Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 17:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 12:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To ta sama wtyczka, innej chyba w tym sprzecie nie ma.

Najpierw zgubilem srubkę, a potem jak skracałem kabel to wtyczkę musiałem przelutować i cos sie w niej poluzowało, wykrywacz mi dawał sygnał gdy trącałem kabel w jego górnej części.
Ale teraz działa jak nowy. Albo i lepiej :)

No i od razu po zakupie zakleiłem taśmą głośnik bo i tak go nie używam - piach nie wlatuje do środka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 22:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Widzę, że dyskusja toczy się między posiadaczami Sovereign'ów, więc pomyślałem sobie, że i ja się przyłączę.

Kupiłem swojego Minelaba tak, jak Hans (pozdro :D), na początku lutego, więc nie znam go w zasadzie jeszcze wcale.
Jednak co nieco mogę powiedzieć, ponieważ pobawiłem się nim trochę w domu.
Sovereigna kupiłem od razu razem ze wskaźnikiem.
Nie sugerujcie się za bardzo moimi spostrzeżeniami, wszak zdobywałem je w środowisku dla wykrywacza bardzo nienaturalnym.

Nie wiem, czy wśród Nas jest ktoś, kto posiada wskaźnik. Jeśli jest, to proszę aby się ujawnił - chciałbym skonfrontować parę rzeczy.
Póki co, owego posiadacza wskaźnika nie zauważyłem, dlatego uważam, ze podzielenie się uwagami dot. w/w jest szczególnie ważne i cenne dla innych :D

Ad rem.
Generalnie ze wskaźnikiem sprawa ma się następująco: to, co on pokazuje jest integralne z funkcją Variable, tzn. jeśli pod sondą znajdzie się przedmiot o wysokiej przewodności elektrycznej otrzymujemy wysoki ton i wysoki numer, tzn. przeważnie powyżej 520 (to jeszcze zależy od tego, jak ustawiliśmy pokrętło z tyłu wskaźnika, albowiem jeśli pokrętło jest skręcone na minimum, to przykładowo grosz SAP będzie dawał numer ok. 555-559, ale jeśli pokrętło będzie odkręcone do połowy, to numer dla tego samego grosza SAP (zresztą dla każdego innego grosza SAP też) będzie już niższy, np. 480, drogą dedukcji łatwo można się domyślić, że jeśli pokrętło będzie odkręcone na maxa, to numer dla tego samego grosza jeszcze bardziej spadnie (jednak zawsze będzie to numer relatywnie wysoki, bo i przecież ton jest wysoki, bo grosz ma dobrą przewodność). Czemu ma to (pokrętło na wskaźniku) służyć - nie wiem. Ja ustawiam je na minimum, czyli w zasadzie go nie ruszam i dlatego właśnie u mnie numery powyżej 520 to tony wysokie, czyli przedmioty o wyskokiej przewodności). No i oczywiście przedmioty o niskiej przewodności, np. folia aluminiowa, to niski ton i niski numer (u mnie, przy potencjometrze wskaźnika ustawionym na min. folia alu ma nr ok. 230-250). Być może to, co napisałem powyżej jest trochę enigmatyczne, jednak, uwierzcie, starałem się przedstawić sprawę ze wskaźnikiem dość przejrzyście.

Wszystko, co nie dotyczy wskaźnika, zostało juz chyba przez posiadaczy Sovereign'ów napisane. Warto dodać jeszcze jedną rzecz dotyczącą zasilania (mam na myśli firmowy akumulator i firmową ładowarkę sieciową, które otrzymuje się razem z wykrywaczem).
Otóż w instrukcji napisane jest, że po stuprocentowym naładowaniu akumulatora zielona dioda znajdująca się na nim gaśnie. W rzeczywistości jest tak, że jeśli akumulator jest naładowany już maksymalnie, to zielona dioda przygasa jednak nie gaśnie.
Uważam, że ta informacja jest ważna dla początkujących i niedoszłych posiadaczy Sovereigna. Ja sam, gdyby nie pomoc doświadczonych kolegów, ładowałbym swój akumulator miesiąc :D i czekał w nieskończoność, aż dioda zgaśnie.

Póki co, nie nasuwa mi się więcej jakichś wyjątkowych spostrzeżeń.

