Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 22:22 
Porucznik
Porucznik

Witam . :cop
Sid napisał
tryb statyczny jest niekonieczny czy wręcz zbędny, no chyba, że do namierzania przed wykopaniem, ale to się wtedy nazywa pin-point Taka jest moja opinia.
Czemu taką masz opinie , nie mam pojęcia :que Tryb statyczny zbędny,z całym szacunkiem Sid , chodziłeś kiedyś z dobrym statykiem :que

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 00:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
W tym przypadku podzielam opinię SiD-a, że tryb statyczny do opisanych zastosowań jest zbędny. Mogę to napisać na podstawie wlasnej praktyki. Od ladnych paru lat I wojna a zwlaszcza "I wojenny kolor" to glówny cel moich wypraw. Jeszcze kilka lat temu kiedy fantów bylo calkiem sporo jako pierwszy w naszej paczce zacząlem chodzić z dynamikiem (pozostali czterej koledzy mieli smętki i wspomnianego w tym poście c.scope1220xd) i przeważnie rozklady klamrowe wyglądaly 4 : 1 dla mnie i to nie pojedyncze przypadki taka mniej więcej byla norma z wielu wyjazdów. Moim zdaniem bylo to zaslugą tego że dynamikiem w tym samym czasie bylem w stanie przeczesać większy obszar niż statykiem i mialem większe możliwości dzięki lepszej dyskryminacji i identyfikacji.
Z wymienionych tu sprzętów z czystym sumieniem mogę polecić GTI i Fishery z serii CZ, z tych dwóch sprzętów sklanialbym się do fishera (mimo że sam używam GTI :) ) bo jest lżejszy, wydaje mniej falszywych sygnalów w zetknięciu z przeszkodami i w moim odczuciu jest minmalnie glębszy ma co prawda mniejszy zakres dyskryminacji ale w tym przypadku zupelnie wystarczający. EX2 i quattro to też bdb i glębokie sprzęty ze świetną dyskryminacją ale tu bym się zastanowil bo mają trochę wolniejsze i mniej jednoznaczne dźwięki, co nie każdemu odpowiada. Mimo wszystko Lukasz zwrócilbym większą uwagę na wagę :) Ja do cherlawych nie należę a mimo to klne trochę na gti z dużą cewką pod koniec calodniowego lażenia. Slyszalem też dużo dobrego o X-terze 70 ale z nim nie chodzilem więc się nie wypowiadam.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 00:59 
Porucznik
Porucznik

Witam ,jedno lekkie uzupełnienie :cop ,prosze mnie zle nie zrozumieć ,ja nic nie mam do tych w/wymienionych.Lubie Fishery,i jest wiele sprzetu ,który moge wymienić,tylko po co?(który mnie fascynuje ;)

Odnośnie C.scope Na statyku trzeba dość długo chodzic ,aby go poznać,nie jest jakiś arcy trudny ale?
Litościwy :) Nastepna sprawa,jeśli moge wiedzieć to jaki czas kolega miał/ma C.scope?Bo może tu jest problem?Wystarczy popełnić lekki błąd z sygnałem wiodącym,w nieodpowiedni sposób dosrtoić wciskając/puszczając (Retune) i po zawodach.
Jeśli chodzi o mnie ja juz pare latek,i nie mogę się zgodzić, że to z racij dość szybkiego chodzenia,ja lubie
chodzić wolno,ale czasem zdarza się ,że robię to troszkę szybciej ,ale z gorszymi rezultatami .Jeszcze jedna sprawa w sprzęcie o którym mowa nie można nażekać na dyskryminacje ,że jest kiepska ,jest bardzo czytelna,i jak do tej pory nie słyszałem innej tak dobrej,w moim odczuciu i nie tylko w moim ten model uchodzi za bardzo dobrego,i nie tylko pod względem dyskryminacij dwu-tonowej. Ale jak to woli,wybór jest wyborem :que
Z całym szacunkiem :1

pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 08:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Nie chce dolewac oliwy do ognia , ktory rozpala sie w tym temacie . Ale ... jako , ze ochotniczym strazakiem jestem od 16 roku zycia :jump
- W 5900 , W XLT - osobiscie polecam .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 10:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Ad Arkadio,
Kolega ma tego c.scopa od ok. 10lat i na pewno nie ma problemu z jego obslugą, tak jak napisalem powyżej to nie o osiągi tu chodzi a o sposób pracy i do zastosowania jakie podal Lukasz bardziej uzasadnione moim zdaniem jest używanie dynamika. Poza tym przy szukaniu przedmiotów wielkości od monet do klamer nawet dobry statyk zasięgowo nie będzie lepszy a czasami wypadnie nawet slabiej niż takie killery na kolorek jak cz70 czy ex2 a komfort pracy przynajmniej dla mnie jest nieporównywalny.
Jeśli chodzi o dyskryminację w 1220xd jest ok. często chodzimy w terenie leb w leb i sprawdzamy sobie zygnaly przed wykopaniem i muszę powiedzieć że c.scopem latwiej jest odróżnić plaską stal przeklamująca w moim gti na kolor, natomiat dwutonowa identyfikacja (stal,kolor) w 1220xd to dla mnie za malo.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 10:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Łukasz napisał(a):
Witam!
Jeszcze kolega podrzucił do listy Minelaba Quattro. Podobno nieco prostszy niż ExII, a zasięgi bardzo zbliżone.

Chyba wart uwagi.Nie bede sie o nim rozpisywal...Ale czesto bywa tak, ze miejsca ktore uwazam za porzadne miejscowki (duzo ciekawych trafien), dla innych poszukiwaczy okazuja sie do " :pupa ".
Jezeli chcesz kopac wojenne kolory, spora wada moze byc predkosc reakcji na metal w zasmieconym terenie.
Podobno mozna sobie z tym poradzic kupujac (stosunkowo tanio ) mniejsza cewke.Z tego co czytalem Quattro zmienia sie wtedy sie nie do poznania.Jak bede ja mial napisze cos wiecej ;).

Dodam moze ze prawie zawsze bedziesz chodzil na prawie maksymalnej czulosci.

Jezeli masz jakies pytania zapraszam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 13:40 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi! Nie myślałem, że moje pytanie przerodzi się w tak fajną dyskusję!

Jeśli w chwili, gdy będę miał pełną sumę pieniędzy będą do wzięca W5900 i M Ex2 to wybiorę któregoś z tych- oczywiście używki. Bardziej uśmiecham się do Minelaba.

Jednak gdybym miał się zdecydować na nowy sprzęt wszystko idzie jednak w kierunku GT. Wczoraj rozmawiałem z kumplem z Białegostoku. Kupił i bardzo sobie chwali. Mówicie, że będzie głębszy od Xterry70? Czy moglibyście podać jakieś orientacyjne osiągi tegoż modelu? Oczywiście w gruncie... :) Byłbym naprawdę wdzięczny!

A stary poczciwy Garrett Master Hunter CX w nowej wersji PLUS? Kiedyś uchodził za detektor o naprawdę powalających zasięgach! Kopało się z tym naprawdę głębokie doły. Jesteście w stanie coś o nim powiedzieć? Spotkałem się ze zwolennikami jak i przeciwnikami tegoż modelu.

Wiem. Jestem niezdecydowany, zadaję dużo pytań, czepiam się itd. Jednak musicie zrozumieć- nie chcę tych pieniążków wyrzucić w błoto!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 17:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pozwolę się wtrącić, chociaż nie znam się zabardzo na wykrywkach (w imieniu kumpla :P ).
Otóż mój znajomy zamierza kupić sobie Garretta MH CX+ . Jakie są zasięgi tej wykrywki i jak sprawdza się ona w terenie? Zamierza latać głównie po terenach I wojennych.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 18:47 
Specjalista
Specjalista

