Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 15:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Faktycznie dfx jest promowany najbardziej z oferty white'sa. Ale w moim odczuciu wcale taki super nie jest. Niezaprzeczlnie jest to wykrywacz ze światowej czolówki i jest na pewno nie gorszy od innych topowych wykrywaczy ale też nie lepszy :) Nie ma na pewno lepszych zasięgów niż np GTI2500 czy CZ70 nie pokazuje dobrych kolorów leżących bezpośrednio obok zdyskryminowanej stali i przeklamuje wskazując kolor przy glębokich stalowych blachach (czyli podobnie jak w większości wykrywaczy). Pewnie ma też sporo zalet których ja nie zdążylem poznać więc moż niech się wypowie jakiś użytkownik.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 17:42 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Promuje się produkty które mają osiągnąć najwyższą sprzedaż i które są "nowe".. Często te droższe nie są wcale na pierwszych stronach.
Zresztą określenie że coś jest albo nie jest "topowe" jest pojęciem totalnie względnym. Nie szukam tylko i wyłącznie trzy milimetrowych monetek :1 ale uważam XLT za sprzęt wyjątkowo uniwersalny. Tzn. że nie trzeba za każdym razem zabierać w teren jakiegoś Tejona, Troya czy innego XP żeby mieć dobrą czułość, Fishera czy "płytowca" na głębokość i Minelaba na dyskryminację.. Do 90% zastoswań na naszych terenach wystarczy jeden porządny wykrywacz, właśnie taki jak XLT. Taki Owczarek Niemiecki wśród detektorów ;) :za Ucieszyłem się że wszedł DFX ale choć świetny, tak uniwersalny już nie był i na kolana mnie nie powalił. Powtarzam jednak że wypuszczono kilka nowych cewek i być może czułość jest lepsza. Nie testowałem ich więc nie zabieram głosu.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 18:58 
Major
Major

Wicja, zaręczam Ci, że mając detektor W5900 dysponujesz sprzętem praktycznie równie dobrym jak XLT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 04:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

nie dokonca . wkaznik wychyłowy nie jest w stanie pokazc tego co monitor. xlt czy dfx pokaza np 2-3 wysokie słupki przy sobiel lub w pewnej odległosci - i w innej sytuacji słupek krory skacze z wertosc np 44 na 55, a wskaznik wychyłowy przy tych samych przedmoitach pokaze jedna czestotliwosc lub bedzie sie przesuwał miedzy wartosciami - a przedmiot pokazujacy zmienne wskazania i przedmiot z kilkoma wyraznymi słupakmi w roznych miejscach skali - to zupełnie rózne rzeczy.
po drugie w hobystycznej ofercie whitesea dfx jast najbardziej zaawansowany technologicznie i najdrozszy -co pozwala go nazywac topowym . pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 07:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jako osoba znająca oba wykrywacze, zdecydowanie doradzam tą zamianę, bez wchodzenia w szczegóły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 19:13 

Cóż, bez wchodzenia w szczegóły to może i tak ale jak się już w nie wejdzie to raczej nie ;)
Powtórzę jeszcze raz - DFX jest "topowy" w swojej specyficznej kategorii.. To nie jest tak że DFX to unowocześniona i rozbudowana wersja XLT, co rzeczywiście czyniłoby z niego "topowego" następcę XLT. DFX to kompletnie INNY wykrywacz i w konsekwencji to raczej "brat" XLT a nie spadkobierca. Samo rozwiązanie jest dość ciekawe ale niestety w praktyce często się nie sprawdza. Poza wspomnianą już gorszą czułością (na standardowej cewce) zastosowana częstotliwość 3Khz jest dość niefortunna (mało uniwersalna) a przy 15Khz występują problemy ze stabilnością. Funkcja BEST DATA też ideałem nie jest i często pojawia się sygnał w jednym z trybów a w innych cisza. Można to traktować jako plus, ale gdy szuka się i dużych i miniaturowych przedmiotów na tym samym polu to już takim plusem nie jest. DFX jest w moim odczuciu także bardziej czuły na zmiany w mineralizacji gruntu co powoduje że aby wyciągnąć jego maksymalny potencjał, trzeba często kontrolować i zmieniać ustawienia.
Miałem możliwość testowania tych wykrywaczy "łeb w łeb" i mimo najszczerszych chęci (jako fan i wieloletni użytkownik XLT byłem szczerze podekscytowany nowym Whitesem) nie znalazłem usprawiedliwienia do wydania na niego dodatkowych pieniędzy. :n Sądzę jednak że idealnym wyjściem byłoby pożyczenie obu tych wykrywaczy i samodzielne podjęcie decyzji po gruntownych testach w terenie.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 19:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Proscan napisał:
Cytuj:
Ponieważ odpowiedź wymaga napisania całego wypracowania, to się z braku czasu nie odzywam (zresztą znam DFX-a tylko z testów w powietrzu).

Chcę na razie tylko powiedzieć, że XLT i DFX to są zupełnie inne wykrywacze ! Podobne jest tylko to co widać (i czuć w rękach).

