Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 22:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
A przepraszam, dlaczego więc w rozmowie telefonicznej była mowa o nie takim rezystorze, jak trzeba?

Nie musisz przepraszać. Ze mną nie rozmawiałeś. A to że zgodzono się przyjąć to z powrotem do zbadania i rozpatrywano co się mogło stać, jak najlepiej świadczy o sprzedawcy, który przejął się Twoim problemem.

Jakiego XLT miałeś w rękach ? E-series ?

Nabieram przekonania, że Twój wykrywacz jest w 100% sprawny. Ale widzę, że nie przetłumaczę.

Dla zaintersowanych czytających podsumuję:

1. W żadnym XLT nie jest tak, że wyświetlacz się "żarzy", chyba że folia podświetlająca dogorywa ze starości (działa na zasadzie świetlówki). O wartości 1 ekran jest już w miarę jasno podświetlony.

2. Regulacja natężenia nie jest liniowa i nigdy nie była. Największa różnica jest pomiędzy nastawą 1 a 2. Pomiędzy 4,5,6 praktycznie nie widać różnicy (trzeba sie wpatrywać).

3. Whites w modelu E-series stosuje inne wyświetlacze i rzeczą naturalną jest, że mogą wystąpić różnice w działaniu pomiędzy egzemplarzami z różnych lat (a są już produkowane od lat 10-ciu). Układ sterowania się nie zmieniał (na co dostalem potwierdzenie z Whitesa - czytaj powyżej)).

To czego w praktyce oczekuje Ralf, to tak naprawdę przeróbka wykrywacza na starszy typ. Ale zobaczymy o co naprawdę chodzi, gdy wykrywacz trafi do mnie. Porównam z innymi (obecnie mam 3, z różnych lat).

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: XLT
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 00:40 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

NA 1000 % Proscan mowi prawde, sama prawde :1

Mam dokladnie tak, jak jest opisane w poscie wyzej !

Kiedys zawiozlem pewna czesc od kompa jak sadzilem na wymiane gwarancyjna. Okazalo sie, ze u nich dzialala w 100%, a problem lezy w czyms zupelnie innym. Za niby sprawdzenie, musialem jeszcze zaplacic(choc sprzet byl naturalnie na gwarancji) :1

Obys Ty ralf08, tego nie doswiadczyl ! (pisze to raczej jako ciekawostke i wiem, ze sprawdzenie bedzie raczej za free)

:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Subtelne różnice niewidoczne gołym okiem.
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Już tylko jako komentarz do powyższych wypowiedzi, wklejam fotki, jak reguluje się podświetlenie w moim xlt. I jakie są różnice, między nastawieniem na 1 a 2, bądź 1 a 6 - wg mnie żadne. Oraz fragment instrukcji, w której również autor uważa za rzecz oczywistą, że jakieś różnice jednak są; Piszę, że "tylko w moim", dlatego, żeby inni ludzie nie pomyśleli, że tak działają wszystkie inne nastawy w innych xlt, czyli na niby.
Cytuj:
Napisałeś SLAWEKDOMAN:
Kiedys zawiozlem pewna czesc od kompa jak sadzilem na wymiane gwarancyjna. Okazalo sie, ze u nich dzialala w 100%, a problem lezy w czyms zupelnie innym. Za niby sprawdzenie, musialem jeszcze zaplacic(choc sprzet byl naturalnie na gwarancji)
-radzę, omijaj ten sklep

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 21:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Teraz każdy widzi, jak to wygląda. Zdjęcia dobrze odwzorowują jak to działa w nowych modelach.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:02 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Jednak na podstawie zdjęć sądzę, że XLT Ralfa ma problem z podświetleniem.. W serii "E" regulacja jest płynna i widoczna, choć faktycznie największa różnica jest pomiędzy 1 a 3.. Ten na zdjęciu pokazuje stałą wartość około 5 lub 6..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:08 
Specjalista
Specjalista

Dla obserwujących temat dodam tylko gwoli ścisłości, żeby dokonać takiego porównania należy robić zdjęcia w trybie w pełni manualnym (M) czyli ustawić jednakową przysłonę i jednakowy czas otwarcia migawki dla wszystkich zdjęć. Tylko wówczas zostaną uwidocznione różnice w jasności ekranu wyświetlacza.

