Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Ultra II
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2006, 18:14 
Szeregowy
Szeregowy

Witam szanowne grono! Mam zamiar zakupić wykrywacz Rutusa.Prosiłbym użytkowników tego wykrywacza o opinie na temat Ultry II,czy łatwo się go obsługuje,czy można go złożyć,aby łatwiej go przetransportować i wreszcie,jakie macie rezultaty szukania tym sprzętem.
Pozdrawiam! :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2006, 18:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Sprzęt jest idealny na drobnicę. Jak się spisuje na złom militarny - nie wiem - po prostu nie kopię sygnałów "na stal". Efekty - brakłoby miejsca na serwerze :D żeby pokazać te wszytskie kolorki. Składany jest na 2 części , ale z tego co wiem Rutus może go przerobić na składanego na 3 części - wejdzie wtedy z powodzeniem do plecaka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2006, 19:25 
Szeregowy
Szeregowy

Czytając różne opinie o nim można dojść do wniosku,że to uniwersalna wykrywka,a właśnie o taką mi chodzi,aby znajdywać monetki,klamerki i inne pierdółki,ale też zaliczyć coś większego ;) .A napisz panie Landser,na jakich parametrach szukasz drobnicy a na jakich militarki używając Ultry II?
Pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2006, 20:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie ma roznicy w ustawieniach.Ultra II ma sygnalizacje troj-tonowa,przy monetach kopiesz tylko srednie i wysokie dzwieki.W militarce wszystkie.Sredni dzwiek to w wiekszosci aluminium lub cynk.Dyskryminacja wycina tylko male zardzewialki,srednie i duze daja sygnal nawet przy dyskr.max.Dlatego szukajac monet i tak wykopiesz stara konserwe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 06:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Na drobnicę:
Czułość (sens) - Maximum
Dyskryminacja (disc) - połowa skali (godzina 12)
Głos (vol) - 2 kreska
Grunt 3/4 (w prawo)

Tych ustawień nie zmieniam nigdy , poza gruntem oczywiście.
Chodziłem ostatnio po typowo militarnym lasku , na pewno zostawiłem i niejeden pistolet ale ja zwyczajnie nie kopię stali. Trafił się za to niesmiertelnik oraz resztka sztandaru (zagrała blaszka z drzewca z nazwą).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 15:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Landser napisal "ale ja zwyczajnie nie kopię stali.". wiec po co ustawiasz dyskryminacje na polowe skoro Ultra ma dyskryminacje tylko w zakresie zelaza.Ustawiajac dyskryminacje nawet maxa,musisz od czasu do czasu wykopac stal.O wycinaniu koloru zapomnij.Kazdy pistolet ktory bedzie w ziemi do 30 cm da sygnal,chociaz błąd ortograficzny!!! jak bys spieprzyl ustawienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 16:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie mówię , że NIE ZNAJDUJĘ STALI tylko NIE KOPIĘ SYGNAŁÓW na stal. Chodzę cały czas w trybie "0" , zagra kolor to kopię , zagra stal to idę dalej. Mam nadzieję , że już zrozumiałeś :) Trybu "2" używam bardzo , bardzo rzadko , częściej jest to tryb "1" aby ułatwić namierzenie np moniaka czy blaszki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 17:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Teraz jasne.Chociaz musze ci powiedziec,ze mam przypadki kiedy glebokie zelazo daje wysoki ton na kolor,i odwrotnie jeden krajcar miedz na 1,5 cm glebokosci zdecydowany ton srodkowy na folie alu.Ale kopie sie skutecznie i to najwazniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 19:46 
Generał Broni
Generał Broni

anRO napisał(a):
Teraz jasne.Chociaz musze ci powiedziec,ze mam przypadki kiedy glebokie zelazo daje wysoki ton na kolor,i odwrotnie jeden krajcar miedz na 1,5 cm glebokosci zdecydowany ton srodkowy na folie alu.Ale kopie sie skutecznie i to najwazniejsze.

