Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 23:32 
Moderator
Moderator

saper3791 napisał(a):
Witam, pozdrawiam

Tu czytam:
http://www.allegro.pl/item750982209_pin ... ziemi.html

A ja :kolko :sciana te "moje" za piwo + koszt przesylki rozsylalem :drap :czerwona .

Pozdrawiam - Piotr

Ale Twoje nie były Armandy :)...(ale działają wciąż zacnie :1)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 00:29 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie skoro tamte od kolegi Sapera tez były powiedzmy średniej klasy, a działają "zacnie", to czemu nasz krajowy, a po połowę tańszy od zachodnich jest tak krytykowany ?? Przecież Armand za darmo ich nie odda, ale może nie są złe ?? Poproszę o wypowiedź od tego momentu osoby KTÓRE POSIADAJĄ LUB PRÓBOWAŁY, a nie te które nie lubią Armanda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 12:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Trochę szkoda, że natrząsacie się z produktu tylko dlatego, że producent/sprzedjący produkował detektory, które niekoniecznie cieszyły się uznaniem. Być może nie mam racji ale wydaje mi się, że podobnie jak wszystkie widziane przez mnie pinpointery i ten jest typowym BFO. Co tu można spieprzyć w takiej konstrukcji :que :que :que - dwa generatory, z czego działa to na zasadzie odstrajania jednego w stosunku do drugiego generatora wzorcowego. Tu nie ma co nie działać. Funkcja sygnalizacji wibratorem jest "kupiona" zapewne od Whitesa. Dobry pomysł, który moim zdaniem spokojnie można propagować bez zbędnego pierniczenia o prawach autorskich.
Nie jestem poklaskiewiczem Armanda - skoro on produkuje pewne rzeczy to w jego gestii pozostaje sprawa pozyskiwania rynku odbiorców. Ale niezależnie od wszystkiego głupio jest dyskryminować produkt bez sprawdzania tylko dlatego, że przykładowy wytwórca ma np. krzywą gębę, albo kiedyś opowiadał jakieś dziwne rzeczy, nie :que I to produkt tak prosty w realizacji jak pinpointer.
Cena jest trochę wysoka jak na poziom skomplikowania tego typu rzeczy i krajowe ceny elektroniki (pominę milczeniem ceny za tego typu produkty z Whitesa czy Garreta - ale tam koszty wytworzenia są też zdecydowanie wyższe niż u nas, a i rynek odbiorców jest na nieco innym poziomie płacowym. Przynajmniej ja na pewno nie wybuliłbym za używanego pinpointera składającego się z kości za 2,50PLN, wibratorka, LEDzika, paru podzespołów w groszowym zakresie kosztów i 15 dkg polichlorku winnyllu za ponad 180zł tylko dlatego, że na nalepce jest napisane Whites czy Garret).
Dlatego sądzę, iż jeśli urządzenie Armanda jest mało awaryjne to zdjęcie nieco z ceny pozwoliłoby zagościć się temu produktowi na rynku. Wygląda to estetycznie. Mniemam, że jest solidnie zrobione.

A co do pinpointerów Sapera za :piwo to wszystkie ruchy są dozwolone. Kto chciał ten wziął. Znam takich co latają z detektorkami budowlanymi i też sobie radzą (bo to podobna konstrukcja). Niemniej jest na pewno grupa osób, które mimo wszystko chcą mieć coś co jest nowe, ma gwarancję poprawnej pracy no i ma choćby antenę ustawioną nieco dalej od urządzenia (ze względu na wygodę penetracji w dołkach).
Trudno też aby zarejestrowany producent robił coś za free, nie :que Równie dobrze można by się czepiać np. Rutusa, że ceny jego urządzeń są tak wysokie skoro W4p z demobilu LWP można załatwić sobie za flachę u jakiegoś znajomego kwatermistrza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 14:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie jest BFO, PINPOINTER ARMAND jest oparty na specjalistycznym scalaku [scalak w detalu ok. 50 zł], aplikacja od lat dostępna jest w Internecie. Pomysł na włącznik dowolnej funkcji sygnalizacyjnej - mój własny. Proste pinpointery typu BFO nie sprawdzają się, zróbcie je, sprawdźcie sami dlaczego, a dopiero potem piszcie na ten temat elaboraty. A do cen zachodnich pinpointerów doliczcie sobie koszt amortyzacji formy wtryskowej [obudowy] - wyrób elektroniczny to nie tylko parę diodek po 10 gr. Idel, zrób jakiś wyrób seryjnie, załóż do tego firmę, zobaczysz jak Cię dopadną różne koszty i opłaty, to Ci się zweryfikuje pojecie "kość 2,50 PLN". Ostatnio doszła opłata produktowa, za używanie pudełek do pakowania elektroniki. Jutro dojdzie opłata powietrzna, za wietrzenie stanowiska pracy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 16:40 
Specjalista
Specjalista

