Witam!
Gwene - Ja akurat mieszczę się w kategoriach opisanych przez Ciebie, bo miałem okazję używać ten sprzęt długo i w różnych warunkach. Jeśli chodzi o programy, to jak najbardziej można się sporo dowiedzieć i sporo zmienić, ale to wiedzą tylko doświadczeni eksplorerzy ;)
Argumenty o kiepskiej ergonomii nie biorą się z powietrza i wygłaszają je nie tylko użytkownicy, ale także oficjalnie w tej sprawie wypowiadał się już Minelab :skromny To, że Tobie się świetnie chodzi przez 8 godzin, nic Cię nie boli, nie narzekasz i należysz do grupy użytkowników, których Bóg wyposażył w prawdziwe "męskie" ramiona, to tylko pogratulować :1
Są jednak tacy, którzy potrafią przyznać, że ich "najlepsza na świecie maszyna" ma troszkę wad i chętnie korzystają z rad i pomysłowości innych, zamiast ich hurtem obrażać czy ośmieszać :(
Poniżej mail, który dostałem od pomysłodawcy w którym sugeruje aby w drodze eksperymentu włożyć do standardowego podłokietnika n.p. zwinięty ręcznik, podnosząc w ten sposób ramię i zmieniając środek ciężkości. Andy jest bardzo doświadczonym eksplorerem (fanty mówią za siebie) i nie boi się przyznać, że eksy mają oprócz niewątpliwych zalet także swoje mankamenty.
Cytuj:
I have been using this system of armrest for about 5 years now without a problem although you do eventually get arm ache with this system you are able to detect for much longer than without it, I can't really see how it would give you wrist ache, as all it does is alter the centre of gravity. The other thing is to make sure that your armcup is right at the top of its slide, as this evens out the leverage.
As a simple experiment you could try packing out your arm from your armrest, about 2 - 3 inches away from the stem with a cloth or small towel and try swinging your machine, you
should find that it feels much more balanced in your hands,