Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 11:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Arkadio napisz dokładnie o jaką kreskę chodzi bo w ogóle nie kumam.
Jeśli chodzi o kreski, które krążą wokół wartości nastawu sens. W momencie kiedy wciśniesz środkowy, lewy klawisz - uruchamiasz tryb semi-automatic a kreska krążąca wokół tej wartości o tym informuje. Wg mnie tryb Semi-Automatic służy tylko do automatycznego dostrajania przez wykrywacz nastawu SENS i do niczego innego. W momencie przełączenia na SEMI wykrywacz dostraja automatycznie ten nastaw oscylując jednak blisko nastawu pierwotnie ustawionego przez użytkownika w trybie ręcznym. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
Tyfus, piszesz, żeby "Sensitivity daj tak wysoko by slyszec threshold" - nie rozumiem co jedno ma wspólnego z drugim bo wg mnie ustawienie czułości nie ma wpływu na sygnał wiodący i odwrotnie. Jeśli jestem w błędzie to mnie popraw.

Ostatnio edytowano niedziela, 31 grudnia 2006, 13:30 przez szczurek1176, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 13:29 
Porucznik
Porucznik

witam .szczurek1176 dobre pytanie :que też mam do myślenia pozdrawiam :que

Ostatnio edytowano niedziela, 31 grudnia 2006, 14:35 przez Arkadio.IE, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:34 
Porucznik
Porucznik

Tyfus napisał(a):
, piszesz, żeby "Sensitivity daj tak wysoko by slyszec threshold" - nie rozumiem co jedno ma wspólnego z drugim bo wg mnie ustawienie czułości nie ma wpływu na sygnał wiodący i odwrotnie. Jeśli jestem w błędzie to mnie popraw.
:que też mam do myślenia pozdrawiam :que[/quote] pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 16:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A wiec:
Sygnal wiodacy treshold normalnie zanika gdy pod cewka jest zdyskryminowany metal,zelazo itp,bywa natomiast,(szczegolnie na zasmieconych polach ) ze po podkreceniu blisko maxa sensitivity,treshold nie pojawia sie juz prawie wcale,moze w SE tego juz nie ma ale ja w II tak mam.Czasami musze zjechac az do 23 zeby byl normalny sygnal wiodacy.Mi na tak wyregulowanej czulosci najlepiej sie chodzi,nie ma tylu "urwanych" dzwiekow,a te wszystkie powtarzalne sa warte kopniecia.Wy jak wysoko podnosicie sensit.?max?
Co do latajacej kreski to chyba najlepiej zeby zadna nie latala,nie wiem jak w SE ale w II zasieg na prawde jest jak w ACE,moze autor tego testu w powietrzu co porownywal z Ace tak wlasnie mial ustawiony?A propos zasieg w gruncie Explorer ma zdecydowanie wiekszy niz w powietrzu,czy to swiezo zakopanej monety,czy lezacej tam wieki i bzdura jest pisanie ze jest inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 17:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Faktycznie. Jest tak, że zwiększając czułość w pewnym momencie sygnał wiodący zaczyna przerywać lub zanika. Powołam się na opinię kolegi Cop50, który radzi zwiększać czułość maksymalnie (wsłuchując się w sygnał wiodący) ale do momentu kiedy sygnał wiodący zaczyna się łamać lub wariować, wtedy należy obniżyć czyłość o 1 lub 2 stopnie aby sygnał wiodący był stabilny.
Jeszcze raz wielkie dzięki Cop50.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 18:58 
Porucznik
Porucznik

Witam, sprawdziłem to teraz dokładnie ,wasze wskazówki są bardo cenne :1 . To jest kiedy sygnał wiodący(thresh) mam ustawiony na 8 przy wartości Sensitivity 22 jest słyszalny (bez latającej kreski) ,moge dojechać max do 28 ,ale już 29-30 sygnał staje się przerywany.Ale przy ustawieniu Gain dość nisko :que na 4-5 mogę dojechać z sensitivity do30.CZY to coś daje :que pozdrawiam

