Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2003, 08:28 
Chorąży
Chorąży

ta płytka to obraz 'nędzy i rozpaczy',jest możliwość porównania-ci którzy chcą kupić będą wiedzieli jak wygląda solidna płytka i spartaczona (choć dobrze działająca)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2003, 10:27 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Tomek napisał(a):
Z tym to sie niezgodze, jesli robi sie zmiany w ukladzie to jest to usprawnienie lub dodanie czegos tam (powstaje nowy model zazwyczaj drozszy) i wiaze sie to niestety ze zmiana plytki. Mozna spogladnac z innej strony ... ehhh uklad jest do dupy i musze go poprawic, wykonac nowe plytk...i - jednak kij tym co kupili buble ... ja jestem teraz biedny ;)

Niestety ale ja się tu nie zgodzę. Zaszufladkowałeś problem płytki i uważasz, że masz rację? Ja tam się na lutowaniu nie znam, jestem za to analitykiem-programistą i chleb powszedni to dla mnie ciągły rozwój oprogramowania - z różnych przyczyn, z różnym efektem. I na mój gust nie można zaszufladkować sprawy tak, że usprawnienie to musi być nowa płytka a do tego stwierdzić, że dotychczas wykonana praca jest zła i dotychczasowi klienci są oszukani... Mogą być różne przyczyny zmiany elektroniki - usprawnienia, niemożność w danej chwili kupienia jakiegoś drobiazgu itp. Nawet kupując zwykły telewizor masz napisane w instrukcji, że producent zastrzega sobie wprowadzenie zmian. :)

I ja na to bym spojrzał tak - płytka to ważny element konstrukcji, jednak bardzo sztywno trzymający konstrukcję. Jeśli to jest element finalny, którego jesteśmy absolutnie pewni (takie jądro), to niech on będzie stały. Jeśli produkt się rozwija, to płytka stała nie będzie. Zresztą - jaka jest przeciętna produkcja wykrywaczy? Załóżmy, że producent ma 2-3 modele, wiadomo, że najlepiej się sprzedaje najtańszy. W tym momencie te droższe (czyli wspomniany wykrywacz za 1000PLN) schodzą raczej w niewielkiej liczbie. Ile? Nie wiem, może jednak to być tylko kilka sztuk rocznie. To są wykrywacze raczej na zamówienie i dla mnie jest zrozumiałe, że poszczególne modele mogą się różnić. A że jest to bardzo niskoseryjna produkcja, to w tym wypadku płytki być może nie opłaci się wykonywać... Tu niestety właśnie trzeba spojrzeć na to z ekonomicznej strony...

A jeszcze inaczej - skoro producent wykona płytkę, a będzie chciał zrobić usprawnienie (bądź poprawić błąd), a nie zechce mu się wykonywać nowej płytki? To co wtedy? Ano to, że najprawdopodobniej (w polskim przypadku), będzie dalej wykonywał wykrywacze, dopóki mu się nie skończy zapas płytek. Takie są niestety realia :( Przy braku zorganizowanej płytki mamy tą zaletę, że poprawki są już od następnego modelu.

Zresztą, cała ta dyskusja jest niejako bez sensu. Ja, jako użytkownik sprzętu na gwarancji i tak nie mam prawa zajrzeć do środka - wiadomo. Poza tym, jako użytkownika, nic mnie nie obchodzi wygląd płytki - dla mnie ważne jest jak sprzęt działa, jeśli OK, to nie wnikam w jego konstrukcję.

Wdałem się trochę w dyskusję na temat płytek zamówionych, a sztukowanych ręcznie - trochę ta dyskusja bez sensu. Jednak ogólnie chodzi mi o to, że ocena sprzętu po płytce jest bez sensu. O czym my gadamy? Zaraz wezmę mój nóż (dobra stal ATS-34), rozetnę procka PIV 1.7GHz i po jakości tego co jest w środku ocenię zachowanie moich Windowsów 2000. :666 Czy o tym tu dyskutujemy? Bo powoli wydaje mi się, że tak... :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2003, 15:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No faktycznie, dyskusja zlazla troche z tematu :) bo to ma byc niby galeria. W sumie to tez jestem informatykiem choc wiecej zajmuje sie bezpieczenstwem sieciowym niz programowaniem. A z mojego podejscia od strony informatyka to z tymi plytkami jest tak jak robi M$... sprzedaje niedorobiony system i nawet niepotrafi go poprawic...

Pozdrawiam
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2003, 12:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,
W ślad za innymi, przedstawiam foto płytek drukowanych wykrywaczy PENelektronik.
W kolejności są to:
1. Płytka wykrywacza SELEKTOR.
2. Płytka wykrywacza DUKAT. W zależności od uzbrojenia w elenenty regulacyjne może być użyta w wykrywaczu PIONER, lub DUKAT.
3. Płytka wykrywacza DUKAT V3. Ta płytka również bywa stosowana w wykrywaczu PIONIER.

Wyprzedzając dyskusję, zwracam uwagę na pełne wdzięku i uroku mosteczki na płytkach.
Choć nie jest to zgodne ze sztuką, trzeba zgodzić się na poprawkami na płytce drukowanej,
gdy pomysł na modernizację przyjdzie po zamówieniu i zmontowaniu partii płytek.
Jest to mniejsze zło, dać klientowi poprawianą płytkę - ale lepszą funkcjonalnie,
niż sprzedawać stare rozwiązania.

