Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 03:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 20:06 
Podporucznik
Podporucznik

Witajcie,
to znowu ja a pisze bo pojawił sie na mojej drodze jegomość wyglądający na obcykanego w temacie akumulatorów, ładowarek itp. Powiedział ze wszystko dzieje sie dlatego ze mój zasialcz nie ma "źródła prądu" :? :ups: i jak by to dla mnie nie brzmiało obco to gość wyglądał jakby wiedział co mówi :D.
Czy ktoś obeznany w temacie moze mi powiedzieć co na ten temat myśli ???
Umówiłem się z nim bardzo wstępnie ze przerobi mi zwykły zasilacz, a zdecydowałem się bo koszt takiej operacji został określony przez fachowca na max 15zł -a ja jestem swieżo po wypłacie bez wypłaty już prawie :D
prosze o opinie i pozdrawiam
Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 20:36 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Mam pytanie moze trochę z innej beczki ale dotyczące tematu. Kumpel ma odtwarzacz mp3. Do tej pory używał baterii alkaicznych i słuchał muzy przez jakieś 30 h. Zakupił sobie akku energizer 2400 mAh i po naładowaniu może słuchac muzy tylko kilka godzin. Sam, zamierzam kupic sobie akku do rutusa ultry, więc mam pytanie, czy w przypadku kumpla to akku jest walnięte, czy tak ma być. Zawsze myślałęm, że akku powinno trzymać dłużej od baterii, a tu na odwrót.
Z góry dzięki za odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 21:46 
Generał Broni
Generał Broni

Ad warwick, to pewnie Proscan Ci dokładniej wyjaśni(ja do konca nieznam tamtego mechanizmu ładowania, ale mi wydaje się ze po prostu zasilacz ma za małą wydajność prądową, czyli nie jest w stanie dać odpowiednio dużego, zapewniającego prawidłowe ładowanie prądu, choć to dziwne trochę) ale jeżeli zasilacz prawidłowo łądował pakiet, a nagle przestał to chyba raczej trzeba mówić o naprawie a nie jakichś modyfikacjach. Ale jak za 15 zł ma dobrze działać, i nie będzie psuło akumulatorków to opłaca się

Ad posejdon: Dziwne, bo mojemu koledze mp3jacz na średniej jakości bateriach alkalicznych chodził około 30 godzin, natomiast na GP 2400mAh chodzi ponad 90 godzin bez problemu. Albo aku uszkodzone, albo podróbki albo jego ładowarka nie jest w stanie ich naładować poprawnie/ kolega nie wie jak poprawnie je naładować. Możliwe też że baterie nie zostały poprawnie uformowane- zdarza się że do 4-go ładowania aku trochę szaleją. Kolejny pomysł to możliwe że mp3-jacz ma bardzo wysoki próg napięcia pracy(bateria ma około 1,5V a aku 1,2V) i nawet nieznaczne rozładowanie powoduje jego wyłączanie na skutek spadku napięcia.

jak już jesteśmy w temacie to poraz kolejny polecam 2 stroki rozwiązujące dużo wątpliwości w tym temacie:
http://ladowarki.abc.pl/
http://akumulatorki-baterie.batterien.pl/faq.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 22:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
...Powiedział ze wszystko dzieje sie dlatego ze mój zasialcz nie ma "źródła prądu" :? :ups: i jak by to dla mnie nie brzmiało obco to gość wyglądał jakby wiedział co mówi :D. Czy ktoś obeznany w temacie moze mi powiedzieć co na ten temat myśli ???

Źródło prądowe jest to taki twór, który niezależnie od napięcia na wyjściu daje z siebie stały prąd.
Z prostej próby interpretacji widać, że źrodło prądowe jest pojęciem teoretycznym.
Rzeczywiste źródła prądowe dają w przybliżeniu stały prąd w ograniczonym zakresie napięć wyjściowych.
Dobrze dobrane źródło prądowe jest bardzo dobrym składnikiem ładowarki
ponieważ całkowicie rozładowane akumulatorki oraz już prawie całkowicie naładowane
dostają stały, zbliżony do optymalnego prąd (prąd! nie napięcie).
Żeby mało kumaci w temacie dobrze zrozumieli:
Całkowicie rozładowany akumulatorek ma napięcie 0.5V.
Podłączamy go do ładowarki i dostaje za sprawą źródła prądowego 200mA prądu.
W trakcie ładowania napięcie na akumulatorku sukcesywnie rośnie.
Na początku szybko - potem wolniej i w końcu osiąga nominalną wartość dla procesu ładowania - około 1.3V (czy trochę więcej).
Przez cały ten czas (niezależnie od napięcia akumulatorka) ze źrodła prądowego wypływało 200mA prądu.
I w tym momencie dochodzimy do drugiej ważnej cechy ladowarki:
Po naładowaniu akumulatorka ma się wyłączyć albo radykalnie zmniejszyć prąd ładowania (na przykład do 2mA).
Dalsze ładowanie naładowanego akumulatorka prądem 200mA spowoduje wcześniej lub później jego uszkodzenie.
Problem jest jeszcze poważniejszy w ładowarkach szybkich - bo tam prąd ładowania jest kilkakrotnie większy.
Nie można zagadnienia sprowadzać do jednej cechy ładowarki - w tym przypadku do źródła prądowego,
które jest świetne dopóki akumulatorek nie jest naładowny, ale zaczyna być szkodliwe po naładowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 12:28 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki wszystkim serdecznie za cenne rady, teraz już przynajmiej wiem co mam zrobić ;) :1
Sylur gdybym nie miał podejrzenia ,że nie mieszkasz w Olsztynie to byłbym pewien, że to z Tobą rozmawiałem :D - podobie to wszystko brzmiało :jump :za
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :piwo :piwo :piwo
Piotr - warwick

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]