Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 15:42 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego IdeL :)

Jak dla mnie ostatecznie może być strzyżone jak i golone :) Dalsza polemika nie ma sensu, bo dla kolegi który zadał pytanie niewiele z niej wynika.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 16:05 
Generał Broni
Generał Broni

to może podsumujmy:
1 .Kup sluchawki z kręconym kablem, jeżeli nie masz finansów to kup z prostym kablem i dokup przedłużke ze spiralnego kable ( jezeli masz regulowaną głośnosc w wykrywce to bez potencjonometru do regulacji glosnosci)
2. Zwróc uwage na stopien wygłuszenia dzwieków dochodzacych z otoczenia jak i jakośc wykonania.
3. Resztą jak impedencja czy pasmo przenoszenia nie przejmuj sie.
4. Kup te słuchawki i ruszaj w pole bo nie wiadomo czy za dzien lub rok nie zostaniesz potraktowany przez :cop jako terrorysta i zlodziej dzialajacy wbrew skarbowi państwa, archeologom i innym służba które zamiast slużyc tylko utrudniaja zycia ( za nasze pieniadze)
5. Potraktuj to jako żart, nie plac podatkow bo po co Twoje pieniadze maja isc do służb które Ciebie potem bedą scigac ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 18:58 
Moderator
Moderator

A nie uważacie ,że "odcięcie się od dzwięków zewnetrznych" przez dobrze przylegające słuchawki jest błędem? Nie słyszysz wtedy co się dzieje wokół, czy ktoś nie podchodzi od tyłu, czy ktoś nie znajduje się w lesie oprócz Ciebie? Ciężko jest usyłszeć myśliwego, psa lub dzikiego zwierza, czy też wołającego kumpla, który potrzebuje pomocy, albo znalazł ciekawy fant.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 19:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ilu poszukiwaczy tyle zdań na ten temat.Dobre słuchawki pomagają i jeśli używasz ich długo to sobie bez nich nie wyobrażasz poszukiwań.Ja np.mam drugą,lżejszą parę w plecaku na wypadek awarii tej pierwszej.Nie widzę możliwości dokończenia poszukiwań "bez".Ale mam kolegę który "od zawsze" chodzi bez słuchawek i na mnie patrzy jak na dziwoląga.Fakt,że szczelne słuchawki odcinają od świata:raz zostałbym przejechany przez quada,drugim razem przez fiata uno,ostatnio przebiegło 2 metry od moich nóg stado dzikich świń.Nim dostałem zawału już ich nie było widać.Ale bez łuchawek słychać Ciebie z wielu metrów.I chyba jest to bardziej podpadające.Ja nie wyobrażam sobie poszukiwań,zwłaszcza monet,bez dobrych słuchawek.To jest nieodzowny "kawałek wykrywacza".
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 22:27 
Specjalista
Specjalista

Witam,
wydawałoby się, że dobrym rozwiązaniem jest słuchawka na jedno ucho - słyszysz co się dzieje wokół i nie słychać wyjącego wykrywacza. Niestety tak nie jest. Po kilkumiesięcznym okresie używania takiej słuchawki zacząłem mieć kłopoty ze słuchem, jakieś szumy w uchu, uczucie jakby mi się coś tam przelewało. Powróciłem do standardowych słuchawek. Mam taki patent, żeby szczelnie nie przylegały do głowy - zakładam grubą czapkę, która rozchyla pałąk i powoduje, że słychać dźwięki z zewnątrz. Dobrze jest także mieć kumpla w pobliżu, albo mądrego psiaka.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 22:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam,
istnieją różne patenty na to, żeby nie odcinać się
od świata zewnętrznego chodząc w słuchawkach,
albo zakładać słuchawki na czapkę tak jak napisał SZZ,
albo - ja tak czasem robię - nosić słuchawki na szyi,
podkręcam glośność na maxa i słyszę dźwięki wydobywające się
ze słuchawek, nie odcinając się od dźwięków wydawanych przez otoczenie.
pozdro
Jadzia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 02:17 
Moderator
Moderator

I ja właśnie stosuje noszenie słuchawek na szyi. Tylko ,że przy kanarku tak można ,bo on "wydaje" dzwięk lub nie. Gorzej jak wykrywacz popiskuje z różną głośnością.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 20:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Słuchawki, które dobrze izolują od otoczenia mają jedną nieocenioną zaletę zimą: USZY NIE MARZNĄ :jump
Swoją drogą lubię odciąć się od otoczenia na wykopkach i nie raz już zostałem zaskoczony przez różne zjawiska. Np. wczoraj przebiegł jakieś kilka metrów ode mnie dzik, którego z racji wyalienowania się od otoczenia (słuchawkami) nie słyszałem - przez pięć minut stałem jak wryty :o

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]