Wiesław Wieczorek

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Viking 7MX
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2003, 22:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Oto starszy model. Chyba rok 1998.

Firma nazywala się wowczas Rimatron, a teraz po prostu Viking.

Z Wielkiej Brytanii, nie z Warszawy. :no

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Tracker raz jeszcze
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2003, 01:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Tracker juz był, ale jest nowa wersja (chyba z 2003).

Elektronika identyczna, ale w wydaniu SMD.

Góral sie skarżył, że kicha. Może ta wersja mu się spodoba. :roll:

To jest wykrywacz z niżesz półki, ale jesli chodzi o ilość elektroiniki, to nie jest źle.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2003, 01:26 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki Proscan za skan naprawde spodobały mi się te nowe wnętrznosci Trackera, wyglądają bardziej profesjonalnie, jednak już napaliłem się na nowy sprzęt krajowej produkcji. A swoją drogą ciekawe czy te różnice w wyglądzie elektroniki w"starym i nowym" Trakerze wpłtwają jakoś na działanie obydwu wykrywaczy, czy któryś jest lepszy i co oznacza skrót SMD?
Pozdrawiam Góral.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: SMD
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2003, 12:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

SMD oznacza Surface Mount Device (mniej więcej Elementy Montowane Powierzchniowo). Czyli zamiast wiercić otworki w płytce, przewlekać poszczególne elementy, klei się je, a potem lutuje w automacie.

Zalety:
- szybki i tani montaż w masowej produkcji
- mniejsze wymiary płytki (można miniaturyzować cale urzadzenie);
- tansze (dla producenta) elementy;
- lepsze wlasnosci jesli chodzi np. o pojemnosci pasozytnicze, mniejsze sprzężenia itp (to sie liczy przy duzych czestotliwosciach);

Wady:
- trudny serwis (jak sie zepsuje to trudniej znaleźc usterke i ją usunąć)
- gorsza dostęponość elementów (znów kłopot dla serwisu)
- wrażliwosc na naprężenia

Wydaje mi się, że dla uzytkownika liczy się głownie wymiar. Jeśli ktos uzywan SMD, a nie redukuje wymiarów, to ja nie widzę sensu (dla użytkownika).
Tesoro pod tym względem osiągneło mistrzostwo.

"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! SMD jest tańsze w produkcji. Jesli ktoś uzasadnia wzrost ceny przejsciem na SMD, to wciska kit.

proscan

PS
A jaki sprzet jest wybrankiem Twojego serca, wolno spytać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2003, 16:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Moim wybrankiem serca został na tą chwilę najnowszy model ze stajni Rutus a konkretnie Rutus First+. I błąd ortograficzny!!! prośba do Pana Arka,że może jeśli ma ochotę to uzewnętrzniłby "wnętrzności " swoich Rutusów, pewnie chętnych byłoby więcej do obejrzenia.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 13:11 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Galeria przyjęła postać "galerii" :D, znaczy trafiła do odpowiedniego działu... Zapraszam do Galeria PCB... :1

W sumie, to możnaby powoli pousuwać niepotrzebne (zdublowane) zdjęcia - żeby nie zajmowały miejsca. Nowe skany płytek będę systemtycznie (mam nadzieję, że bez opóźnień) wrzucał do galerii... :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2004, 11:06 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Robi napisał(a):
Galeria przyjęła postać "galerii" :D, znaczy trafiła do odpowiedniego działu... Zapraszam do Galeria PCB... :1

W sumie, to możnaby powoli pousuwać niepotrzebne (zdublowane) zdjęcia - żeby nie zajmowały miejsca. Nowe skany płytek będę systemtycznie (mam nadzieję, że bez opóźnień) wrzucał do galerii... :skromny

Zamieściłem kolejne skany (oczywiście od proscan'a - dzięki :za). Tym razem White's Silver Eagle, Bounty Hunter VLF, C.Scope Minidec i hit, czyli Minelab Explorer II! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2004, 19:37 
Chorąży
Chorąży

do Robiego-jako pierwszy umieściłem zdjęcie płytki na forum
viewtopic.php?t=3133&highlight=bartek+2
od tego zaczęła się galeria pcb, a w galerii nie widzę bartka-dlaczego
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2004, 23:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Mam w zanadrzu kolejne skany. Także Explorera, bo te które wyslalem nie pokazuja obu stron. W Explorerze elementy znajdują sie na obu stronach płytek.

Piszę "Explorerze", bo wersja II jak i XS to elektronicznie to samo. Roznica tylko w oprogramowaniu (i konstrukcji mechanicznej).

Pan Aleksander ("Bartek") ma swoją pierwszą stronę internetową :1 . Na niej jest duzo zdjęć bebechów jego wykrywacza. Zapraszam (ale adresu podać nie moge - za to juz wkrotce link na mojej stronie :ang ).

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2004, 10:28 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

lis napisał(a):
do Robiego-jako pierwszy umieściłem zdjęcie płytki na forum
viewtopic.php?t=3133&highlight=bartek+2
od tego zaczęła się galeria pcb, a w galerii nie widzę bartka-dlaczego
pozdrawiam

Dlatego, że zdjęcia do galerii wziąłem tylko z tego wątku - nie przeszukiwałem wszystkich. Oczywiście zaraz to dodam... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2004, 14:54 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Dzięki proscanowi nowe skany - tym razem Nowak Saper Color! Oczywiście w galerii.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]