Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Legendy
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 00:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zdaje się na podstawie opisu z Iliady Homera niemiecki przedsiębiorca i domorosły archeolog Heinrich Schliemann odkrył Troję.
A u nas jakimi legendami można by się pokierować przy poszukiwaniach ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 11:01 
Poczciwy Otto

O Sodomie i Gomorze:) Tylko trochę daleko.
Poczytaj trochę mitologię słowiańską to może coś ciekawego tam znajdziesz. Ja myślę że legendami możnaby się kierować szukając Jomsborga. O nim piszą sagi (Jest niby na wolinie), ale go nie znaleziono.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 14:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Trochę interesuję się tym co wypisuje Erich Daniken, według niego wszystkie dawne sąsiadujące z sobą ośrodki kulturowe można na mapie połączyć prostymi które utworzą trójkąty równoboczne (książkę gdzieś mam więc mogę to dokładnie sprawdzić).
Może tym sposobem dałoby się coś namierzyć ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 14:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmmm

o tej Troi jest program leci na discavery , dośc często , taka ciekawostka po odkryciu nikt mu nieuwierzył ze to naprawdw Troja dopiero po wielu latch stwierdzono ze to prawda

Pozdrówka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 13:22 
Felix Hobus Drugi

Witam
Zawsze można troche poszperać i spróbowac dowiedzieć się czegoś o Templariuszach.
ponoć ich legendarne skarby (a było tego niemało)w większości nie zostały odkryte.
Spróbować szczęścia zawsze warto....
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 14:03 
Kapitan Petersen

wiciu_r napisał(a):
Trochę interesuję się tym co wypisuje Erich Daniken, Może tym sposobem dałoby się coś namierzyć ?

Nie warto.

A jeśli interesują Was narodziny wielkiej archeologii basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu (i nie tylko) to polecam książkę C.W. Cerama "Bogowie, groby i uczeni".

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 18:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Daeniken ma to do siebie że lubi doginać fakty do swoich teorii. Też go kiedyś czytałem . Co do Jombsborga , to bedac latem w Miedzyzdrojach usłyszałem od pieknej , młodej autoktonki o jakiś odkrytych w okolicy kurchanach wikingów. Być może na wiosne rusze w te okolice zweryfikować te lelegendy. Pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 20:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Hmmm, od pięknej młodej autochtonki można wiele usłyszeć ale na wszelki wypadek jakbyś tam był i by ci Dukata nie stało to chętnie dołączę swoim BH.
A co do Danikena to faktycznie treści w jego książkach jest niewiele ale niektóre namacalne przykłady dają trochę do myślenia.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 12:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Oczywiście Wiciu - jak tylko zkrystaklzuje sie data wyjazdu do Międzyzdrojów dam znać BH zawsze sie przyda:). Autoktonka sprawiała wrażenie osoby wiedzącej co mowi :) Teren ciekawy historycznie byłeś już moż e w okolicy na wykopkach ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 13:30 
Plutonowy
Plutonowy

Ja ze swojej strony dodam, ze legendy o zbojach sa cennym zrodlem poszukiwan skarbow

W wielu lokalnych legendach mozna wyczytac ze
"byl sobie zboj...
okradal kupcow...
zebral duzy majatek...
zostal powieszony ;( "
Ewentualnie spotkala go inna surowa kara owczesnego wymiaru sprawiedliwosci. W kazdym razie nie zyl "dlugo i szczesliwie" wiec nie mial czasu na roztrwonienie dobroci.

