Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 09:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: KINZO jako BULLSEYE PINPOINTER
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2004, 23:37 
Zybinek laleczny

Czy nie mieliście czasami samobójczych myśli podczas przesypywania przed sondą garściami ziemi w celu odnalezienia jakiegoś małego fantu?

Na zachodzie używa się do tego celu małych wykrywaczy, które tam nazywają BULLSEYE PINPOINTER w cenie około 70-80$.

Pdczas robienia zakupów w supermarkecie zauważyłem tester KINZO za 29.99 PLN, który nadaje się świetnie do tego celu!

Z kilku szt. wiszących na wieszaku sprzedawca pozwolił mi wybrać egzemplarz wykrywający 20 Gr z odległości prawie 4 cm.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2004, 00:37 
Pół gwiazdki z nieba

A w którym supermarkecie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2004, 01:08 
Zybinek laleczny

Nie chcę reklamować sklepu, gdyż w poniedziałek Robi będzie mi dokuczał, ale jest taki jeden na ul. Modlińskiej bardzo blisko dawnego WARELU.

Udanych zakupów!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2004, 12:47 
Chorąży
Chorąży

mam identyczny kupiony w hurtowni elektrycznej w 2000r
słaba czułość i zasięg w stosunku do sondy wykrywacza to podstawowe powody,że nie biorę go na wykopki, trzeba dużo więcej czasu poświęcić na znalezienie fanta, wolę zbliżanie gleby garściami do sondy
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2004, 22:27 
Zybinek laleczny

Lis, nie ma problemu, jeden lubi zbliżanie gleby garściami do sondy a ktoś inny wykorzystuje do tego celu pinpointer, uważam, że należy to po prostu uszanować.

Ja swój egzemlarz, o czułości około 4 cm na monetę 20 Gr wybrałem z kilkunastu egzemlarzy testerów ( niektóre były niesprawne :gil ).

Na stronie http://dlclark.tripod.com/902.html znalazłem opis modernizacji innego modelu testera do pracy jako pinpointer.

Może w wolnej chwili przeniosę cewkę na pręcie ferytowym z mojego KINZO do osobnej plastikowej rurki i przerobię w włącznik zasilania w podobny sposób?

Na na dzień dzisiejszy 4 cm czułość na 20 Gr jest dla mnie wystarczająca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: !
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2004, 08:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!

Wiem, że nie na tematr ale firma WAREL nadal istnieje i ma się nieżle. Robią niezłą elektronikę (układy na życzenie wg dostarczonego schematu też.) ;)

Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2004, 19:30 
Chorąży
Chorąży

[quote="zybinek"]Lis, nie ma problemu, jeden lubi zbliżanie gleby garściami do sondy a ktoś inny wykorzystuje do tego celu pinpointer, uważam, że należy to po prostu uszanować.

tak szanuję i sam wolał bym mieć pinpointer z prawdziwego zdarzenia
kinzo-podałem tylko moje doświadczenia, dodam jeszcze że mój ma zasięg max 14 cm, a monety 10 gr już nie widzi
jako że kinzo to 3 in 1 trudno będzie przerobić go na coś mocniejszego, to chyba BFO ale nie ma żadnego kasowania i nie :pływa:
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2004, 15:33 
Pół gwiazdki z nieba

Eee, jeśli on nie widzi monety 10gr a 20gr tylko z 4cm to chyba jednak sobie daruję tę zabawkę. Wystarczyłoby mi 10cm i żeby łapał denarki o średnicy rzadko przekraczającej 10mm. Będę się musiała za czymś takim rozejrzeć bo w moim muszkieterku pinpoint jest do d..y :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2004, 16:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

w rutusie jest super pin-point... ja nieiwem jak bym teraz bez niego sobie radził:) jak maiłęm Elapa profesionjal lub w3p to wulgaryzm dostawaiłem z małymi przedmiotam...

wiec se kupcie rutusa:PP

a moze Producen rutusów zrobiłby takie urzadzenie tylko z pin pointem.. czy jest to mozliwe??

pozdrawiem -=OnyX=-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2004, 19:51 
Zybinek laleczny

Mój egzemplarz KINZO, wprawdzie został wyselekcjonowany z pośród kilku wiszących na sklepowej półce pod kątem czułości lecz reaguje na współczesną monetę 1 Groszową ( 15 mm ) z odległości prawie 22 mm, co jest według mnie wystarczające.

