Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ACE 250 czy coś z Tesoro?
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 16:29 
Generał Broni
Generał Broni

Mam hipotetyczne pytanie: w dalekich planach mam zamiar zakupić nową wykrywkę z przeznaczeniem głównie na monetki i kolorową drobnicę, ale sporadycznie także na militarkę. Niestety nie bedzie mnie na pewno stać na zakup jakiegoś Fischera czy Whites'a. Tak więc mój wybór ogranicza się do ACE250 lub jakiegoś Tesoro do 1400zł max. Z ACE 250 chodziłem (dzięki uprzejmości Szarego Wilka :1 :piwo :piwo ) i byłem pod dużym wrażeniem. Dobre zasięgi, także na militarkę, super dyskryminacja, dobra ergonomia i ciężar. Tesoro widziałem wielokrotnie w akcji, różne modele (zazwyczaj Silver uMax). Widzaiełm także rezultaty poszukiwań Tesorakami i byłem pod wrażeniem. Także mam ciężki dylemat, co wybrać. Pomożecie? :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 16:54 
Kapitan
Kapitan

Piotr, odkładaj 1500 zł na Tesoro Cibolę :1
Jeśli będziesz chciał poznać bliżej ten wykrywacz to używa go moja Paulina. Nieskomplikowany, ale skuteczny i stabilny killer na kolorki, nawet głęboko siedzące. I "niestety" nieco głębiej bierze niż moja własna kochana wykrywka (nie sądziłem że to powiem, ale ostatnio przekonałem się na łusce od mausera - głęb. ok. 30 cm). Do tego ta niesamowita lekkość i ergonomia. Na Silvera szkoda kasiory, bo Cibola ma bez dwóch zdań znacznie większy "power". O więcej szczegółów - pytaj na priv.

pozdrowienia,
M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 17:56 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Lipek - jeśli porównujemy tylko te dwa modele, to wybrałbym Cibolę bez dwóch zdań :1
Poczytaj n.p. opisy i testy kilku użytkowników na forum XLT i nie będziesz miał większych wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 20:29 
Generał Broni
Generał Broni

Jako użytkownik Ciboli powiem tak - jeśli w polu jest moneta to Cibolą na pewno ją znajdziesz. O innych zaletach już nie ma nawet co pisać choć jest ich dużo.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 16:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zasięgowo Silver uMAX ma 4 cm przewagi na poj. monetę a to moim zdaniem jest na tyle dużo aby zapłacić wyższą cenę za ten wykrywacz. Cibola jest oczywiście lepsza, ale kosztuje znacząco więcej, więc może Silver będzie wystarczająco dobry, tym bardziej, że go znasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2006, 15:57 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki za odpowiedzi :1
Mam jeszcze jadną wątpliwość: czy Cibola nada się choć troche na militarkę, czy jest to wykrywka stricte monetkowa/kolorkowa?
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2006, 16:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Każdym wykrywaczem można znaleźć militaria, a im silniejszy wykrywacz tym bardziej się do tego nadaje. Aby kopać żelastwo wystarczy zmniejszyć dyskryminację do minimum, wykrywacz odrzuca wówczas tylko gwoździe i drobne kawałki żelaza. Dźwięk większego żelaza jest inny niż np. monety, guzika czy łuski, wystarczą przyzwoite słuchawki i jaki taki słuch.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 12:18 

Witam!

Cytuj:
Aby kopać żelastwo wystarczy zmniejszyć dyskryminację do minimum, wykrywacz odrzuca wówczas tylko gwoździe i drobne kawałki żelaza.

I w tym właśnie leży cały problem - w wiekszości wykrywaczy np Tesoro czy Minelabach, "wielki konstruktor" zdecydował, że ustawienie pokrętła dyskryminacji na pozycji "0" wcale nie oznacza, że łapiemy "wszystko" :666 Mniejszy złom został fabrycznie wyeliminowany w dyskryminacji z tej prostej przyczyny, że w założeniu są to wykrywacze na monetki etc.. Jeśli chcesz by sprzęt nadawał się też na militarkę (a więc mógł czasem znajdować także drobny złom, co w pewnych sytuacjach jest konieczne) to w tej cenie masz swoją Ultrę z trybem statycznym :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 19:07 
Major
Major

Większość detektorów Tesoro ma tryb prawdziwy All Metal i wykrywa wszystko. Wystarczy tylko przełączyć. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 19:31 