saper3791 napisał(a):
Witam, pozdrawiam

Tu czytam:
http://www.allegro.pl/item750982209_pin ... ziemi.html

A ja :kolko :sciana te "moje" :
viewtopic.php?t=65085&highlight=prawie+darmo

za piwo + koszt przesylki rozsylalem :drap :czerwona .

Pozdrawiam - Piotr

no i zapomniałes dodać że maja 20lat :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 11:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Armand napisał(a):
Nie jest BFO, PINPOINTER ARMAND jest oparty na specjalistycznym scalaku [scalak w detalu ok. 50 zł], aplikacja od lat dostępna jest w Internecie. Pomysł na włącznik dowolnej funkcji sygnalizacyjnej - mój własny. Proste pinpointery typu BFO nie sprawdzają się, zróbcie je, sprawdźcie sami dlaczego, a dopiero potem piszcie na ten temat elaboraty. A do cen zachodnich pinpointerów doliczcie sobie koszt amortyzacji formy wtryskowej [obudowy] - wyrób elektroniczny to nie tylko parę diodek po 10 gr. Idel, zrób jakiś wyrób seryjnie, załóż do tego firmę, zobaczysz jak Cię dopadną różne koszty i opłaty, to Ci się zweryfikuje pojecie "kość 2,50 PLN". Ostatnio doszła opłata produktowa, za używanie pudełek do pakowania elektroniki. Jutro dojdzie opłata powietrzna, za wietrzenie stanowiska pracy :)

Dobra Armand jak nie jest to BFO to napisz coś wiecej - w jakiej technologi to pracuje. Wybacz, ale ciężko domyślić się co Ty tam włożyłeś. Nie chcę abyś sądził, że próbuję wyciągać od Ciebie jakieś dane. Sorry ale skakanie sobie do oczu producentów i serwisantów MD w Polsce powoduje, że to nie moja liga i to co sobie wkładacie do swoich konstrukcji mało mnie interesuje jako IdeLa. Niemniej warto dodać coś nie coś.
Proszę Cię tylko nie gadaj ze mną w kategoriach "specjalizowany scalak". Uwierz mi, że każdy scalak jest na swój specyficzny sposób specjalizowany :)
A na poważnie "specjalizowany" to się zrobi kontroler jak go oprogramuję, zabezpieczę i przy tyłku bedę trzymał kod do niego.
Jak znam życie wepchnąłeś tam TCA105 lub jakiegoś ekwiwalenta z mniejszą lub większą funkcjonalnością pseudoprogramowania. I masz rację, że to nie jest BFO. Tyle, że taka 105tka Siemensa to jakoś rewelacyjniej od dobrze zrobionego BFO nie chodzi.
Więc wybacz, ale w tym temacie nie ma sensu kruszyć kopii. W każdym razie na pinpointer na pewno wystarczy.
Cieszy mnie również, że miałeś własne pomysły w tej konstrukcji. Jak nikt życzę Ci owocnej sprzedaży (to nie jest prześmiewne). Aczkolwiek przyznać muszę, że większość tzw. nowatorskich rozwiązań i tak ma zazwyczaj swoje korzenie niejednokrotnie nawet w rozwiązaniach sprzed nawet 60 lat.
Co do kosztów prowadzenia działalności to zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, niemniej faktem pozostaje, że gdyby prowadzić dla przykładu własną wytwórczość przetworów i nie szukać pewnych rozwiązań, koszt dajmy na to słoika kompotu śliwkowego oscylował by w Polsce na poziomie pewnie 40zł (ZUS, podatek, koszt materiałów, siły zrywczej śliwek, i insze domiary).
Armand, nie będę robił nic seryjnie - za leniwy jestem na użeranie się z fiskusami, ZUSem i inszym barchłem i jeszcze bycie na gwizdek dla klientów (głównie latem) - wolę póki co pozostać w swojej profesji administratora IT w międzynarodowym koncernie. Jak mnie wypierdzielą z roboty to pewnie przejdę na własny garnek i wtedy może spróbuję. Zrozum, że nie każdy chce być producentem, ale na pewno każdy jest konsumentem.
Niezależnie od powyższego wywodu nadal utrzymuję, że nie należy krytykować a priori tego produktu. Rynek sam go zweryfikuje i tuszę nadzieję, że Armand wreszcie zagości na tym niegościnnym rynku :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 16:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Poprzez specjalizowany rozumiem jego przeznaczenie katalogowe do współpracy z obwodem LC :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
Poprzez specjalizowany rozumiem jego przeznaczenie katalogowe do współpracy z obwodem LC :)

