzydki: olbrzymi wzrost, potężne ciało i niekształtna głowa przypominająca głowę psa. Odznaczał się także ponadludzką siłą. Może dlatego postanowił zaciągnąć się na służbę u najpotężniejszego władcy. Najpierw zaciągnął się u władcy swojej krainy. Przekonał się jednak, że król bardzo boi się szatana, przyjął więc służbę u niego. Potem okazało się, że szatan boi się Chrystusa. To sprawiło, że zainteresował się Chrystusem, poznał Jego naukę i przyjął chrzest. Za pokutę postanowił osiedlić się na Jordanem i przenosić ludzi przez rzekę na swych potężnych ramionach.
Pewnej nocy usłyszał, że dziecko prosi o przeniesienie na drugi brzeg. Wziął je na ramiona i zaczął nieść. Dziecko stawało się coraz cięższe, tak że w pewnym momencie Reprobusowi groziło utonięcie. Dotarł jednak do drugiego brzegu i spytał "Kim jesteś?". Usłyszał: "Jam jest Jezus, twój Zbawiciel. Dźwigając mnie, dźwigasz cały świat". Na pamiątkę tego zdarzenia Reprobus miał otrzymać greckie imię Christophoros, co oznacza "niosący Chrystusa". Legenda wspomina też, że Pan Jezus przywrócił Krzysztofowi normalny wygląd.
Inna legenda opowiada, jak Krzysztof został pojmany i wtrącony do więzienia przez swojego króla, okrutnego prześladowcę chrześcijan. Działo się to około 250 roku, za panowania cesarza Deceusza. Trudno było go wydać na męki, ponieważ z powodu niezwykłej siły Krzysztofa żołnierze bali się go. Wielu żołnierzy, widząc dzielną postawę Krzysztofa na mękach, nawróciło się. Inni nawrócili się widząc, jak wypuszczane w jego kierunku strzały zatrzymują się w powietrzu lub odbijają się od jego ciała. Krzysztof był przez cały dzień zasypywany strzałami, które jednak nie zabiły go. Kiedy wreszcie wyczerpany padł na ziemię, władca polecił go ściąć.
Tyle legenda. Pierwsze historyczne przekazy o kulcie św. Krzysztofa pochodzą z V i VI w., a mówią o wystawionej ku jego czci bazylice w Bitynii i o licznych klasztorach św. Krzysztofa. Oznacza to, że jego kult był wówczas bardzo powszechny.
W średniowieczu św. Krzysztof został zaliczony do grona 14 "Wspomożycieli", czyli do szczególnych patronów. Opiekował się podróżnymi, pielgrzymami, przewodnikami, flisakami, marynarzami. Dziś uważany jest za patrona kierowców, ruchu i komunikacji oraz wielu zawodów z nimi związanych (poza wymienionymi): woźniców, żeglarzy, biegaczy, jest opiekunem dróg górskich, patron górników, stolarzy, cieśli, kapeluszników, farbiarzy, introligatorów, poszukiwaczy skarbów, sprzedawców owoców, ogrodników, opiekunem twierdz i fortec, patronem dzieci. Wzywamy go w przypadku niespodziewanej śmierci, zarazy i dżumy, zagrożenia od ognia i wody, suszy, niepogody i gradu, w przypadku chorób oczu, bólu zębów i ran. Jest też patronem Wilna, a jego wizerunek znajduje się w herbie tego miasta.
Zgodnie z dawnymi wierzeniami, kto spojrzy rankiem na wizerunek św. Krzysztofa, będzie bezpieczny aż do wieczora. Dlatego dawniej malowano jego postać przy wejściach do kościołów, na basztach miejskich, na feretronach i sztandarach, także na wielu kamienicach przy ruchliwych ulicach – takie kamienice w średniowieczu nazywano "Krzysztoforami"
W ikonografii św. Krzysztof przedstawiany jest przede wszystkim z Dzieciątkiem Jezus na ramieniu i laską w dłoni. Czasami przedstawiano go też jako męczennika lub wojownika, można go też zobaczyć z kijem, z którego wyrastają liście.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 09:45 
Pół gwiazdki z nieba

Dzięki, tyle to i ja w necie znalazłam, myślałam że ktoś zna jakąś konkretną przypowieść wiążącą świętego Krzysztofa z poszukiwaniem skarbów, trzeba by jakiegoś hagiografa podpytać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 12:13 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Czyli jak widzisz święci obierani są na patronów jak się ludziom
podoba.Nie wierzę,aby z każdym z tych wymienionych
zawodów czy profesji wiązała się legenda.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2004, 21:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

już chyba wiem dlaczego zaczałem się interesować poszukiwaniem skarbów "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nazywam się krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 15:46 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Patronem poszukiwaczy jest Sw. Bacchus. :ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 17:27 
Moderator
Moderator

Bron nas Panie przed takimi swietymi.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 20:56 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Hehehe, oj, Janusz... :bat :ntp :polbie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze. Tylko zobaczyłem tytuł: patron poszukiwaczy skarbów ...a już pomyślałem o Bachusie. :zdr
Nio coś za dużo w tym temacie jednomyślności. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 września 2004, 17:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

albo wazeliniarstwa
żartowałem :lol:

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 września 2004, 07:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No nie :) Zbiezność wyboru PATRONA poszukiwaczy, z nikiem moderatora jest przypadkowa i nie zamierzona :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 września 2004, 01:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

na temat potrona nic nie wiem ale znalazłem ze przed wiekami poszukiwacze skarbów należeli do tajemnego bractwa siedmiu gwiazd .spotykali się na solnym rynku we Wrocławiu,a ich znakiem rozpoznawczym była brosza lub spinka z siedmioma gwiazdani .siedem bowiem ciał niebieskich ,a błąd ortograficzny!!! słońce i księżyc ,patronuje poszukiwaczom.Jest także znak Merkurego to symbol poszukiwaczy waznych i cennych przedmiotów skrytych niegdyś w ludzkich siedzibach.tyle historii. Słońce natomiast symbol ognia i rozumu szczęśliwy znak poszukiwaczy minerałów. a jeszcze jedno współcześni poszukiwacze nie noszą juz powłóczystych peleryn,nie zdobijhą ich brosze i spinki ale za to dysponują rozległa wiedzą i nowoczesnymsprzętem.Lączy ich wspólna pasja odzyskiwania ukrytych bogactw--a to na temat dyskusji o znaczkach i nalepkach. cyt. z książki współcześni poszukiwacze skarbów w.krysztoforski :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]