Dzieje się tak dlatego, gdyż automatyka aparatu dąży do jej zdaniem poprawnego naświetlenia obrazu. Wzorem takiego naświetlenia jest szara karta (np. Kodaka – odbijająca 18% świtała). Stąd zdjęcia np. na śniegu (bez wprowadzonej dodatkowej korekcji) wyglądają zazwyczaj na za ciemne (gdyż śnieg odbija znacznie więcej niż 18% światła).

Tak więc gdyby ekranik nawet bardzo intensywnie zmieniał jasność, na wszystkich zdjęciach wyglądał by tak samo, zdjęcia różniły by się jedynie czasem migawki, lub wartością przesłony ewentualnie obiema wartościami.

Nadmienić jednak trzeba iż sprawdziłem dane EXIF dla powyższych zdjęć i ralf08 odwalił dobrą robotę, zdjęcia zostały wykonane w trybie manualnym a wartość przesłony jak i migawki jest jednakowa na wszystkich zdjęciach, tak więc stanowią dobry materiał do porównania.

Co do samego podświetlenia – rzeczywiście różnice są praktycznie niezauważalne, ale samo podświetlenie jest bardzo czytelne, skąd wnioskuję, że nie należy się specjalnie przejmować pod warunkiem, że wszystkie inne funkcje wykrywacza są jak najbardziej sprawne.

Na koniec porównanie jasności z ustawienia 1 i 6 side by side

Pozdrawiam
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja nie kwestionowałem tych zdjęć.

W miarę dobrze obrazują to co się dzieje na nowszych wykrywaczach. Tak po prostu jest. Zmiany są nieznaczne. Chociaż Ralf twierdzi, że ich w ogóle nie ma.

PISAŁ NAWET O TYM GENERAL MANAGER Z WHITES ELECTRONICS CO (UK). Musiałem krzyknąć, bo nikt tego co napisała nie zauważył (lub nie zrozumiał). Nawet Van Worden. Zresztą zaproszę ją na forum - niech popatrzy.

To czego oczekuje Ralf, to poprawić Whitesa.

A miało być o sprzedawcach...

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:57 

Proscan - Gwoli jasności ;)
WHITES napisał: "..It is difficult to distinguish between the back light intensities.."

Słowo "difficult" tłumaczy się w tym przypadku jako "trudno".. To, co widać na zdjęciach Ralfa można śmiało zakwalifikować do "impossible", czyli "niemożliwe".. Biorąc pod uwagę, że w instukcji jest jak byk napisane o "zmianie intensywności" to określenie "niemożliwe" jest tu nie na miejscu i wyjaśnienie, że "ten typ tak ma", jest także nieodpowiednie. Tym bardziej, że inne egzemplarze bynajmniej tak nie mają.. Moim zdaniem powinieneś rzeczywiście wysłać te zdjęcia do Whitesa. I może delikatnie zasugeruj Pani manager, żeby przyjrzała się wyświetlaczowi po ciemku, a nie na stoliku w swoim oświetlonym biurze ;)

SID - To nie jest kwestia przejmowania się czy nie. Jeśli nie uda się naprawić opisanej w gwarancji funkcji, to moim zdaniem Ralf miałby podstawy do domagania się zwrotu towaru. Osobiście rzadko korzystam z tej funkcji, ale zdarzyło się kilka sytuacji w których wolałem pracować na ustawieniu 1 niż 6, choćby dlatego, że według tejże instrukcji, im większa ustawiona wartość, tym większe zużycie baterii.

Pozdrawiam

VW

Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:15 przez Van Worden, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Mozna te ustawinia wyregulowac w serwisie czy te nastawy sa juz fabrycznie ustawione i nie da rady juz nic poprawic?
U mnie, roznica jest (tak jak pisze Proscan) miedzy 1 i 2, a pozniej to juz raczej watpliwe rozjasnienie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:12 

Sławek - Tzn, że też nie masz różnicy między 1/2 a 5/6? Ja (obserwując wyświetlacz w totalnej ciemności) mam jednak wyraźne różnice w intensywności..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kilka kwestii.

VanWorden - ja przetłumaczę ten fragment.

"Róznice w jasności świecenia sa trudne do zauważenia" - czy to jest dobre tłumaczenie? Pzrypomianam, ze tłumaczenie nei polega na wstawianiu polskich słow do angielskich zdań.

To drugie zdanie doczytaleś ? Zdanie w którym mowa, że stosowane są komponenty rożnych dostawców i są możliwe rożnice w działaniu rożncyh wyświetlaczy.

