Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Posiadacze CZ-3D - niepokojąco mały zasięg
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 18:28 
Podporucznik
Podporucznik

Brzęczyszczykiewicz,

Oczywiście ;) dużo osób lubi podkolorować opowieści. Ja jednak założyłem ten temat na forum nie po to by porównywać zasięgi w powietrzu a z tego względu że w mojej CZ3D zasięgi w gruncie to żadna rewelacja :( i rzadko moniaki wyciągam z większej głębokości niż 12-15cm i to jednak mnie martwi. Obyty z detektorem jestem bardzo dobrze ;) więc wina w strojeniu nie leży. Tak więc chcę po prostu się dowiedzieć czy to normalne zasięgi jak na tego typu wykrywacz (który no jednak już kosztuje poważniejszy pieniążek) ? czy może jednak coś z moim egzemplarzem jest nie tak.

Co prawda wysyłałem go do strojenia ale... jakoś Pan(:P) od strojenia ciągle nie mógł znaleźć czasu............ więc po 3cim tygodniu oczekiwań poprosiłem o zwrot maszyny i dalej nie wiem czy coś z moim egzemplarzem jest nie tak.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 18:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Też mi sie wydaje że coś jest nie tak 17 cm w powietrzu na 1 gr mało .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 18:40 
Moderator
Moderator

W takim razie potrzebujesz opinii użytkowników TEGO modelu...Spróbuj może uderzyć do Proscana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 19:59 
Klucznik z Klucz

Witam
Na 5 zl minelabEx ma bardzo maly zasieg,na lezącą na gruncie to ok 15 cm,ale juz na 200 srebrne to w ziemi mojej,jurajskiej spoko wezmie 30 cm.Cz3d to taką 5 ciagnie troche lepiej.Wszystko bierze sie stąd ze czołowe wykrywacze filtrują nasze g... monety,a ustawione są na USA i Australię.A jak masz CZ to juz nie kombinuj,nic lepszego nie znajdziesz
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 20:32 
Plutonowy
Plutonowy

Brzęczyszczykiewicz w takim razie co powiesz na ok 20-25 cm na 2zł wyciągnięte Vaquero w morskim piachu suchym do kilku centymetrów poniżej tego mokrym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2011, 11:35 
Podporucznik
Podporucznik

Dziad, co Ty za banialuki opowiadasz z tym "filtrowaniem monet"? Gdzieś Ty się takich bzdur naczytał?

Rok temu rozmawiałem ze szczęśliwym posiadaczem Ace 250, który twierdził że cytuję "nie ma lepszego wykrywacza na plażę" a potem ruszyłem jego tropem, kiedy się oddalił, i wykopywałem to czego on nie znalazł. Miał facet fart. Czyli dobrze szedł :lol:
Draven, najpierw zdecyduj się czy 20 czy 25cm, bo to różnica zasadnicza. Jak między Oplem Astra Classic a Mercedesem 500.
Wcale mnie to nie dziwi. Wykopałem kiedyś 5zł z głębokości ponad 30cm na plaży, już z warstwy mokrej. Sygnał był nieregularny, ale kolorowy. Ale nie mam pewności, że to był tylko sygnał od tej 5-tki, czy jeszcze mi coś nie pomogło o czym nie wiem. Jakaś drobinka po drodze, albo ukształtowanie powierzchni. takie trafienia o niczym nie świadczą. A raczej świadczą o szczęśliwym zbiegu okoliczności, dzięki którym sygnał się pojawił. XLT wykryje PRL-owskie srebrne 20zł z 30cm w ogrodowym gruncie. Ale pod warunkiem, że się go odpowiednio ustawi i niestety przy tych ustawieniach trzeba się nakopać śmieci, jeśli są. W szczególności zardzewiałego żelastwa. Przy "normalnych" ustawieniach nie da rady. Chyba ze szczęście bardzo pomoże. Ale już 2 grosze współczesne w tym samym gruncie z 20cm ledwie-ledwie. I jest to głębokość przy której słabsze sprzęty typu ACE czy Proxima są głuche jak pień, bo ich czułość kończy się o klasę wcześniej (przy 15cm sygnał jeszcze bardzo dobry). Tak więc 15-17cm to typowy zasięg graniczny na 2 grosze w gruncie (takim jak u mnie na poletku testowym) dla przeciętnych sprzętów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2011, 12:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

