Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Każdy chwali to co ma ...
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 16:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tylko na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji kolegi który chodzi z proximą od 2 lat (wcześniej byliśmy posiadaczami Ace 150 kolejne to 250 )chciałbym napisać kilka słów odnośnie wyboru wykrywacza polecam prosty wykrywacz Fischer F 4 rewelacja na kolor , monetki i wszelka drobnica to żniwa dla poszukiwacza sprzęt bardzo mocny jesli chodzi o nadany sygnał 2 baterie 9V razem wprawie 18 V wpompowane w cewkę daje porządne efekty ! W zasięgu taki lepszy od proximy biorąc pod uwage że skala czułości w Proximie to max 39 z tego i tak nigdy nie polatasz na max czułości bo jeśli tak ustawisz powyżej połowy to będziesz kopał każdy przekłamany sygnał również w dynamiku i mixie z którymi Proxima sobie nie radzi więc pozostaje max . pół gwizdka . Po za tym z tego co zaobserwowałem Proxima jest dobra na militarkę w sensie wykrywania zardzewiałego żelastwa i radzi sobie z np odłamkami i fantami długości i powierzchni bagnetu lub mausera na głębokości do 30 cm max tryb dynamik lub mix w średnio zmineralizowanym gruncie a (stare wiadra na statyku to widzi każdy sprzęt z pokaźnej głębokości nawet ten z serii MD i inne wynalazki więc to nie podlega dyskusji ) Zresztą ktoś kto jest posiadaczem już nie jednego wykrywacza a miał możliwość porównywania sprzętów to wie jak to jest naprawdę ... a filmiki typu 33 cm na monetę w powietrzu :1 ....traktujmy z uśmiechem pokażmy ludziom test w gruncie (zakwaszony czarnoziem wyróżniający się dużą mineralizacją lub mało zmineralizowane piaski wychodzą zupełnie inne wyniki ) nie wyciągajmy też wniosków z jednego filmiku na You Tube...dodajmy do tego wagę sprzętu to ręce opadają no ale nie będę się rozpisywał na temat proximy bo skoro chcesz zmienić sprzęt na inny to pewnie sam wiesz dlaczego (chwalą bo maja i nie mieli innego ).Wracając jednak do tematu doradzam F 4 ponieważ jego waga to ogromna zaleta podczas długich wypraw po zatym cewka DD doskonale widzi (wbrew różnym opiniom) wszelki kolorek np.monetki srebrne wielkości boratynki i mniejsze nie wspomnę już o złocie i innych fantach na sporej głębokości F4 po prostu bardzo dobrze widzi kolor zresztą jak wszystko ze stajni Fischera dodam że jeśli będziesz chciał iść z nim na militarkę to też możesz bez problemów hełm m42 z 1 metra wyciągnąć gdzie proxima na hełm w gruncie z 70/80 cm max .Pamiętaj że historie osób robiących reklamę niektórym sprzętom są na granicy fantazji A np. gadanie że f4 jest ciut lepszy od ace 250 to już bzdura na kółkach i tu kilka słów do tych co tak myślą F 4 bije na łeb Ace 250 bez żadnego większego problemu podobnie jest z proximą która ma problem z widzeniem sreberek powyżej 15 cm i koloru na większej głębokości,ma przesadzoną skale czułości której nie idzie wykorzystać no i przekłamania w rozróżnianiu fantów , o wadze i ergonomi już nie wspomnę .Natomiast F 4 nie ma z tym problemów wyróżnia się bardzo dobrym widzeniem blisko położonych od siebie przedmiotów i dyskryminacją jeśli wytniesz złom 2 R to na pewno złomu nie uraczysz a jeśli obchodzisz się ze sprzętem i nauczysz rozróżniać fanty po WSKAZANIACH ZACHOWAŃ CYFR ,SKALI GŁĘBOKOŚCI ORAZ RODZAJU SYGNAŁU I JEGO SILE to stwierdzisz że tego sprzętu szukałeś Pamiętaj też że super czułą sprawą jest statyk w F 4 np chodząc po lesie w nie zaśmieconym terenie na statyku oblecisz ogromne połacie terenu Twoja cewka doskonale skanuje teren i jak tylko coś zaszeleści w głośniczku wykrywki lub słuchawek to wciskając przycisk DISC jesteś w stanie określić jaki to kolor i co to, oraz czy jest to metal (jesli tak to co to jest) a jeśli tryb dynamiczny z dyskryminacją (DiSC i rozróżnieniem ) lub tryb dynamiczny ALL METALL(bez dyskryminacji też z rozróżnieniem ) sygnału już nie łapie to znaczy że masz do czynienia z fantem na znacznej głębokości tak właśnie wyskakują wspomniane hełmy lub stare garnki ale to juz osobista sprawa czy kopać czy nie i tu dodam że nawet jeśli statyk ma rozróżnienie w Proximie a w F 4 nie to na takiej głębokości żaden wykrywacz nie jest w stanie określić czy ten metalowy fant to metalowy garnek czy metalowy hełm biorąc też pod uwagę mineralizacje gruntu nie jesteśmy w stanie określić co jest co a i tak kopiemy bo ciekawość to nasza cecha A jeśli chcesz fanty typu monety i biżuterie to ustawienia 2R i kosisz oczywiście tam gdzie coś jest bo jeśli nie ma nic to i F 75 nie pomoże choć różnica w zasięgu miedzy F 4 a F 75 to tylko 3 cale !!! F 4 = 10 cali kolor tryb dynamik F 75 =13 cali dynamik kolor wiec biorąc pod uwagę różnice w cenie jest to wynik bardzo dobry wspomnę też że nie są to parametry zawyżone powiedział bym nie chwaląc że sprzęt fischera potrafi zobaczyć głębiej niż podaje producent a to już zasługa między innymi nowoczesnej technologi czego nam niestety brak i tu wspomnę że nie dlatego ze nie umiemy czegoś stworzyć dobrego lub lepszego ale dlatego bo koszty wprowadzenia nowej technologi i produktu są nie kiedy większe niż koszt tego samego za wielką wodą prościej i taniej kupić coś tam niż samemu stworzyć więc zastanów się dobrze co wybierzesz może ktoś jeszcze podzieli sie swoimi spostrzeżeniami z punktu widzenia zwykłego użytkownika a nie hurtownika dilera producenta itd posłuchaj opinii zwykłego kopacza poszukiwacza i wyciągnij wnioski Zresztą dużo by tu pisać miałem podobny problem nie wiedziałem co kupić jeden chwalił to drugi tamto zdania podzielone różni znawcy się wypowiadali wiec postanowiłem po kolei sam się przekonać zaczynając od ACE150 ,250 i teraz F 4 z którego jestem naprawdę zadowolony .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 19:14 
Sierżant
Sierżant