W mojej Ultrze2 zauważyłem w ogóle ze w trybie 3-tonowym w wypadku kiedy mały przedmiot kolorowy(monetka, płaski guzik) jest bardzo płytko(kilka cm od cewki) sygnał od identyfikacji jest taki jakby mieszany(srednio-wysoki z przebąkiwaniem niskiego) tak jak by wykrywacz niemógł się zdecydować co to jest, ale z drógiej strony wiem że nie ma po co saperki ruszac tylko wystarczy reka/butem sciółkę/ziemie troche przeczesać. Do poprawnej identyfikacji wystarczy trochę tylko cewke unieść nad ziemie.
A jak U innych urzytkowników UII to wygląda, tez zauwazyliście taki efekt?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 14:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ta kwestię wytłumaczył mi Rutus (dzięki Ci za wszystko :) )
Cytuj:
Ton w wykrywce jest brany z układu identyfikacji a nie detekcji przedmiotu. Praca tych układów sie różni. Sygnał od monety bedącej blisko sondy jest b. silny i powoduje przesterownie układów wykrywacza. Przesterowanie to znaczy że napiecie na wejsciu procesora ma tyle co napiecie zasilania ( czyli więcej miec nie moze)
i teraz : układ detekcji metalu widzi metal i prolemu nie ma ( bo nie analizuje wartości napięcia tylko czy jest albo nie ma )
: układ identyfikacji pracuje nie prawidłowo bo nie widzi zależnosci napięć wejściowych (bo ma na wejsciu maks )

to tak jak: przykładasz do oczu przedmiot i widzisz że coś masz przed oczami, ale nie wiesz co, bo masz całe pole widzenia wypełnione "czymś "
Mam nadzieję ,że troszke wytłumaczyłem .
pozdrawiam .

Mam nadzieję , że Rutus się nie obrazi , że przytoczyłem część jednej z naszych PW. Jeśli tak to usunę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Cześć!
A ja chciałem się spytać, jak zachowuje się Wasza Ultra na cienkie srebrne monetki? Bo mój egzemplarz dawał bardzo słby sygnał, dopiero po wykopaniu się wzmocnił. I jak działa Wam dyskryminacja? Bo u mnie nawet na 5 kresce potrafi dać sygnał na grubszy albo większy odłamek, a gdy się go wykopie, sygnał dźwiękowy znika. I jak oceniacie ten wykrywacz? Ja po roku uzytkowania jestem baardzo zadowolony :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 21:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Lipek napisał(a):
Ja po roku uzytkowania jestem baardzo zadowolony :1
Pozdrawiam!

Dołączam się do klubu bardzo zadowlonych użytkowników Rutusa. :)

Cienkie srebrne monetki... Cóż , zdarzyło się wykopać grosza praskiego jednak leżał płytko (10cm) i sygnał był na "czysty kolor".

Poza tym czasem zdarza mu się "połamać" sygnał na talarkach (leżące głęboko 1/24 i 1/48 talara).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 lipca 2006, 11:43 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Cześć!
... jak działa Wam dyskryminacja? Bo u mnie nawet na 5 kresce potrafi dać sygnał na grubszy albo większy odłamek, a gdy się go wykopie, sygnał dźwiękowy znika. I jak oceniacie ten wykrywacz? Ja po roku uzytkowania jestem baardzo zadowolony :1
Pozdrawiam!

Za takie zachowanie odpowiedzialna jest prawdopodobnie mocno zmineralizowana gleba i owa "aureolka" korozyjna z tlenków, która się tworzy wokól stalowych przedmiotów- też często mam tak, że po wykopaniu większego odłamka nie daje on już sygnalu, a w ziemi dawał bardzo mocny. Tak samo zdarza się że oszukiwany jest układ detekcji- w ziemi duży odlamek daje sygnał na mocny kolor, a po wykopaniu już jak na żelazo. Ale i tak z Ultry 2 zadowolony jestem, i to bardzo :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 18:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!
Kilka dni temu zamówiłem ultreII mam nadzieje ze bende z niej zadowolony moze byscie mi Panowie przy okazji cos doradzili polecili.
Czekam na odpowiedzi i jak zawsze pozdrawiam!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 21:05 
Generał Broni
Generał Broni

Jest o tym mnóstwo informacji w tym dziale. Użyj opcji "Szukaj". Poza tym ciężko coś doradzać, jak nie miałeś jeszcze wykrywki w ręku. Po pierwszym wypadzie na pewno będziesz mieć konkretne pytania. Wtedy wal jak w dym :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]