Pomysł ONYXA bardzo mi się podoba, może któryś z KWATERMISTRZÓW zechce wypowiedzieć się w tym temacie? Może warto by było uruchomić jego produkcję?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2004, 21:02 
Kapral
Kapral

zybinek napisał(a):
Pomysł ONYXA bardzo mi się podoba, może któryś z KWATERMISTRZÓW zechce wypowiedzieć się w tym temacie? Może warto by było uruchomić jego produkcję?

Jestem w 100% ZA !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2004, 21:05 
Chorąży
Chorąży

http://pasaz.onet.pl/918603b4ffffffc000 ... 6lista%3D0

ten długi link to strona z wykrywaczem, który może służyć jako dobry pinpointer
należało by tylko przetestować przydatność do tego celu
wygląd ma odpowiedni, tylko ta praca w trybie dynamicznym i ciekawe jaki ma zasięg
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2004, 22:27 
Moderator
Moderator

ja tez kiedys kupilem takie urzadzenie w OBI (marki Duwi - z "u-umlaut" :) )... co do zasiegu, to wykrywa 20 gr z ok.3 cm, wieksze kawalki metalu nawet z 15 cm, ale tak naprawde to szkoda zachodu, zeby go nosic ze soba na wykopki. ja osobiscie szukajac malego fantu klade wykrywacz na Błąd-nie "ziemii" a "ziemi", i garsciami zblizam ziemie do cewki... wydaje mi sie, ze to najskuteczniejsza metoda. JMS wspominal o niewielkiej cewce dolaczanej do 'nowaka' i pomagajacej lokalizowac fanty zlosliwie chowajace sie np. na brzegu dolka...

ps. co do stwierdzenia zybinka, ze "Nie chcę reklamować sklepu, gdyż w poniedziałek Robi będzie mi dokuczał, ale jest taki jeden na ul. Modlińskiej bardzo blisko dawnego WARELU" to nie przesadzajcie, to nie jest '(krypto)reklama' tylko wymiana informacji! Zybinek, chyba nie masz interesu w tym, zeby reklamowac OBI czy Prakticera?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2004, 01:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Skoro nie mamy sie dac zwariowac z kryptoreklamą, to ja tez zapodam dwa linki:

1 link do firmy wysyłkowej Conrad:

http://www.conrad.pl/index.php?art=674575&pic=4

Widoczny tam wykrywacz za 199zł jest prawie taki sam jak na linku powyzej (onet) za to IDENTYCZNY z tym poniżej:

http://www.armand.pl/osobisty1.jpg

Ten jest z naszej rodzimej firmy (chociaż sam produkt jest chiński - żeby nie było że proscan zwalcza polskich producentow).

Poznalem osobiście jej właściela na jednym ze zlotów. Nawet sympatyczny facet, ale jak się okazuje lubi przeginać.

U niego wykrywacz Security Plus kosztuje ok 700zł czyli ponad 3 x wiecej niz w dosyć drogiej firmie Conrad.

Panie Wojtku, czy mamy rozumieć, że wszyscy kupujący wykrywacze u Pana przepłacają co najmniej trzykrotnie ??? :mad: Tak kalkulując najdroższy Pana wykrywacz wart jest 333zł.

proscan
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2004, 02:04 
Moderator
Moderator

:D zdaje sie, ze ktos rzeczywiscie przegial z prowizja, albo firma Conrad sprzedaje wykrywacz po cenie dumpingowej :D

a a najzabawniejsze, szczegolnie w zestawieniu z jego osiagami, jest przedstawione na zdjeciu zastosowanie tego wykrywacza:

Cytuj:
Czułość: minimalna wielkość obiektu do odnalezienia ok. 2cm ( odpowiada 1 monecie).
Odległość do obiektu: 8-9cm dla przedmiotu wielkości monety. Przy mniejszej odległości
możliwość odnalezienia jeszcze mniejszych przedmiotów
(z instrukcji obslugi - http://www.conrad.pl/pic/I1/67/45/674575.pdf)

:jump

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]