Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 22:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 13:10 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cytuj:
marcinl napisał(a):
Pani Lamina,

Prosze powiedziec, ile procent ceny koncowej stanowi marża dystrybutora? Jezeli nawet 30% ceny to podatki (w co nie wierze), to wg mnie 20% to marża. Czyli na każdym wykrywaczu, ktory kosztuej 4000zl - dystrybutor ma 800zl - malo?

A dużo? 800zł brutto zarobku - 22% vat = 655zł -19% podatku dochodowego od zarobionych 655zł = 551zł czystego zarobku. A jak myślisz ile w miesiącu może sprzedać w Polsce taki dystrybutor? sprzętu za 20.000zł? I strasznie się obłowi? Biorąc pod uwagę że co miesiąc 700 zł zabierze mu ZUS, musi zapłacić księgowej (minimum 300zł), musi gdzieś tą działalnośc prowadzić, dzwonić, reklamować się itd. A do tego przy imporcie narażony jest na częste kontrole "miłych gości" z Urzędu Skarbowego. Ponadto musi zainwestować sporo własnych pieniędzy. Taki super interes? Może się myle bo nie działam w tej branży ale tak mi się wydaje i znam realia prowadzenia w Polsce działalności gospodarczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 13:19 
Pułkownik
Pułkownik

Gdyby to nie byl oplacalny interes - to kto i po co by go prowadzil ? Odpowiedz jest prosta - oplaca sie zarabiac nawet 500zl na kazdej sprzedanej sztuce - tym bardziej, ze wiekszosc dystrybutorow ma bardzo szeroki zakres oferowanych uslug i towarow... Chyba, ze probujesz udowodnic, ze ten ktos doklada do interesu... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 13:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Prosiłem o nie powtarzanie tych samych argumentów w kółko.
Szanowny Panie Marcinie - nic nie stoi na przeszkodzie aby otworzył Pan własny sklep z wykrywaczami i sprzedawał je w cenie niższej.
Bez żadnego sarkazmu i ze szczerego serca życzę Panu sukcesu w prowadzeniu firmy.
Bardzo chętnie coś u Pana kupię jeżeli będzie Pan miał atrakcyjne ceny.
Przy sprzdaży wysyłkowej nie ma dla mnie żadnego znaczenia, że będzie miał Pan sklep powiedzmy 500km ode mnie,
bo Garrett czy White's jest taki sam - bez znaczenia czy go kupię w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu czy Gdyni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 13:36 
Pułkownik
Pułkownik

Oczywiscie, ze nic nie stoi na przeszkodzie, abym otworzyl sklep. Tylko dlaczego i po co mam to robic? Powtarzam "w kolko" te same argumenty, bo nie rozumiem narzekan, jak to jest ciezko utrzymac firme sprzedajaca sprzet, w zwiazku z czym musi on byc drogi. I, jak na zlosc, zapytam- skoro to takie nieoplacalne i w ogole - beznadziejnie trudne - to po co ktos to robi?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 20:01 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

marcinl napisał(a):
I, jak na zlosc, zapytam- skoro to takie nieoplacalne i w ogole - beznadziejnie trudne - to po co ktos to robi?

Zapewne czysty masochizm.

Cytuj:
[...]w zwiazku z czym musi on byc drogi.

Sadyzm par excellence.
A na powaznie: Jesli jest to nie do konca oplacalne, to ceny musza byc wysokie, aby stalo sie oplacalne. Cos swita ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 22:57 
Specjalista
Specjalista

Wykrywacze metali sa bylo nie bylo produktem skierowanym do dosc waskiego grona odbiorcow.Nie sprzedaje sie ich w ilosciach w jakich schodza bulki w supermarkecie.
Przyklad :
Jezeli dajmy na to firma "X" w miescie "X" ma koszty stale powiedzmy:
2000 PLN /miesiac - lokal (ceny lokali w przecietnie atrakcyjnych miejscach wawy ,nie wspominajac o centrum, nie schodza ponizej tej sumy)
+ 700 PLN ZUS/ miesiac (ok)
+ 1000 PLN - pensja sprzedawcy ( nie liczac podatku)
= 3700 PLN
Nie liczac benzyny ,telefonow, pradu,itp.
Jezeli wiec firma X ,sprzedaje przecietnie w miesiacu 4 wykrywacze po 4000PLN to nawet przy marży zedu 20% nie zwroca jej sie koszty.
Jezeli jednak zapotrzebowanie wzrosnie i firma X sprzeda w miesiacu 40 wykrywaczy po 4000PLN wtedy spokojnie moze sprzedawac z zyskiem zedu 5% i wychodzic na swoje.
Konkluzja:
Nie sadze zeby ktorys z naszych dilerow sprzedawal 40 wykrywaczy miesiecznie :)
Mam tez nadzieje ze nigdy nie nastapi taki bum sprzedazy bo juz kompletnie nie bedzie takich miejsc ktorych wczesniej nikt nie przetrzepal.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 00:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak naprawdę zaczyna sie na to wszystko patrzeć inaczej gdy samemu rozpoczyna się działalność gospodarczą na własny rachunek.

Jak sądzę, większość z członków forum to ludzie młodzi, którzy żyją jeszcze w Matrixie (np. na garnuszku rodziców), ewentualnie ludzie którzy pracują gdzieś u kogoś. Nie znają prawdziwego (brutalnego) życia ...