Żeby używać "all metalu" w Ciboli, trzebaby cały czas trzymać kciukiem przycisk Pinpoint.. Mało praktyczna propozycja ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 20:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dla mnie podział "militaria-monety" jest troszkę sztuczny.Można szukać militarki wykrywaczem ruchowym ("do monet") i mieć super wyniki.Wykrywacze ruchowe nie sprawdzają się przy szukaniu "głębokich zakopów" i tutaj żaden moneciak nie zda egzaminu.I żaden nie może się równać z prawdziwą statyką.A spróbujcie wytłumaczyć chłopu,że nie dacie rady wykopać skrzynki granatów na jego zaśmieconym "podwyrku" bo macie sprzęcik do monet :)
Kocham to co pisze Mrand,ale prawdziwej statyki nie ma w Tesoro chyba od czasu Bandito.
Pozdrawiam,
wicja1.
P.S
Ale i tak wybrałbym Tesoro w tym zestawieniu.Nawet Compadre.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 21:10 
Specjalista
Specjalista

Mrand – taki stary chłop, zna się na wykrywaczach, sam je konstruuje (a przynajmniej konstruował) i pisze, że Tesoro mają PRAWDZIWY tryb statyczny :jump

Można się tylko uśmiechnąć :666 , widać Denar przycisnął Cię, żebyś się aktywnie na forum zaczął udzielać, co widać już od pewnego czasu…

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 21:19 
Major
Major

Większość detektorów Tesoro ma tryb PRAWDZIWY All metal. Howk! Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 00:14 
Kapitan
Kapitan

Piotr,
Będziesz w weekend 08-09. lipca na "kaszubskim" spędzie u Herussa? Zobaczyłbyś Cibolę wtedy.
Jeśli nie chodziłeś swoją U2 w trybie statycznym, to nie będziesz tęsknił za jego brakiem. Faktycznie, Cibola ma w porównaniu do mojego Plusa, a już zwłaszcza do U2, zdecydowanie lepszą (silniejszą) dyskryminację. Przy szukaniu żelastwa należy bardzo ostrożnie manipulować pokrętłem w zakresie "od zera do Iron".

Powiem tak:
- klamra stalowa WH, zardzewiała: RF+ znajduje ją prawie w całym zakresie dyskryminacji, pod koniec (9-10) zaczyna się wahać
- pochwa do bagnetu, zardzewiała: RF+ odrzuca ją przy DISC>=4, natomiast przy DISC <=3 akceptuje.
W obu przypadkach Cibola z DISC ustawionym na Iron skutecznie odrzuciła te śmieci, a skala oferuje jeszcze sporo wyższe ustawienia (zobacz sobie fotkę control-boxu na stronie producenta). Cała zabawa jest pomiędzy "zero" a "Iron" - tam jest możliwość dokładnego dostrojenia, tak by takie większe śmieci złapał, a nadal odrzucał gwoździe. Ale trzeba to wyćwiczyć. Oczywiście "zero" to nie all-metal, tylko jakaś tam minimalna dyskrymka.

Brakuje mi w Cib wielotonu, który bardzo cenię w Rutusie, ale podsłuchując Paulinę słyszę, że i Cibola wydaje dźwięki łatwe do interpretacji - pomiędzy czystym a brakiem sygnału jest taki charakterystyczny dźwięk pośredni. Nie odrywając ręki kręcisz dyskryminacją nad fantem i wiesz czy masz kolor czy grubsze żelazo.

Tryb pin-point w Ciboli mi akurat jakoś nie leży, uważam że nadaje się do wabienia zwierzyny leśnej - brzmi jak wabik na grubego zwierza. Ale z kolei Paulinie już pasuje, uważa go za pomocny, tak więc są różne gusta. Ja może jestem niemiarodajny, bo mi w ogóle ostatnio przestał pasować nawet pinpoint w moim RF+ i wolę metodę "na krzyż".

Suma summarum - za największy minus Cib uważam jej... podłą kolorystykę ;)

pozdr, M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 07:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

SiD - Mrand napisał, że większość Tesoro ma prawdziwy All Metal i nigdzie nie pisł, że jest statyczny. Mijasz się także z prawdą, że jakoby kogokolwiek naciskam na cokolwiek, to raczej Ty naciskałeś mnie by mi zrobić nową stronę www.
Beaviso, zgadzam się oczywiście z Tobą, Tesoro dawniej używało wyłącznie pięknej kolorystyki opartej na brązie, która pozostała np. w Cortesie, Compadre i in. Nie wiem co ich podkusiło, by użyć koloru popielatego w Ciboli, Vaquero i Tejonie, ale Cibola z tych trzech wygląda jeszcze zupełnie przyzwoicie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]