Nalezy zwrocic uwage na nazwe gory, lasu szlaku ktory okradal.
Wystarczy isc rozpakowac wykrywke i wyciagnac z ziemi aby "pozyc dlugo i szczeliwie"
Jak jesli sie nie znajdzie to przynajmnie wiadomo ze byl szlak kupiecki i te pogubione monetki pozbierac. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 13:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Na Wolinie zawsze urzędowałem bez wykrywki (niestety) bo i cel wyjazdu był inny. Na razie namierzyłem (bez legendy) jakiś zapomniany jar przez który daaaaawno temu chyba był przeżucony mostek ale sprawdzę dopiero w sobotę jak pogoda dopisze. Pewnie znowu przytaśtam do chaty sakiewkę tych okropnych monet :-) Na Wolin to chyba dopiero jak zieleń będzie bujniejsza i namiot będzie można rozsupłać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 13:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Okolice są interesujące historycznie, zastanawiam się nad Alhbeckiem - to miasto w Niemczech graniczące ze Świnoujściem . Jestem tylko ciekawy jak zareguje Bundesgrenschutz na szperanie w rejonie przygranicznym z wykrywką :) :cop . Ja na pewno w Miedzyzdrojach bede na wielkanoc .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: legendy
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 22:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ubiegłego lata na mazurach siedząc przy ognisku z mazurami mieszkającymi tu od pokoleń usłyszałem "legenda" pisze się przez "en" - błąd ortograficzny!!! . Z grubsza prawiła ona o rycerzach krzyżackich którzy porwali młodą dziewczynę do swojego zamku (warowni) i trzymali ją tam dla swojej uciechy dopuki nie wyzioneła ducha. Od tej pory co jakiś czas słychać w okolicznych lasach szloch biedaczki.
Na drugi dzień po wytrzeżwieniu zaczołem dociekać czy jest w tej bajeczce choć troche prawdy. I nie wiem jak z dziewczyną ale zamek (właściwie groble po zamku) po wskazówkach miejscowych udało mi się namierzyć. Choć jest położony głęboko w lesie (nad rzeczką) to widać było ślady wykopków poszukiwaczy skarbów.
Może ktoś z was słyszał szloch dziewczyny spedzając urlop wśród mazurskich lasów.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 23:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co do Daenikena; na pewno były to trójkąty? W kiążce którą ja czytałem twierdził, że dawne miejsca kultu tworzą w Europie sieć pentagramów.

Z Daenikenem jest inny problem. Jak się przeczyta jedną jego książkę, człowiek łapie się za głowę: oczywiście, wszystko się zgadza, odwiedzali nas kosmici, jak mogliśmy na to nie wpaść? Dopiero przy kolejnych lekturach zaczyna się zastanawiać, zaraz, zaraz, jak to jest, w Egipcie budowali piramidy, w północnej Europie kamienne kręgi układające się w pentagramy, w Ameryce Południowej piramidy, ale schodkowe, za to zostawili tam fantastyczny kalendarz, zgodny z cyklami bodajże Syriusza, a w Indiach zainspirowali eposy wedyjskie, które jednak nijak się nie mają do którychkolwiek piramid a tym bardziej pentagramów... A gdzie jeszcze mitologia Dogonów czy rysunki naskalne australijskich Aborygenów? A dlaczego jedyne "lotnisko" ze znakami orientacyjnymi zorganizowali sobie akurat na płaskowyżu Nazca? Itede, itepe... Ileż do cholery cywilizacji nas odwiedziło?
Każda z tych hipotez z osobna jest naprawdę frapująca, ale wzięte do kupy są kompletnie niespójne i tłumaczenie wszystkich wizytami obcych cywilizacji jest coraz mniej rozsądne z każdą przeczytaną książką.
Żeby nie było, że go szkaluję - facet wykonał naprawdę olbrzymią pracę zbierając wszystkie te materiały i jego książki czyta się naprawdę przyjemnie. Rzeczywiście, "oficjalna" nauka nie daje odpowiedzi na postawione tam pytania, ale czy daje je pan Daeniken?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2005, 09:55 
Generał Broni
Generał Broni

Wiciu_r
Przecież weź Klechdy Domowe i poczytaj choćby Historię o Popielu..........

Ewentualnie spróbuj zexplorować dno Wisły w okolicy Krakowa i znaleźć szczątki Wandy co się rzuciła do rzeki bo nie chciała niemca (bo był z NRD) "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie rzuciła się nago i miała na sobie niezłe błyskotki....

"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! zawsze zostają dyżurne Muszaki i złoto Samsonowa.......
Kampinos i kasa Ułanów Jazłowieckich
Sokółka i kasa powsatńców Styczniowych
Oraz Złoto Śląska i śłynna lista skrytek odkryta w piwnicach Muzeum Narodowego, zaszyfrowana, częściowo przez NKWD odszyfrowana ale nie do końca. Skrytek ze złotem niemieckim wywiezionym na Śląśk przed nalotami na Drezno a nieodnalezionych po dziś dzień jest mnóstwo....
Pomóc Ci może mój serdeczny Kolega archiwista przez duze A pan Leszek Zwirełło z Wawy
Poda Ci 20-30 niezłych TIP'ów na początek

:ang

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]