Utrzymanie firmy, lokalu, pracowników etc, to jest prawdziwe wyzwanie. A jeśli firma ma sie rozwijać, to musi przynosić zyski. Jak duże? :fon Największe jakie się da. To jest chyba normalne. Ograniczeniem są możliwości nabywcze klienta, no i konkurencja.

Dla dealerów na naszym rynku konkurentami są producenci polscy oraz prywatny import. Oczywiście miedzy sobą też konkurują.

Jeśli rynek jest normalny (tzn nie ma sztucznych ograniczeń) to cena ustala się na poziomie równowagi. Nie uczą tego teraz w szkołach? Mnie uczyli jak to wygląda w zgniłym kapitaliźmie na wykładach z Ekonomii politycznej socjalizmu.

U nas rynek jest normalny. Jest konkurencja zewnętrzna i wewnątrzna, jest rynek wtórny, więc ceny są RYNKOWE. Kto chce spokoju i ma kasę, ten kupuje najdroższy sprzęt w salonie firmowym. Ma przy tym określone korzyści (nie bedę się powtarzał jakie). Kto nie ma kasy, szuka innych alternatyw (ryzykując przy tym różnymi przygodami, na czym akurat często korzystam ;) ).

proscan

PS
Ja pamietam te czasy kiedy w Polsce nie było żadnego dealera zachodniego sprzętu. Można było kupować tylko za granicą, albo u polskiego rzemieślnika. Czy było lepiej?

Jeszcze do niedawna niektóre polskie produkty kosztowały ok. 2tys. zł. Teraz te same (a nawet lepsze - bo zmianę jakości wymusiła konkurencja) kosztują połowę mniej, a i tak są nieżadko droższe od markowego zachodniego sprzętu. :bat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 00:39 
Sierżant
Sierżant

A to Polska właśnie! Nie dziwię się Panom od wykrywaczy, że sporo dorzucają do ceny. Sam prowadzę małą firmę i niestety połowa kapusty idzie do kasy państwowej - VAT, dochodowy. Dodajmy do tego, że u nas od dochodowego trudno odliczyć podstawowe koszty działalności: samochód, koszty paliwa etc.etc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 21:27 
Kapitan
Kapitan

Litościwy napisał(a):
Cytuj:
marcinl napisał(a):
Pani Lamina,

Prosze powiedziec, ile procent ceny koncowej stanowi marża dystrybutora? Jezeli nawet 30% ceny to podatki (w co nie wierze), to wg mnie 20% to marża. Czyli na każdym wykrywaczu, ktory kosztuej 4000zl - dystrybutor ma 800zl - malo?

A dużo? 800zł brutto zarobku - 22% vat = 655zł -19% podatku dochodowego od zarobionych 655zł = 551zł czystego zarobku. A jak myślisz ile w miesiącu może sprzedać w Polsce taki dystrybutor? sprzętu za 20.000zł? I strasznie się obłowi? Biorąc pod uwagę że co miesiąc 700 zł zabierze mu ZUS, musi zapłacić księgowej (minimum 300zł), musi gdzieś tą działalnośc prowadzić, dzwonić, reklamować się itd. A do tego przy imporcie narażony jest na częste kontrole "miłych gości" z Urzędu Skarbowego. Ponadto musi zainwestować sporo własnych pieniędzy. Taki super interes? Może się myle bo nie działam w tej branży ale tak mi się wydaje i znam realia prowadzenia w Polsce działalności gospodarczej.

Milo ze ktos staje w naszej obronie...
naszym glownym profilem jest zupelnie inna branza (systemy bezpieczenstwa), handel detektorow to glownie detektory dla przemyslu i ochrony (reczne i bramowe), moze mi wierzyc lub nie ale popyt na detektory dla poszukiwaczy jest na prawde dosc znikomy w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 03:29 
Moderator
Moderator

I to nie tylko w Talkompie-zobaczcie na strone Vikinga czy nawet u Rutusa czy PEN-Elektronik-jest i inna oferta.
Nie wiem czy jakiejs firmie/nie mowie o prywatnych importerach/ udaloby sie utrzymac tylko z handlu wykrywaczami hobbystycznymi-kasa plynie-jak widze po stronach www z bramek,wykrywaczy recznych/ochrona/ innych, a hobby jest tylko dodatkiem-ciekawi mne jaki % obrotu stanowi to wsrod polskich importerow? Sadze ze ponizej 10 %

Jeszcze jedno-nikt nie uja w kosztach- prowizji drobniejszych dealerow,jak np ja dealeruje Rutusa-wiadomo ze nie robie tego free B+

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 09:38 
Weteran
Weteran

Popieram Panowie kwatermistrzowie

Kto nie zajmował sie działalnością gosp. lub nie potrafi trochę pomyśleć może tylko takie bzdury pisać.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 14:14 
Pułkownik
Pułkownik

Takie bzrudy jak kto napisal?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 14:50 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Znowu do niczego nie prowadząca dyskusja. Chcecie się kłócić? Ochłońcie trochę.

Moje zdanie jest takie: mamy wolny rynek. Monopolu na rynku wykrywaczy nie ma, popyt kształtuje podaż i odwrotnie. Każdy może otworzyć i prowadzić działalność, każdy może kupić wykrywacz gdzie chce - choćby w Honolulu. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]