Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 05:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 21:51 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Jeszcze do Lipka - kryteria były jasno przez gupika określone i do nich się dostoswałem ;)
Nie rób z XLT takiego demona trudności bo tak nie jest. Jeśli wejdziesz "you know where" ;) to zobaczysz, że można sobie dać radę, zwłaszcza, że gupik wykrywke już w ręku miał.. Ale jasne, jesli tylko dodatkowy sprzęcior na militarke to czemu nie Solaris? XLT jest sprzętem uniwersalnym, który zastąpiłby też Vaquero, więc może faktycznie coś na rezerwę wystarczy..
A ACE250 na militarkę? Hmm.. Już nie raz pisałem, że można zrobić niemal wszystko wszystkim, tylko po co, skoro są sprzęty specjalistyczne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 22:12 
Porucznik
Porucznik

VW napisał
A ACE250 na militarkę? Hmm.. Już nie raz pisałem, że można zrobić niemal wszystko wszystkim, tylko po co, skoro są sprzęty specjalistyczne? :1 mialem to napisać ale się spózniłem ,proponuje się zastanowic nad tymi które zostały wymienione. :que pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2006, 14:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Solaris jest ciekawym wyborem, tym bardziej, że lubię sobie "pokręcić"
Ale on the other hand XLT może mi awaryjnie zastąpić również Vaquero, które jest niezwykle poręczne (pracowałem Cibolą) i bardzo lekkie i dlatego też nie chciałbym z niego rezygnować. Poza tym ta dyskryminacja w Tesoro! Nie wiem jak z dokładnością dyskryminacji w XLT (w porównaniu do Vaquero). Oraz z zasięgami na kolorek XLT contra V.
mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 13:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
Moim zdaniem na militarkę ACE 250 jest całkiem niezły. Wyciągnąłem nim ruski hełm z ok.80cm oraz

Zasięgi zasnuję milczeniem, ale na wykopki Lipek to Ty chyba ze szpadlem i deskami szalunkowymi chodzisz, co :que :666

Pozdro

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 13:48 

gupik - Zgadza się. Vaquero to fajny sprzęcik i też przez pewien czas miałem go jako wsparcie :) Dyskryminacja w XLT jest w pełni kontrolowana przez użytkownika i bardzo precyzyjna. Weź pod uwagę, że masz kilka różnych sposobów na identyfikację celu, także wizualnie.
Jeśli chodzi o zasięgi obu sprzętów, to Vaquero raczej będzie miał większy zasięg na drobny kolor w trybie dynamicznym, zwłaszcza na tzw. "super strojeniu". Jednak w trybie mix, XLT jest trudny do pobicia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 20:10 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego Idel, Partyzant może potwierdzić tą głębokośc bo sam pomagał mi go wykopać. Szpadlem właśnie. Zajęło to nam dobre 40min.
80cm. to dużo???? I jakie deski szalunkowe? Kopałeś kiedyś na śmietnikach albo w ziemiankach :que
Generalnie stosuję zasadę: nie widziałem to nie zakładam z góry, że to fałsz :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2006, 21:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Lipek, bez urazy ale klamra austria z 40cm zlapana Ace250 to bzdura. Myślę że nie mierzyleś dolka centymetrem tylko ocenileś "na oko" a w tym przypadku latwo się pomylić. W tym roku robilem trochę testów na wielu wykrywaczach zakopując różne przemioty i coś na ten temat wiem. Jestem przekonany, że większość ludzi na 35cm dolek powiedzialoby że ma 0,5metra. Dla porównania napiszę Ci że z 40cm klamrę austrię w gruncie zlapal tylko DFX (tryb dynamiczny) na wyżylowanych ustawieniach z cewką 45cm...