Nie można odpowiedzieć wprost np. TCA205 (albo coś podobnego) :que tylko jak zwykle owijać w bawełnę i w sposób "naukowy" próbować czarować osoby mniej zorientowane :o , że jest to jakaś technologia kosmiczna np. typu SMD :que :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 23:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jest to stara technologia SMD, stosowana w najnowszych laptopach :)
Żeby Was podenerwować, zacieram jak zawsze nazwę scalaka na płytce :yay

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
Jest to stara technologia SMD, stosowana w najnowszych laptopach :)
Żeby Was podenerwować, zacieram jak zawsze nazwę scalaka na płytce :yay

Rozumiem, tajemnica państwowa... :rotfl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 12:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

A zacieraj. Przecież i tak dajesz na to gwarancję, nie :que Nikt normalny kto wyda pieniądze na ten pinpointer nie będzie chciał w nim grzebać - bo po co :que Jak się skopie, co oczywiscie może mieć miejsce bo to tylko kawałek krzemu - to i tak to naprawisz w ramach rękojmi, tak :que :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 18:35 
Generał Broni
Generał Broni

Armand może byś dał to gdzies na testy ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 20:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mogę wypożyczyć na testy Proscanowi, no ale Proscan też musi chcieć :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 października 2009, 23:45 
Moderator
Moderator

Armand napisał(a):
Mogę wypożyczyć na testy Proscanowi, no ale Proscan też musi chcieć :)

Gdybyś,o Mistrzuniu nie wylewał na niego pomyj,nie tak dawno zresztą ,to przypuszczam,że bardzo obiektywnie by ocenił Twój sprzęt w terenie, :(

I nie dziwi mnie fakt,że nie leci,biegnie,z zadychą po Twój sprzęt :que :n

Jak chcesz,aby to obiektywnie ocenili " spece" to wydaje mi się,że jak ich poprosisz,ładnie ;) na pewno się zgodzą ;) ale Armandzie po tych wszystkich "pomyjach: trzeba mieć naprawdę Wielkie Serce :1

Życzę Powodzenia,nie piszę,że się uda,wszystko myślę zależy od Ciebie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 października 2009, 00:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nigdy na Proscana nie wylewałem pomyj, zawsze twierdziłem, że dzięki temu, że zachodnie wykrywacze psują się równie często, jak polskie, Proscan ma co robić :). I nikogo nie mam zamiaru o cokolwiek prosić, szczególnie po objawach "łaski" nieznanej mi osoby pod nazwą hajtman. I na temat testów, to na pewno nie będę rozmawiał z Tobą i na pewno nie Ty będziesz o tym decydował. I nie musisz stawać w jego wyimaginowanej obronie, Proscan i bez Twojego lizusostwa da sobie świetnie radę, nie musisz na konfliktować, my nie jesteśmy skonfliktowani, jak się Tobie wydaje i byś chciał. I bez Twojej zgody i łaski na testy Proscana na pewno nie umrę z głodu. Wybrałem Proscana, bo 99% uczestników for, ma wiele do powiedzenia, ale jak przyjdzie naprawdę napisać coś wartościowego na temat techniczny, to "kicha"
Jak koledzy widzą, na tym forum, pomimo moich usilnych starań nie da się rozmawiać na tematy techniczne. Każda techniczna rozmowa jest torpedowana przez elementy plebeizujące temat. I nie licz hajtman, że wciągniesz mnie w dalszą pyskówkę. Konfliktuj się ze swoją rodziną, dla mnie nie istniejesz.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]