U mnie na cewce 10" 1 gr wykrywa z 18cm z sygnalizacją koloru . U kolegi Kawe te zasięgi w powietrzu są podejrzanie niskie i powinien sie popytać użytkowników tego sprzętu , odesłać wykrywacz do serwisu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2011, 13:00 
Klucznik z Klucz

Kol.B R Z -ja tu nawet nic nie wymyslam,poczytaj testy w Odkrywcy .Nawet dokladnie jest opisane to zjawisko w DFX-na f. coin.
Choćbysmy niebo zaklinali to na monete srebrną,kapsel z wodki,jest u naszych pierwszoligowych ok.30 cm
na boratynkę to lekko podkolorowane 15-19 cm.(bez sluchawek).A denko z piwa to na 50 cm jak wiesz gdzie jest zakopane to tylko Min.to zlapie na sluchawkach.
Tak sie sklada ze kupilem wszystkie i (oprocz Deu) trudno mi zamącić,patrze z politowaniem na tych co luskę wykrywaja na lekko 50 cm.
No jeszcze jest argument kolorymerów-nie umiesz ustawiać!!!!Moj to na takiej głebokosci uszy obrywa!!!!!!
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 lutego 2011, 18:10 
Podporucznik
Podporucznik

Wybacz, nie zauważyłem ironii, tak rzadkiej na tym forum :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 10:54 
Podporucznik
Podporucznik

No i patrząc na wasze odpowiedzi niepokoi mnie to że tak mało widzi CZetka :( Trudno kogokolwiek znaleźć kto ma CZ-3D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 13:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tu mas wszystko na temat swojej wykrywki http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 20:59 
Podporucznik
Podporucznik

Witajcie,
testy na szybko mojej CZ3D

Ustawienia: Ground - 5, DISC - 0, Sens - 8, Mode - Enached, test na głośniku

Sonda 8"

5zł - 25-26cm
2zł - 23cm

Sonda 10"

5zł - 28cm
2zł - 25-26cm

nie miałem innych monet pod ręką ale jak jest potrzeba to zrobię w sobotę testy na większej próbie + jak chcesz to jeszcze na sondzie 5"

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 21:07 
Podporucznik
Podporucznik

zapomniałem dopisać a nie mogę już edytować

podane zasięgi były sygnalizowane dobrym, jednostajnym tzn. bez popiardywania na żelazo sygnałem, który w warunkach terenowych każdy zinterpretował by jako głęboki kolor - czyli mimo rozkręcenia wykrywki na 7 ( przy skali do 10 ) dźwięk był dobry ale stosunkowo cichy

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2011, 03:20 
Podporucznik
Podporucznik

Testowałem cewkę 10" na 2 zł i 5 zł

groud-5 sens-8 disc-0 mode-enached

2zł - 22-23 (23 i czasem powyżej już dawało momentami jednostronny sygnał)
5zł - 23 (na 23,5 - 24 to samo co z 2zł)

Przeczytałem na tym amerykańskim forum że większość analogowych CZetek w trybie identyfikacji (dynamicznym) największy zasięg ma pomiędzy 4,5-5 i że powyżej nie ma sensu ustawiać. U mnie i na 8" i na 10" cewce to się potwierdza, zasięgi te same a prawdopodobnie będzie mniej popierdywań w terenie. Trzeba będzie sprawdzić na polu ;) choć pamiętam że już chodziłem na ustawieniach czułości na 6 i szczerze nie odczułem różnicy w zasięgach, jedynie tak jak podejrzewałem było mniej popierdywań czy przekłamań. No tak ale jak widać coś z moją CZetką jest nie tak :( :(:(

Jak myślicie co robić ? wysyłać do strojenia ?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]