Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 23:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2004, 22:19 
Moderator
Moderator

Dorzuce tylko troche do zdania szkodnika o ziemi-na Slasku.
Akurat teren gdzie najczesciej kopie drobnice i militaria-patrzac na mapy skazen z roku-1994-"sredni roczny opad pylow 7kg na metr kwadratowy"pomnozyc to tylko przez piecdziesiat lat=350kg/m2, a huta w poblizu ma ponad 220lat....

zakladajac ze zostalo tylko 10% tego...to daje tak inna do innych rejonow glebe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 09:47 
"Spammerus maximus"

Widzę że nie zostałem zrozumiany przez forumowiczów, szczególnie Sylura. NIgdy nie proponowałem TESTÓW wykrywaczy bo te nigdy nie będą wiarygodne ze względów podanych wcześniej. Proponowałem napisanie OPINII użytkownika danego sprzętu to wszystko a opinia to SUBIEKTYWNA wypowiedź na dany temat. I właśnie tutaj ten subiektywizm staje się siłą opinii ponieważ każdy użytkownik ma inne wymagania i charakter. Są ludzie biegający z dukatem czy VLFem (na dwie płaskie baterie) twierdzący że to najlepszy sprzęt "biorący monetkę nawet z metra", leciusieńki i wykrywający nawet porcelanę (to opinia o VLFie). Czy uważacie że taka opinia jest zła, nie ona jest po prostu subiektywna, wypowiedziana przez człowieka który w ręku trzymał tylko VLFa a nie kilka różnych wykrywek.
W mojej opinii o Souvereignie napisałem to co mnie w tym sprzęcie drażniło i to co mi się w nim podobało. Teraz mam Garretta i drażni mnie biała cewka oblepiona naklejkami jak samochód rajdowy widoczna z 30 metrów, cenie bowiem w sprzęcie także estetyke i prostotę formy.Subiektywnie.
Czy ktoś zna "obiektywne testy" zamieszczane w necie? Ja nie znam, ponieważ nie można wykluczyć że testujący nie jest powiązany w jakikolwiek sposób z dealerem czy producentem.
Zasięgi sprzętów także można różnie "modelować". Wystarczy "skręcić" czułość i już zasięg wykrywacza spadnie o połowę, albo na odwrót "rozkręcić na maksa" tak że o stabilnej pracy można pomarzyć a zasięg wzrasta o 10 cm.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 10:45 
Podpułkownik
Podpułkownik

Sorry Hans. Znowu jakieś idiotyczne nieporozumienie. Ja w zasadzie odpowiedziałem koledze Dago na jego molestowanie o zasięgi, a że on się przybłąkał z tym tematem do Twojego wątka to jakby nie moja wina. Ja jak najbardziej popieram Twoją inicjatywę o pisaniu, jak subiektywnie odbierane są różne wykrywacze, które trafiły w Wasze ręce. W tym nie ma nic złego. A najlepszym dowodem mojego zaangażowania jest dołączenie tłumaczenia "testu" MineLab Suwerena z Lost Treasure w innym Twoim wątku. Zadowolenia w polu wszystkim życzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 10:48 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Hans, masz rację - zostałeś niezrozumiany. A to dlatego, że ludzie nie chcą opinii, lecz chcą testów. Chcą wierzyć w to co przeczytają i wybrać ten "jeden jedyny" wykrywacz dla siebie. Dziwnym trafem składa się na to też to, że chcą kupić "ten najlepszy" za jak najniższe pieniądze - najlepiej za kilkaset złotych i w testach szukają uzasadnienia swojego wyboru.

Opinia jest fajnym sposobem prezentacji sprzętu - ja kiedyś napisałem coś niemal identycznego. Ale do wielu osób to nie trafi, bo nie mają napisane "boratynka = 40 cm", co jest w materiałach reklamowych niejednego producenta (oczywiście przejaskrawiam, ale świadomie, żeby pokazać życzeniowość kupujących i samych producentów)... Dlatego pomijają to, chcą suchych pomiarów - tak jak mocy silnika w samochodzie, jego przyspieszenia czy prędkości maksymalnej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 13:05 
"Spammerus maximus"

Apropos testów. Garrett GTI 2500 ma mieć super zasięgi nie do pobicia. Ma, ale...
Pojechałem na poletko uprzednio "dokumentnie zryte" przez dwa Souvereigny". Praktycznie nie miało prawa nic zostać. Wchodzę z Garrettem, rozkręcam czułość "na maksa" i zasięg oczywiście mam ale kopię każde gó..no z ziemi, sprzęt wyje nawet bez metalu w zasięgu cewki, paranoja. Po zmniejszeniu czułości zasięg spada i wyniki takie same jak na souvereignie kolegi obok. Może to wina braku moich umiejętności a może po prostu fizyki się nie przeskoczy i jęśli cewka ma 8,5 cala to SKUTECZNY zasięg będzie prawie zawsze taki sam (piszę o sprzętach porównywalnej klasy).
Co w takim wypadku ma być podstawą do mojej oceny? Gdybym kochał Garretta to napisałbym że te "rozkręcone" osiągi to norma i jest to super sprzęt. Gdydym sprzedawał minelaby to pewnie czytalibyście "Ten sam zasięg tak w Souvereignie jak i GTI 2500, szkoda kasy na droższy".
Moim zdaniem każdy szuka czegoś innego w wykrywce. I ja jak zwykle się powtórzę ale muszę nie znoszę świecidełek, białych cewek, naklejek, srebrnych puszek i maskotek na wykrywkach. NIe wpływają na zasięg ale drażnią mnie kiedy w końcu uda mi się wyrwać na wykopki, bo ja dobrze wiem jaki mam sprzęt więc nie potrzeba pisać nazwy producenta tak by każdy ją odczytał przynajmniej z 20 metrów przy słabym świetle.
Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem swoimi wypowiedziami.
Pozdrawiam
HAns

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]