Ostatnio edytowano niedziela, 31 grudnia 2006, 22:41 przez Arkadio.IE, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 20:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kurka z gainem jeszcze nie experymentowalem,moze jakis doswiadczony uzytkownik explorera by sie wypowiedzial?He?
Zapraszamy... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 18:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wklejam "dobre rady" od cop50.
1-Noise Cancel - przy kazym uruchomieniu, i za kazdym razem stwierdzisz zaklocenia lub niestabilna prace (np. gdy 2 detektory pracuja obok siebie). SE automatycznie wybierze sobie najbardziej stabilny kanal, pasmo, pracy.
2-CZULOSC!!!! - ustawienie czulosci to podstawa. Na poczatku mozesz pochodzic na utawieniach polautomatycznych ( z lewej strony ekranu bedzie widoczna "latajaca po kwadracie kreska" Wylaczenie tej opcji spowoduje ze kreska zniknie. I teraz posluchaj, to ze SE Ci wariowal, to wina wlasnie czulosci Jak juz otrzaskasz sie z chodzeniem na polaltomacie, wtedy wylacz kreske a czulosc (a co za tym idzie - zasieg), gwaltownie wzrosnie, w tym momencie zaczynaja sie prawdziwe poszukiwania... Zawsze staraj sie ustawic czulosc maksymalnie wysoko np. 28, 30, 32 itp... W trakcie ustawiania, wsluchuj sie w sygnal wiodacy, powinien byc caly czas stabilny... W momencie gdy sygnal wiodacy zaczyna sie lamac, wariowac, wtedy zejdz o jeden lub dwa stopnie w dol, az odzyska swa stabilnosc.
3-Iron Mask - ON
4-Select - "x" zaznacz Fe Coins oraz Nail, reszte z tej listy odznacz "v"
5-Gain - jest fabrycznie 8, tak zostaw
6-Max Limit - to jest glosnosc, jak Ci pasuje, od 1 do 10
7-TH.Tone - glosnosc sygnalu wiodacego, jak Ci pasuje, od 1 do 10
9-Variability - jest fabrycznie 8, tak zostaw
10-Limits - jest fabrycznie 10, tak zostaw
11-Sounds - Conduct
12-Response - Normal
13-Options - Noise (masz mozliwosc recznego wyboru kanalu pracy), olej to, masz przeciez funkcje Noise Cancel - to samo tyle,ze automatycznie. Niemniej masz taka mozliwosc.
14-Recovery - Fast i Deep, tylko pamietaj, przemiataj cewka w miare powoli (mimo ze jest Fast), powoli czyli omiatania cewka z lewej na prawa i powrot - ok. 2-3 sekundy.
15-Contrast - ustawiasz jasnosc wyswietlacza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 19:52 
Porucznik
Porucznik

Witam ,mam pytanie odnośnie Iron mask- jeśli ja mam ustawione na 5,co to powoduje,bo w paru przypadkach widziałem,. że jest ustawione na 16? Wiem co to Iron mask,tylko nie jestem pewien, czy im wyżej w zasmieconym terenie tym lepiej/gorzej :que . W mioich pozostałych sprzętach tego nie ma więc jest to dla mnie nowość :spoko pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 stycznia 2007, 11:47 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Arkadio.IE napisał(a):
Witam ,mam pytanie odnośnie Iron mask- jeśli ja mam ustawione na 5,co to powoduje,bo w paru przypadkach widziałem,. że jest ustawione na 16? Wiem co to Iron mask,tylko nie jestem pewien, czy im wyżej w zasmieconym terenie tym lepiej/gorzej :que . W mioich pozostałych sprzętach tego nie ma więc jest to dla mnie nowość :spoko pozdrawiam

To dyskryminacja żelaza. Chodzi o to, aby była jak najmniejsza. A dlaczego? Dlatego, że przedmioty głęboko zalegające (tudzież drobne) dają mizerne sygnały, które elektronika może potraktować jako nic nie warte, jako śmieci, albo wydawać jej się może, że to żelazo. Stąd istnieje duża szansa przegapienia takich sygnałów, które potencjalnie mogą być bardzo atrakcyjne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 00:15 
Porucznik
Porucznik

Witam ,dzieki wiekie Robi :) za odpowiedz,bo już myślałem, że bedę musiał do was przyjechać ,aby sie dowiedzieć ;) Caly czas walczę dzielnie :b3 , ale końca nie widać. :sciana pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 02:25 
Generał Broni
Generał Broni

Szczurek - różnica pomiędzy XS a explorerem II była między innymi taka, że dwójka ma szybszy procesor i wyświetla dwuliczbowo na wyświetlaczu cyfrowy.

