Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 21:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz a linie wysokiego napięcia
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 12:42 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Kiedyś na forum pewien poszukiwacz napisał, że przeszedł z włączonym wykrywaczem pod liniami wysokiego napięcia i sprzęt "umarł". Jeśli dobrze pamiętam miał Garretta ACE 250. Szczerze powiedziawszy, po przeczytaniu tej informacji zacząłem wyłączać sprzęt przechodząc pod tego typu liniami. Znajomy chodzi z Fisherem i kiedy jest pod nimi, jedynie zmniejsza czułość. Jak to w końcu jest?
Spotkaliście się z takimi przypadkami jakie opisałem na początku posta, czy może odczuliście to na własnej skórze?

Pozdrawiam
Punker

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 12:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mój rutus solaris głupieje a jeszcze 50m od mostu kolejowego gdy pociąg jechał nie dało sie chodzić bo wył cały czas ze smętkiem nie było takich problemów :1 Znajomy ma ACE 250 i mu w takich niesprzyjających warunkach lepiej sprzęt sie zachowuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz a linie wysokiego napięcia
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

punker napisał(a):
Kiedyś na forum pewien poszukiwacz napisał, że przeszedł z włączonym wykrywaczem pod liniami wysokiego napięcia i sprzęt "umarł".

Totalna bzdura - owszem linie wysokiego napięcia mogą zakłócać sprzęt, ale na pewno nie powoduję jego unicestwienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ja swoją ultrą2 ostatnio pod linią wysokiego napięcia ciągnąłem 2 i 5-cio pfeningówki aż miło, i to oczywiście na dynamiku- linia typowo wysokiego napięcia, z 6-cioma torami przesyłowymi, aż było słychać trzeszczenie zjonizowanego powietrza- wykrywacz nawet na chwile nie dał fałszywego sygnału, nie miał też wątpliwości przy identyfikacje. Chociaż zastanawiam się jak byłoby pod liniami średniego napięcia, które z oczywistych względów są dużo niżej nad ziemią- rutus first z tego co pamiętam czasem pobrzękiwał, ale dało się pracować

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 16:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja w swoim RU2 też nie zaobserwowałem niepokojących sygnałów pod liniami ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 17:05 
Specjalista
Specjalista

Z moich obserwacji wynika, że są wykrywacze mniej i bardzie wrażliwe na pole elektromagnetyczne wytwarzane przez linię wysokiego napięcia. Z tych, które miałem w ręku bardzo wrażliwy był Tesoro Cortes, natomiast Minelab Sovereign GT znacznie lepiej radził sobie z zakłóceniami, choć trzeba było zmniejszyć czułość. Praktycznie żadnego wrażenia nie robią linie wysokiego napięcia na Minelabach Explorerach II i SE, które posiadają znajomi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 17:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ace wiariowal z lekka,i to nie zawsze z F4 nie dalo sie chodzic w odleglosci juz 50 m,x terra 70-nie ma zadnego problemu.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 18:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

XLT pod jednymi liniami nie daje zadnych falszywych sygnalow a znowu pod innymi to ... szkoda gadac :) / :( .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 18:27 
Generał Broni
Generał Broni

Moj ace150 ignoruje linie wyskokiego napiecia tylko wybiórczo tzn. na przy jednych szaleje a przy innych nie. Nie wiem co warunkuje taki stan rzeczy... Natomiast nie widze w nim zadnych uszkodzen wywolanych liniami, choc po wejsciu pod "złą" linie wymaga restartu zeby znowu poprawnie funkcjonowac...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 19:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mam tez XLT i nieraz tak bywa ze sa zaklucenia , ale to tylko pod linia , a potem wszystko wraca do normy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 23:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ja z W5900 chodze i nic a moze za mało KW w tych liniach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 23:37 
Generał Broni
Generał Broni

Można zawsze podnieś wartość częstotliwości pracy i wyeliminować zakłócenia w Whites'ie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 23:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

saper3791 napisał(a):
Witam, pozdrawiam.

XLT pod jednymi liniami nie daje zadnych falszywych sygnalow a znowu pod innymi to ... szkoda gadac :) / :( .

Pozdrawiam - Piotr

Nie znam się na wykorzystaniu linii przesyłowych WN przez energetykę, ale jeden z moich współpracowników (energetyk-konstruktor) twierdzi, że obecnie energetyka wykorzystuje tory przesyłowe WN do transmisji danych - i nie jest to jak dawniej podwieszony kabel światłowodowy tylko czysta transmisja wpuszczona w tor przesyłowy. Z technicznego punktu widzenia jest to wykonalne choć tory swiatłowodowe są po prostu lepsze ze wzgledu na pełną izolację od wszelkich źródeł zakłóceń zewnętrznych i jakość transmisji. Nie wiem więc czy warto w to do końca wierzyć.
Aczkolwiek do "puszczenia" jakiejś sygnalizacji z mniejszą zajętością pasma możnaby wykorzystać "podwieszoną miedź" WN.
Czy tak jest w praktyce czy nie - diabli wiedzą. Ale takie wykorzystanie mogłoby tłumaczyć fakt zakłócania pod niektórymi liniamii WN.
Ze względu na duże zakłócenia w budynkach, swego czasu Niemcy zaczęli wycofywać się z "dostarczania internetu" w sieci rozdzielczej. Po prostu pary przewodów NN w budynkach nie są skręcone tak jak pary telefoniczne czy teleinformatyczne czego pochodną były potworne zakłócenia. Podobnie musiałoby dziać się w sieciach WN.
Mnie pod wieloma liniami WN szaleje zarówno Spectrum jak Eagle II. Kolega z ACE przeżywa podobne rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 00:40 
Generał Broni
Generał Broni

Zakłócenia elektromagnetyczne pod liniami WN są powodowane bardziej przez zjawisko ulotu i związane z nim wyładowania koronowe mające sporą moc i bardzo szerokie spektrum częstotliwości. Przy dużej wilgotności powietrza (np. podczas mgły) zjawisko ulotu nasila się - może w związku z tym należałoby również sprawdzić wpływ warunków atmosferycznych na zachowanie wykrywacza w pobliżu linii WN :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 10:06 
Major
Major

wypowiem sie co do F4 :) jest to sprzet bardzo podatny na wszelkiego rodzaju wyladowania elektryczne :) kilka razy udalo mi sie normalnie chodzic pod liniami wysokiego napiecia, lecz z reguly jest tak ze lapie i 20 metrow od drutów :) mozna wtedy dostac k...... :| wyje jak oszalaly :) jesli wyje w dalszej odlegosci nalezy zmniejszyc czulosc, ale zmniejszaja sie tym samym osiagi.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]