Hans, jaką dali Ci sondę? Bo ja mam Tornado 800 i nie wiem, czy to dobrze, czy nie. Już tracę głowę jeśli chodzi o to, jaką sondę dostaje się przy zakupie, a jaka jest opcjonalna.

Posiadacze Sovereignów ze wskaźnikami - odezwijcie się!

pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 10:26 
Major
Major

Pokrętło na wskaźniku służy do jego kalibracji. Podczas wykrywania monety 25cent USA wskazanie powinno wynosić 550. Ewentualną odchyłkę należy skorygować poprzez przestawienie położenia pokrętła. Po takim skalibrowaniu można wybrać sobie inny wzorcowy przedmiot np. jakąś współczesną monetę polską. Jakość i powtarzalność kalibracji jest ważna, ponieważ bardzo szybko przyzwyczaisz się do tego, że wskazania miernika niosą wiele cennych informacji i dobrze byłoby, aby np. zawsze 216-292 na wskaźniku oznaczało małe kawałki folii Al. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 14:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak, wiem o tej kalibracji, czytałem o niej w instrukcji.
Jednak sprawa z nią ma się tak, że jak nie ustawiłbym pokrętła, numer, który otrzymywałem, zawsze był powtarzalny.
Był zawsze powtarzalny, tylko w zależności od ustawienia pokrętła - wyższy lub niższy.
Tak, jak pisałem - pokrętło na minimum = dla SAP otrzymuję nr ok. 555-559 i jest zawsze taki sam, pokrętło w połowie = dla SAP otrzymuję nr ok. 500-510 i też jest powtarzalny, pokrętło odkręcone na maxa = dla SAP otrzymuję nr ok. 480-490 i po raz kolejny numer jest taki sam, nawet jak wyłączam wykrywacz i włączam go ponownie.

Przeszukałem cały dom, jednak nie znalazłem 25 centów.
Czy jest ktoś, kto mógłby mi tę monetę sprzedać? Chciałbym w końcu sprawdzić wszystko tak, jak opisane jest to w instrukcji.

Proszę Kolegów o pomoc, pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 14:43 
"Spammerus maximus"

Co do tej kontrolki przy akumulatorze, to w angielskojęzycznej instrukcji napisane jest że po naładowaniu kontrolka "will fade" albo "fades" - czyli "przygasa" nie gaśnie.
Jeśli chodzi o sondę to nie mam pojęcia jaką dostaliśmy w zestawie ale chyba wszystkie były takie same, a moja jest taka jak fabryka dołącza do zestawu.
Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 14:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No, i widzisz, Michale, wszystko jasne, jeśli o kontrolkę chodzi.
Ale przecież musisz wiedzieć jaką masz sondę, ponieważ masz to na niej napisane (naklejka).
U mnie jest napis Tornado 800, a u Ciebie?

Prośba o 25 centów jest już nieaktualna. Dziękuję, przepraszam za zamieszanie :D

Pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 20:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

W najnowszej wersji instrukcji jest zwrot "will fade/dim" co należy rozumieć stopniowo zgaśnie / ściemnieje. Słowka DIM zabrakło, stąd to nieporozumienie. Fade można różnie rozumieć, zwłaszcza, że oryginał jest australijski. Brytyjczyk napisałby Fade away i byłoby oczywiste, że chodzi o całkowite wygaszenie.

ALE TAK NAPRAWDĘ, jest zupełnie innaczej.

NIE należy kierować się jasnością diody (jaka jasność? kiedy? za dnia? w nocy?).

Ładowarka Minelab ma stabilizator prądu. Po prostu niezależnie od stopnia naładowania wciska niezmienny prąd w akumulatorki. Napięcie oczywiście rośnie (im wyższe napięcie tym LED słabiej świeci) tyle, że przyrost wcale nie jest proporcjonalny do stopnia naładowania. By mieć pewność, że ładowanie jest skuteczne, trzeba odczekać ileś tam godzin (chyba że się tylko dołądowouje). Najpewniej na całą noc, po skończonych poszukiwaniach.

Pokretło na mierniku służy do KALIBRACJI, czyli do ustawienia punku odniesienia. Ważne jest aby za każdym razem, w każdej temperaturze, przy każdej sondzie itp OKREŚLONA moenta była zawsze tak samo identyfikowana. I tyle.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]