Główną zaletą CX-a jest osobne pokrętło dyskryminacji żelaza. Dzięki temu mamy bardzo szeroki zakres regulacji co z żelastwa akceptujemy a co odrzucamy. Do tego z większą cewką sprzęt wydaje się ciekawy na grubszego zwierza.
Jak widać powyższe zalety mają się ni jak do szukania koloru, zwłaszcza tego mniejszego, stąd uzasadnieniem stosowanie tego wykrywacza na kolorki moim zdaniem może być tylko bardzo okazyjna cena ewentualnie mus na przystawkę two-box, która nawiasem mówiąc będzie i tak słabsza niż TM 808 czy Gemini 3 czyli rasowe wykrywacze two-box.

Na grubszy kolor bardzo dobrze sprawują się wieloczęstotliwościowce. Pozostają prawie niewrażliwe na zmiany gruntu a szerokie spektrum częstotliwości wydaje się najlepiej sprawować właśnie na grubszym kolorze i srebrze (choć wiadomo, że są to sprzęty głównie na monety i tu sprawują się również świetnie). Jeśli przymierzamy się do szukani grubszego koloru wykrywaczem pracującym na pojedynczej częstotliwości to musi to być raczej górna półka, inaczej zasięgi mogą rozczarowywać. Te wykrywacze były już w tym temacie wymienione. Detektory 5900 i 6000 bez wątpienia do górnej półki się zaliczają, natomiast to co je odróżnia od pozostałych, to pełen wachlarz trybów pracy, nadających się do wszystkiego od hardcorowej militarki żelaznej, przez grubszy kolor po monety.

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 21:00 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

CX radzi sobie bardzo dobrze z kolorową drobnicą ze standardową cewką :) Różnicy pomiędzy płytami na CXie a "rasowym two boxem" nie wyczułem w zasięgu, ale nie kopałem zbyt wielu rzeczy poniżej 3 metrów ;) Jasne jednak, że prawdziwy płytowiec ma więcej funkcji, tylko wtedy trzeba wozić dwa sprzęty.. Myslę, że CX kupiony w dobrej cenie (z płytami) jest wart polecenia :1
Cytuj:
Jeśli przymierzamy się do szukani grubszego koloru wykrywaczem pracującym na pojedynczej częstotliwości to musi to być raczej górna półka, inaczej zasięgi mogą rozczarowywać.

Nie wiem co to jest grubszy kolor, ale wiem, że nie trzeba sięgać na "górną półkę" by kupić dobry sprzęt. Świetny przykład to Tesoro Vaquero, który zasięgiem bije na głowę część tych z "najwyższej półki"..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 21:44 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

Czy cena 2,5tys. zł za CX+ z opcją 2box jest dobra? Warto?

Może jakieś orientacyjne zasięgi tego sprzętu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 21:59 

To CX czy CX plus? Co oprócz płyt jest w zestawie? W jakim stanie jest sprzęt?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 01:25 
Specjalista
Specjalista

Ja już swoje powiedziałem, więc nie będę się powtarzał. Tak czy owak moim zdaniem taniej niż za 2500 zł kupisz nowy sprzęt który będzie sprawował się zdecydowanie lepiej na pierwszo wojenny kolor niż owy CX (każda jego wersja) przykładem może być GT ale nie tylko. Weź sobie rady Litościwego do serca, to jeden z najbardziej doświadczonych poszukiwaczy jakich znam za pośrednictwem Internetu, używał więcej sprzętów niż większość dealerów ma w swojej ofercie. Do tego szuka dokładnie tego czego Ty, trudno o lepszego fachowca w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 10:14 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! CX+. Nówka jest sprzedawana za 2599zł- cewka 8,5 cala i przystawka 2box.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 13:26 

Witam!

To trochę za drogo :( W zestawie powinna być jeszcze inne cewki np. 12ka.. Daruj sobie. Za tę kasę kupiśz też nową X70, upolujesz Fisherka lub nawet XLT, także spokojnie..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]