pawel19781 napisał(a):
Tak swoją drogą to chyba dobrze że coraz więcej osób stawia na jakość sprzętu,jego kulturę a nie a nie na bajery. :1
Nie bardzo wiem, co masz na myśli, ale jeśli to się odnosi (między innymi) do mojej wypowiedzi, to nic takiego z niej nie wynika.
Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
SID, automatyczne strojenie do gruntu zrobiono głównie po to, żeby skompensować samoczynne rozjeżdżania się parametrów wykrywacza, a nie po to żeby śledzić zmiany de facto gruntu :)
Prędkość zmian fazy gruntu (o ile w ogóle to zjawisko występuje w danym miejscu) jest bardzo nieprzewidywalna, a śledzenie gruntu odbywa się w sposób jednostajny z określona prędkością albo w określonych odstępach czasowych i z określonym krokiem, więc z definicji nie może być całkowicie skuteczne.
Jasne, że żaden automat nie zastąpi myślącego operatora, ale może ułatwić życie. Żaden aparat foto w trybie full-auto nie będzie tak dobry, jak świadomy fotograf w trybie półautomatycznym, lub całkowicie manualnym. Jednak niemal każdy aparat ma tryb auto, coraz doskonalszy, biorący pod uwagę coraz więcej czynników np. potrafiący znaleźć twarz i potraktować ja priorytetowo, jeśli chodzi o parametry naświetlania, nawet jeżeli zajmuje niewielką część kadru. Myślę, że ponad 90% fotografii na świecie powstaje dzięki trybowi auto.
Nie mnie oceniać, czy wszyscy producenci zrobili tryb śledzenia zmian gruntu, żeby skompensować samoczynne rozjeżdżanie się parametrów wykrywacza. Nie znam wszystkich producentów osobiście, nie byłem w ich fabrykach ani nie widziałem ich projektów i schematów. Może Ty jesteś tak biegły, że wiesz takie rzeczy, jednak sam mechanizm strojenia do gruntu w wieloczęstotliwościowych Minelabach wydaje się przeczyć Twojej tezie. Dodatkowo automatyczne śledzenie zmian gruntu oprócz określonych odstępów czasowych o których wspomniałeś, oraz oprócz sposobu jaki prezentuje Minelab w wykrywaczach wieloczęstotliwościowych, o którym nie wspomniałeś, może być jeszcze realizowane jeśli zmiany gruntu przekroczą odpowiednią wartość graniczną, którą można ustawić. Czyli grunt śledzony jest w trybie ciągłym (być może ciągłym - dyskretnym czyli po prostu częste próbkowanie), ale dostrojenie do gruntu zmieniane jest wtedy, kiedy odbiega od poprzedniego strojenia o określoną wartość, a nie co określona jednostkę czasu.
Tym nie mniej, to nie jest temat o strojeniu do gruntu, tylko o Vaquero i tego się proszę trzymać.