Teraz jest niedziela, 3 maja 2026, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ceny wykrywaczy po sezonie i przed
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 16:38 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam!

Jak się mają różnice cen sprzętu w stosunku do pory roku (i zarazem sezonu dogodnego na poszukiwania)?
Przyznam, że nie obserwowałem zmian cen w poprzednich latach w przypadku wykrywaczy. Bo np. sprzęt komputerowy wiadomo, że przed świętami idzie w górę, a ew. promocje to tylko ściema.
Nie podjąłem decyzji co to będzie - XLT, F75 lub może SE -> nieważne co, chodzi o przedstawienie przedziału cen i dostępności sprzętu, jakiego będę szukał. Czy na początku sezonu średnie ceny nowego sprzętu, jak i używanego znacznie idą w górę (lub zmiejsza się znacznie ilość promocji w postaci dodatków jak słuchawki, torba, ładowarka itd.)? Czy rynek wtórny bardzo się kurczy? Pytam, bo jeżeli terez kupię nowy to nie dość, że będę musiał doliczyć koszta ew. kredytu to gwarancja już będzie biegła i trzy miesiące w plecy. Jak poczekam to może nie będę miał co wybrać, a nowy sprzęt będzie dużo droższy niż w tej chwili?
Dla przykładu - z przeliczenia i porównania cen XLT w Vikingu sprzed kilku miesięcy i obecnej sympatycznej promocji w postaci dodatków, które mnie interesują wynika duża różnica.
Dziękuję z góry za odpowiedzi,
Wawaludzik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 18:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam

Pomimo że nie widać na stronie internetowej V , nowych cen promocyjnych to na aukcjach (Alledrogo) tego sklepu już cena np. XLT kosztuje tylko w promocji 2999 zł + 3 gratisy . I po mimo takiej dużej obniżki nie widać skłonnych do kupna .

pozdrawiam Nortal

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 19:47 
Kapitan
Kapitan

Ja czekam do swiat i kupie jakiegos sprzeta jak bym sprzedal swojego rutusika (troche szkoda sie go pozbywac :( )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 21:09 
Szeregowy
Szeregowy

Witaj,miałem kiedyś taki sam problem chcąc kupić dfxa spytałem przetstawiciela firmy X o promocję posezonową,Chłop powalił mnie na kolana tekstem,ze na święta może mi ziećhać z ceny 33zl na dhla ,no i jeszcze dołożył ze sezon błąd ortograficzny!!! trwa dopuki można wbić łopate w ziemię(z tym akurat się zgadzam).Podziękowałem mu pięknie oczywiście grzecznie i kupiłem roczniaka z dwoma cewkami i innymi pierdołami za 3300 z przesyłką do polski z UK.POZDRAWIAM EMKA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rutusa?
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 21:36 
Klucznik z Klucz

Sprzedaz Rutusa i za duza kase kupisz gorszy (DFX,SE) lub niewiele lepszy F75.Ja to sprawdzilem zeszłego roku.Ale bądziesz szpanował najdrozszym sprzetem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: rutusa?
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 21:45 
Specjalista
Specjalista

Witam, czy z wypowiedzi
DZIAD napisał(a):
Sprzedaz Rutusa i za duza kase kupisz gorszy (DFX,SE) lub niewiele lepszy F75.Ja to sprawdzilem zeszłego roku.Ale bądziesz szpanował najdrozszym sprzetem.

należy wyciągnąć wniosek, że uważasz DFX i SE za gorsze od Rutusa, a F75 za niewiele lepszy :que
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 22:14 
Szeregowy
Szeregowy

DZIAD napisał(a):
Dziad niech tak zostanie nie będę cię wyprowadzał z błedu :1 :jump,ale skoro przerobiłeś trzy wykrywacze w roku to już jesteś szpec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 22:42 
Major
Major