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 11:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też (innym wykrywaczem) wyciągnąłem klamrę carską z 70 cm: najpierw były naboje od mosina do ok. 30 cm, później kompas na ok. 60 cm i ponieważ sygnał był jeszcze niżej, kopiąc dalej znalazłem ową klamrę. Niemożliwe jest wykrycie hełmu na 80 cm, czy klamry na 40 cm w ziemi nie tylko Acem 250, ale także większością wykrywaczy, w tym także z górnej półki, chyba że w sytuacjach jak opisana powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 12:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

WITAM!
DO DENARA :
ŚLEDZĄC WYPOWIEDZI, PROSZĘ O RADĘ W KWESTII WYKRYWACZA - DO WYDANIA KWOTA W GRANICACH 1- 1,5 TYŚ., ZASTOSOWANIE PRZEDMIOTY Z MET.KOLOROWYCH (MONETY,ODZNACZENIA,ITP.).
DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2006, 20:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA DOBRĄ RADE - DOKONAŁEM WYBORU.
POZDRAWIAM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 15:10 
Kapitan
Kapitan

jezeli mozna wiedziec, co wybrales?
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 16:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
80cm. to dużo???? I jakie deski szalunkowe? Kopałeś kiedyś na śmietnikach albo w ziemiankach :que

Kopałem rów pod murek na działce (60cm), odkopywałem starą rurę wodociągową (a konkretnie stary zawór z przyłączem) na 1,20m - i wiem, że jest co kopać. Oczywiście szalunki to żart, choć w przepisach BHP mówi się o konieczności zakładania szalunków bodajże już od 1,20m.
A z doświadczenia wiem, że wielu lubi wyolbrzymiać zasięgi i dołki - tak jak wędkarze z rybami - Panie w taaaakim dołku znalazłem dukata :jump
A bardziej w temacie - wykopałem chełm gdzieś na szescidziesieciu cm - naryłem się przy tym jak dziki, musiałem przy tej głebokości rozkopać dół w takiej przestrzeni, aby móc w nim swobodnie stanać - bo choć do słabeuszy nie należę to jednak kopanie saperką trzymając ją za końcówkę trzonka palcami mozliwe nie było...

Pozdro

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 17:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

60 cm to zasięg ręki dorosłego męzczyzny z wyprostowanymi palcami,więc nie trzeba rozkopywać tak dołka.Co się tyczy tych głebokosci to naprawde wiele zleży od czasu zalegania i rodzaju gruntu.Miałem przypadek że z głebokości większej niż Idel wyciągną hełm ,wyjąłem pręt z brązu z okresu Łużyckiego długości 4 cm i średnicy 5mm.Tylko że on zalegał tam bardzo długo.Dwa razy rezygnowałem z kopania podejrzewając głeboki kamień magnetyczny które tam powszechnie występowały.Miare mam na sowieckiej saperce,a używam takiej jaką Denar prezentuje na swojej stronie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 17:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Ostatnio no polu wykopałem jakiś kolorwy bzdetny pręcik grubości zapałki i długości ok. 0,5 cm z głębokości 30-35 cm. Dostawałem furii jak to kopałem bo sygnał miałem piękny - gong piękniutki a w ziemi wybranej z dołka nic nie było tylko ciągle w dołku. Dopiero łapą wygrzebywałem po troszeczku i w końcu wyjąłem to coś. Sztych mojej łopatki ma 20 centów a specjalnie dołek sprawdzałem (było sztych plus pół i troszeczkę z leciutkim błędem oczywiście no bo nie da się co do mm sprawdzić). Ścianki dołka też sprawdzałem wcześniej czy fant się w nich nie schował. Nie wiem z czego był ten "drucik" ale sygnał dawał kosmiczny. Wydawało by się, że kanar nie jest w stanie z takiej głębokości wyłapać takiego maleństwa a jednak. Typ metalu + rodzaj gruntu sprawiają cuda (także w drugą stronę).
Ale wracając do tematu ACE na militarkę to nieporozumienie.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 18:36 
Generał Broni
Generał Broni

Idel wybacz, ale masz specyficzny sposób kopania :) Bo co kopałeś taki dół, że mogłeś w nim stanąć? Pierwsze słyszę, żeby ktoś tak wykopywał hełm.
Ale fakt faktem, że saperką można się w takich sytuacjach zamachać na śmierć. Dlatego fajnie jest chodzić na militarkę ze szpadlem, choc to mało poręczne.
Kopi, mi kiedyś ktoś powiedział, że Tesoro Bandito to nieporozumienie na militarkę. I wierzyłem w to, dopóki nie zobaczyłem fantów kolegów, którzy z nimi biegają :1 Moim zdaniem prawie każdy wykrywacz jest dobry na militarkę (oprócz plażówek i innego chińskiego badziewia).
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]