Różnica pomiędzy dwójką a SE jest taka że (między innymi) procesor jest o 4 lata młodszy czyli jeszcze szybszy i mniej wymagający - jeśli chodzi o prąd.

Przede wszystkim dla poprawienia ergonomii cewka jest cieńsza, lżejsza, a cały sprzęt daje mocne wrażenie lżejszego.

Ja z dwójką nauczyłem się błyskawicznie obchodzić bo faktycznie nie różniła się wiele od XS'a.

W tym tygodniu nabywam ( po sprzedaniu jakiemuś amatorowi mojego explorera II) SE i myślę że błyskawicznie się wciągnę w niego.

Czy dostałeś do swojego sprzętu polską instrukcję?
jest świetnie (znalazłem tylko jeden błąd) przetłumaczona na język polski i niesamowicie wyrazista.....
Jak nie masz to zwróć się do Adasia Rudnickiego do sklepu i on Cie poratuje.
Jak juz przeczytasz instrukcję to na pole i ustaw sobie tak:

Iron Mask - na 11 (będzie widział denarki)
sygnał wiodący tak by ledwie go było słychać
zasięg na deep
reakcję na fast
ustaw na cyfrowy wyświetlacz .... i z takim ustawieniem pochodź sobie kilka dni po polach i każdy sygnał dźwiękowy, jak będziesz kopał to zapamiętaj, porównaj z dwoma liczbami i w efekcie końcowym z fantem.
Staraj się to zapamiętywać....
Po jakimś czasie będziesz chodził nie patrząc się na wyswietlacz, reagując na same dźwięki a w wyjątkowych wypadkach jak bedziesz miał lekko zmodulowany głos to sprawdzisz czy to średniowieczne żelazo czy monetka głęboko.

Pamiętaj też że jak fant jest głęboko - np. 50 cm to on juz nie da sygnału dźwiękowego (np przy jednej kopiejce) tylko wyświetli wartości przynależne do tej monety...
Dlatego warto wsłuchiwać się w
dźwięki i nauczać się ich bo ja na przykład dzięki takim doświadczeniom kopię czasem nawet jak nie ma sygnału, oczywiście jak akurat zauważę że coś mignęłona wyświetlaczu a nie było dźwięku.
Wtedy zdejmuje (jak się da butem) 3-5 cm warstwę piachu czy ziemi i macam znów. W tym momencie - z reguły - juz jest dźwięk.....
Te zmiany o których piszę możesz sobie zapamiętać i potem zapamiętać ustawienia fabryczne dla drugiej osoby.
Pochodzić na jednym a potem na drugim ustawieniu i zobaczysz róznicę........
Ja go dziś miałem w rękach i jestem wniebowzięty......

Nie wiem czy daleko od Warszawy mieszkasz ale możemy się kiedys spiknąć na wykopki to Ci pomogę ogarnąć go praktycznie.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 22:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Poczytałem, poustawiałem i jutro co świt ruszam.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że moje działania praktyczne w terenie przyczynią się do tego, że sam będę mógł co nie co wnieść w kwesti poznania SE. Np jaki sygnał daje SE kiedy widzi dukacika :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 22:40 
Porucznik
Porucznik

Witam . Wielkie dzieki,podczepiłem się do podpowiedzi , też poustawiałem.Wielkie dzieki za fatygę. ps.podziwiam ludzi chodzacych na np,EX-SE :za .Powód -dzwiękowy. :1 :1 . pozdrawiam :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Explorer
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 23:09 
Klucznik z Klucz

Podzielę sie moimi wrazeniami z przyjażnią z Explorerem II.Chodzilem cały rok na monetki.W pierwszych dniach myslałem o zagladzie urządzenia.Za duzo się spodziewalem za 5 tysięcy.A tu cudów nie ma.Nie wyciśniesz z niego nigdy wiecej niż 30 cm na średnią monetkę,a maksymalny zasieg na duzą rzecz to 110 cm.Cewka musi miec kontakt z glebą.Ale ma zalety to ze rożnicuje dobrze sygnaly,jest w miarę jednoznaczny w okresleniu typu przedmiotu.Pilnujcie napięcia,bo gdy duzo spadnie to gra idiotyczne melodyjki.
A teraz...rozpocząlem przyjazn z DFX,jest lzejszy.Za duzo się spodziewałem za 5 tysięcy.A tu cudow nie ma...............................

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]