DZIAD napisał(a):
Wnioskuje o przyznanie tytulu-najpopularniejszy cytat miesiaca-w kategori najbardziej kontrowersyny ma tagze spore szanse... ;) Po czesci zgadzam sie z Kolega.Nie dawno widzialem fanty namierzone za pomoca sprzetu ktory kosztowal cos kolo 500 zl-szczena mi opadla...Dla mnie najwieksza frajda to moment kiedy wyciagam fanta z ziemi,wycieram i probuje sie zorientowac co mi sie tym razem trafilo...Reszta to dodatki.Z wykrywaczami jest jak z autami:nie ktorzy musza miec 2000 vat w wozie,alu felgi,szerokie "kapci" ,mocno przyciemnione szyby-bez tego zle sie czuja...Nocne koszmary-na tym polu na pewno jeszcze cos zostalo-gdybym tylko mial drozszy-lepszy sprzet... ;) Pozd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 23:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Posezonową obniżkę cen moze spowodować albo silna konkurencja albo takie nasycenie rynku że nie będzie gdzie upchnąć nowości.
Konkurencję dla "firmy X";) w tej chwili tworzy bardziej samodzielny, niezorganizowany, całoroczny (nie sezonowy) import niż inna firma więc i obiżki cen jeśli będą, będą miały charakter stały nie sezonowy i pewnie bardziej związany z prognozą kursów walut niż prognozą pogody.
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 05:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wrecz nowka DFX z paroma cewkami i innymi dodatkami za 2050, XLT teczowka za 1300, Whites 6000 XL, cudo stan za 1100, XLT za chyba 1300... mam swoim kolegom nie udostepniac mozliwosci rynkowych poza granicami PL?
Mysle ze monopol dystrybucyjny wkrotce sie skonczy wraz z otwartymi granicami strefy S. Lub przynajmniej nastapi wzajemna konkurencyjnosc cen, bo to co istnieje do tej pory jest szokujacym dla mnie.

Do Darka D: konkurencji na PL rynku nie ma. Rynek sie nie nasyci takze- owszem, wielu nie stac na oficjalne ceny, inni nie przeplaca po prostu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 07:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Miejsce na swoją reklamę to chyba gdzie indziej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 19:25 
Specjalista
Specjalista

Niedawno uczyli mnie, że im rynek jest bardziej rozwinięty i dojrzały tym klient mniej skłonny jest do rezygnowania z jakości. Ujmując to prościej, jeśli mamy do czynienia z rozwiniętym rynkiem to klienci niechętnie schodzeniu z jakości nawet przy dużej różnicy ceny. W taką jakość, jak mniemam, można włączyć również gwarancję na sprzęt, jej sprawną realizację, serwis pogwarancyjny, ewentualne doradzenie w wyborze czy możliwość testowania sprzętu.

Biorąc pod uwagę słuszne uwagi Piotra nawet owa różnica w cenie nie jest znaczna.

Specem od spraw rynku nie jestem, ale wygląda na to, że Polska powoli staje się coraz bardziej dojrzałym i rozwiniętym rynkiem a Kuczman wciąż robi zakupy wykrywaczy według wzorców krajów 3-go świata ;)

PS.
Przepraszam za niefachowe słownictwo, ale jak wspomniałem specem od rynkowych zagadnień nie jestem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 09:42 

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Piotr napisał(a):
Po co obniżać ceny na początku sezonu?
Z czego żyć w zimę gdy nikt nie potrzebuje kupować sprzętu...

Sprawa oczywista :1

Może nie zdałem dokładnie pytania, a brzmi ono: ILE drożej będzie na wiosnę :que
Średnio, szacunkowo. Czy np. można marzyć o nowym XLT z wspomnianą konfiguracją poniżej 4k?

..tylko nie bijcie, pytam, bo jak pisałem nie wiem jakie różnice są w cenach... :ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 14:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

HAHAHA... rozsmieszyliscie mnie koledzy.
Napisalem wyraznie: pomoglem znajomym kupujac dla nich i wysylajac im ten sprzet za friko z mojej strony.
Nie oferuje tego dla wszystkich, nie reklamuje sie. Propozycjom przysylania na handel odmowilem.

A co do klienta w "rozwinietym rynku" to tylko glupki przeplacaja za cokolwiek i sa z tego dumni. Rynek wtornych gwarancji jest potezny i wciskaja je klientom na kazdym kroku. To dla firm je oferujacych czysty zysk...
Przy obecnym kursie dolara sprzet kupowany za oceanem jest coraz tanszy- nowy czy uzywany. Tylko brak praktycznej mozliwosci zakupu gdzie indziej utrzymuje monopol na rynku PL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 15:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Piotr ma rację, żle ten post zrozumiałem. Przepraszam.
Natomiast kwestia monopolu - jest pozycja dominująca ale monopol? W życiu :) nawet na Minelaba.
Kwestia "głupków" i przepłacania - każdy ma swoje priorytety przy zakupie.
Darek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]