Piszesz że "niemożliwe" a kilak postów wyżej przyznajesz, ze różnice są, ale nie takie jak na innym wykrywaczu. Ufam ze masz teraz pod ręką i sprawdzasz.

Cytuj:
podstawy do domagania się zwrotu towaru.

Na jakiej podstawie ? Zapoznaj się lepiej z ustawą.

Cytuj:
im większa ustawiona wartość, tym większe zużycie baterii.

A skąd wiesz że tak nie jest w TYM wykrywaczu ? Po prostu zastosowana folia ma lepszą efektywność i lepiej świeci przy takim sterowaniu, przy którym starsze folie świeciły słabiej.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:46 

Proscan - nie znam ustawy, ale wydaje mi się, że jeśli coś jest niezgodnego z opisem, to jest to albo towar wybrakowany albo sprzedawca "nabiera" klienta i na tej podstawie można dochodzić swoich praw. Jeśli jest ustawa, która te prawa reguluje, to chętnie się z nią zapoznam.
Jeśli zaś producent, ze względu na jak piszą "różne komponenty od różnych dostawców", nie jest w stanie zagwarantować, że opisana w dołączonej do sprzętu oficjalnej instrukcji funkcja może nie działać tak jak trzeba, to powinien poinformować o tym kupujących. Może np. w dołączanej do sprzętu ulotce? Albo usunąć nieaktualny już wpis do instrukcji.. W przypadku wykrywacza Ralfa, różnice nie są "trudne do zauważenia" tylko nie ma ich wcale. Żeby to zobrazować użyłem słowa "impossible".
Pytanie - czy kupując radio, które oprócz regulacji natężenia dźwięku ma także opisaną w instrukcji funkcję np. "tony" lub "graphic equaliser" i odkrywając w domu, że pokrętło nie działa i nie ma żadnej zmiany tonów, uznałbyś argumentację producenta, że "ze względu na różnych dostawców ten typ tak ma"? Ja bym nie uznał a jeśli naprawa nie odniosłaby skutku, to domagałbym się zwrotu kasy. Oczywiście zakładając, że taka funkcja jest mi potrzebna a w tym wypadku tak właśnie uważam.

Pozdrawiam

VW

Ostatnio edytowano wtorek, 7 lutego 2006, 00:07 przez Van Worden, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2006, 00:05 

P.S. Może się nie do końca zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że jeśli rzeczywiście jak pokazują zdjęcia, nie ma ŻADNEJ różnicy w natężeniu podświetlenia pomiedzy 1 a 6, to jest to ewidentny feler i kwalifikuje się do naprawy lub wymiany..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2006, 00:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję Panowie, już myślałem, że jednak za mną coś jest nie tak. Sprawa dla mnie jest oczywista, dlatego w końcu zrobiłem zdjęcia, żeby nie być posądzony o ślepotę. Oczywiście tryb manualny CZAS:4 s, F5,6 - ze statywu.
Cytuj:
Cytat:
podstawy do domagania się zwrotu towaru.

Proscan napisał:
Na jakiej podstawie ? Zapoznaj się lepiej z ustawą.

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176) Za http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=390 "...Czy sprzedawca musi wymienić wadliwy produkt?
Mamy prawo domagać się od sprzedawcy nieodpłatnej naprawy towaru albo wymiany. Wybór należy do nas, nie do sprzedawcy..."

I jeszcze jedna rzecz :
Cytuj:
Proscan napisał:
Po prostu zastosowana folia ma lepszą efektywność i lepiej świeci przy takim sterowaniu, przy którym starsze folie świeciły słabiej.

Ale przecież po to to jest, aby można było sobie samemu wyregulować jasność, analogicznie do wszystkich innych ustawień. Sprawa tak oczywista, że aż głupio o tym pisać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2006, 00:54 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja mam tak, ze na 1-ce jest raczej mocne swiecenie, 2-ka zauwazalne rozjasnienie, a pozniej tzn od 3 do 6 to roznice sa raczej iluzoryczne, ale jesli widoczne to tylko w ciemnym pomieszczeniu.

Ale jesli sie myle, prosze o sprostowanie: im folia bedzie starsza( z czasem bedzie sie wypalala), tym roznice w zarzeniu na wyzszych numerach beda bardziej zauwazalne. :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]