Innym razem napiszę więcej

Bardzo chciałbym się dowiedzieć, jak porównanie obydwu wykrywaczy, wypada pod względem technicznym. Bo do tej pory wszystkie opisane różnice między nimi, są bardzo subiektywne i wynikają raczej z "nieobycia" użytkowników przez dłuższy czas z w/w modelami. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 20:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

VW polecałem zamianę GTI 2500 na DFX. W kwestii różnic między DFX i XLT całkowicie się z Tobą zgadzam (chociaż z innymi Twoimi poglądami niezawsze).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 20:57 

:1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2005, 23:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Miałem XLT, GTI 2500 i teraz mam DFX. Polecam DFX bo to jest najbardziej uniwersalny wykrywacz. DFX oraz XLT mogą pracować w trybie statycznym z identyfikacją rodzaju metalu z tym że trzeba umieć ten tryb odpalić . Troszkę się te tryby różnią i w XLT jest on mniej stabilny. Bardzo dobry na militaria. Zasięg w powietrzu na samochodzie ok 2,2m. GTI w podobnych warunkach dawał ok 3m z tym że z cewką 12,5 cala. Nie przekłada się to wprost na osiągi w ziemi ale daje jakąś informację.
Do XLT można założyć cewkę 15 cali ale jest niestabilna i nie da się ustawić trybu statycznego.
Do DFX jest spory wybór cewek różnych producentów nawet 18 calowe z tym że dzisiaj jeszcze nie wiem jak się z nimi pracuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 00:57 

Witam!

j570 - Gratuluję podanych zasięgów! Przeważnie wykrywacze mają zasięg graniczny ok. 1.5m ale Tobie udało się wyciągnąć aż 3! :1 Myśle że to dobra wiadomość dla wszystkich kontemplujących zakup "płytowców" takich jak Whites TM808 czy Fisher Gemini3.. Teraz widać że nie trzeba wydawać na nie kasy bo podobne osiągi ma np. XLT i GTI2500..
Gwoli sprostowania: nawet gdybyś osiągnął 6metrów na samochodzie (pewnie z 18"cewką?) to NIJAK się to nie ma do zasięgu w gruncie..
Żeby "odpalić" wspomniany przez Ciebie, trudny tryb w XLT lub DFX, trzeba włączyć Mixed Mode. Zero filozofii.
Co do 15" cewki to jest to kwestia odpowiedniego ustawienia. Trudny jest w niej PinPoint (jak w kazdej dużej cewce) ale Mixed Mode można stosować z powodzeniem. Może zwolnij trochę z tymi zmianami sprzętu aż poznasz dokładnie jeden z nich? :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 01:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chciałbym się mylić ale mam wrażenie że nie wiesz jak odpalić tryb statyczny w XLT lub DFX. Mixed Mode to zupełnie coś innego i nie da się w nim ustawić odrzucania małych przedmiotów zelaznych. Ja piszę o czystym trybie statycznym . Nie mylić z pinpointingiem który też jest trybem statycznym.
Co do zasięgów w powietrzu pisałem że to nie przekłada się wprost na zasięgw ziemi. Podczas testu zbliżałem się do samochodu i rejestrowałem minimalną zmianę dźwięku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 05:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

j570 napisz cos o ustawieniach na militarke . mixmode fabryczny g... daje na klasycznym polu bitwy bo zelazka nawet mniejsze maja zregoly kilka numerow vdi i ciezko cos powycinac dyskryminacja - podbnie kolorki jak łuski maja rozne wskazania w zaleznosci od ustawienia łuski jak i ichzageszczenia - wiec tez sie nic nie wytnie - tym bardziej ze w zakresie łusek tez sa odznaczenia .jednak podstawowy problem to wykosic drobne zelazo tak do wielkosci sredniego odłamka , a ponizej f1 i handa -

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 11:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie mam na razie czasu ale weź instrukcję i tam jest punkt w rozdziale PRO Options i nazywa się Coarse GEB. Jest tam napisane jak to włączyć. Jak ci się uda to zrobić
to im większe ustawisz coarse GEB większe żelazo wytniesz. Działa to oczywiście w pewnym zakresie ( w XLT pracowałem chyba na 85). Musisz mieć świadomość że zwiększając ten parametr zasięg Ci spada. Ale można znaleźć kompromis.
Drugą ważną rzeczą jest zwiększenie PREAMP GAIN z tym że dziwne było to że jak dałem na maxa to zasięg spadał. ( XLT). Daj tak na 75 % nie pamiętam jak to było w cyferkach ale sprawdzę. DC sensitivity też trzeba zwiększyć . Dla DFX dajesz maxa jedno i drugie.
Przy odpowiednim ustawieniu masz 2 metry w powietrzu na samochodzie.
Wiem że ten kto to umie ustawić nie bardzo chce się tym dzielić.
Trzeba o jednym pamiętać. W XLT ten tryb jest trochę niestabilny ale w porównaniu z mixed mode to jest niebo. W DFX jest dużo lepiej.
Jak będę miał trochę czasu to napiszę krok po kroku jak to ustawić i skończymy z tajemnicami.
Jaki masz wykrywacz ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 12:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

oczywiscie dfx nie wieze w wyzszosc xlt:) tym bardziej ze widzialem oba w akcji

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]