tak przyznaje się bez bicia że źle to ujołem ale to nie zmienia faktu że będę zmieniał sprzęcik
dzięki paulus za swoją opinnię :1 powiem szczerze że myślałem o fiszerku tak jak pisałem na początku
cz3d na innym forum jest mocno opisany i same dobre rzeczy tylko to ręczne dostrajanie
nie wiem jakbym się z tym uporał w proximie to była bajka jeden przycisk i już można śmigać

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 10:54 przez szogun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 22:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

generalnie jak to mówi stare powiedzenie- "każda sroka swój ogon chwali". Innymi słowy, najlepiej rozmawiać z ludźmi, którzy mieli w ręku wiele wykrywaczy i potrafią je rzetelnie porównać. Powiedz mi proszę, ile jesteś w stanie maksymalnie zapłacić za wykrywacz? Na podstawie tej informacji łatwiej będzie znaleźć odpowiedni dla Ciebie sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 23:03 
Sierżant
Sierżant

ciężko powiedzieć nie kupuje na tydzień czy dwa już chciałbym na dłużej więc sporo tylko to też się wiąże
z obsługą nie chce wywalić 5 czy 6 koła i nie będe wiedział co do czego teraz wyszła jakaś spektra v3
na start ma 10 swoich programów i jeszcze samemu można coś twożyć z moja głową i doświadczeniu w obsłudze
myśle że nie wykorzystał bym tego sprzętu więc wolał bym coś prostego w obsłudze o niezłych osiągach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 23:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

no to w takim przypadku ponownie polecam wykrywacze Tesoro- proste w obsłudze kombajny na drobnice. Bardzo stabilna konstrukcja, która starcza na lata. Nic nie lata na boki, wszystko jest spójne i trwałe. Wśród używanych nie ma co szukać, ponieważ te wykrywacze bardzo rzadko trafiają na rynek wtórny (kto raz kupi tesoro już nie odda :)). Osobiście przez ponad rok działałem z Tesoro Cibolą oraz widziałem w akcji Vaquero, DeLeona, Tejona i Cortesa. Są to wykrywacze z bardzo dobrą dyskryminacją, co jest ważne przy szukaniu drobnicy. Myślę, że skoro nie masz granicy finansowej to najlepszym wyborem po Proximie będzie dla Ciebie Tesoro Tejon ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 23:52 
Sierżant
Sierżant

Igomas
gdzie można coś więcej zobaczyć przeczytać o tej wykrywce

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 grudnia 2009, 11:59 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

hi
w tym roku przesiadlem sie z ace250 na cibolke a teraz na proxime, dorywczo korzystalem z x70 wiec jakies tam rozeznanie mam. chodzilismy z kolegoa (jego x70) i w terenie trudnym, bardzo zasmieconym zelaznymi i mosieznymi odlamkami, jak i w miare czystym.

plytkie fanty mozna wyjac kazda wykrywka jezeli operator sie tylko przylozy. i na takim polu nie ma az tak duzej roznicy miedzy ace a x70. fanty kopalismy dosc podobnie.
na miejscowce gdzie fanty siedzialy glebiej to juz inna bajka. kolega z x70 kopal a ja bylem "gluchy i slepy". to dosc frustrujace ;) przesiadka na cibolke i na laczce, ktora z ace "wyczyscilem" jak myslalem do zera znowu kopalem ale juz tylko glebiej. tesoro cibola to bardzo fajna piszczalka; lekka, solidna mechanicznie i prosta az do bolu (kanarek ma wiecej ustawien). ale przez swoje max uproszczenie nie byla to wykrywka dla mnie. brakowalo mi tego co mam teraz w proximie; praktycznie nie uzywam dyskryminacji bo lubie wiedziec co jest w ziemi ale kopie tylko kolorki wg dzwieku i wskazania lcd. idac przez pole slucham dzwiekow i jezeli tylko trafi sie jakis wyzszy to przeczesuje miejsce dokladnie. wtedy przydaje sie lcd bo przy odrobinie praktyki mozna dosc precyzyjnie identyfikowac fanty. w nowym lub malo urodzajnym miejscu przechodze na mixerka by max zwiekszyc skutecznosc przeszukiwania.
porownywalismy proxime z x-terra 70 i przy max czulosci x70 jest troszke glebsza. trafialy sie przy x70 sygnaly duszki (na granicy zasiegu), ktorych swoja proxima nie lapalem albo pojawialy sie po kilkukrotnym przemiataniu i przy normalnym czesaniu bym pominal. ilosc wykopanych fantow bardzo podobna, bez wskazania na zaden wykrywacz.
zasiegi proximy i cibolki sa albo identyczne albo bardzo podobne; dolki kopalem takie same z cibolka jak teraz z proxima.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 grudnia 2009, 18:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

szogun napisał(a):
Igomas
gdzie można coś więcej zobaczyć przeczytać o tej wykrywce

wpisz w google "Denar wykrywacze" i wejdź w pierwszy link :-) Są tam dosyć krótkie informacje na temat każdego wykrywacza, ale jak Ci się coś spodoba to zawsze możesz poczytać o danym sprzęcie na forach lub napisać do sprzedawcy. Gdybyś miał coś na oku ja również służę pomocą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 21:51 
Sierżant
Sierżant

witam
pozwoliłem sobie odgrzebać stary temat i podać jeden przykład akurat dzisiejszy nie wiem jak będzie dalej
wymieniłem piszczałkę tak jak planowałem i teraz uważam że miejscówka ma duże znaczenie ale sprzęt też nie małe
i nikt mi teraz nie powie że jest inaczej dziś zrobiłem pierwszy wypad w teren na którym proxima była kilka razy
nawet był ze mną kolega który chodzi z ace250 i efekt to pięć monet na jednego to maks miejscówka to łąka
tak więc nie nie była orana od zeszłego sezonu to mi wyskoczyło dziś na pierwszym wypadzie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 22:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

A może napiszesz na jaki sprzęt wymieniłeś rutusa?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]