Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 02:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 22:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki wszystkim.......... mam problem z głowy..........miałem także problem z doborem cewki.
Wszystko jasne i życie stało się łatwiejsze :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2007, 00:56 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

To tylko gwoli wyjasnienia - stosujcie tę eliptyczną jako "snajperkę", czyli jak będzie dużo śmieciowych sygnałów a Wy będziecie wiedzieć, że pole mimo tych utrudnień jest warte czesania.. Zasięg nie powala, ale zdecydowanie lepiej manewruje w zaśmieconym terenie :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2007, 11:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!
Ja wlasciwie w pelni zgadzam sie, iz cewka 10.5" (DD 7.5 hHz) jest swietnym wyborem. To pewnie jedna z najlepszych cewek Minelaba. Jednak po kilku wypadach, zaczalem rozmumiec ludzi, ktorzy wybieraja obok malej eliptycznej, koncentryczna 9". X-terra 70 jest tak glebokim wykrywaczem, ze nawet na sondzie 9" mamy pelne zadowolenie z zasiegu :1, ktory jest porownywalny do zasiegow drozszych wykrywaczy. Przy koncentryku, odpada problem z namierzaniem i mimo wszystko waga. Ta niewielka roznica w gramaturze sond, ma przelozenie na doznania zwiazane w wywazeniem wykrywacza. Proponuje przed zakupem, przemyslec te kwestie ! Co bedzie dla Ciebie lepsze: troche wiekszy zasieg - ale klopotliwsze namierzenie celu i gorsze wywazenie, czy przyjemnosc z szukania. Osobiscie na dzis, wybralbym chyba to drugie rozwiazanie. W porownaniu z XLT pinpointer w X70, przy cewce DD, jest dosc trudny(to latanie wolok celu). Zresza w ogole szukanie z X-terra 70 wymaga nieco wprawy i mimo wszystko, jak kazdy Minelab, pracy na sluchawkach. To raczej nie jest wykrywacz dla poczatkujacego, niedoswiadczonego poszukiwacza. X-terry nie okilelznal chocby Arkadio.ie, stad chyba jego czeste uwagi pod adresem tego sprzetu. Prawda jest taka, ze najwiekszym minusem jest brak podswietlenia (pomijam dziwnosc dzwieku i niepewnosc wskazan, trzeba czasu na nauke). Ciekawe czemu, ten wazny dodatek, producent zastosowal tylko w przypadku Explorera? Marketing? Szkoda !
Oczywiscie, wszystkiego mozna sie nauczyc. Kiedys szukalem z Muszkieterem, takze z cewka DD i.... bylo fajnie (tylko znowu ta waga). Od czasu jednak, gdy zakosztowalem super pinpointera w XLT, ciezko mi idzie wyrobienie nowych nawykow. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2007, 13:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A jaka jest orientacyjna różnica głębokości penetracji cewki 7.5 kHz 9" i 10.5" DD ?

A już byłem zdecydowany :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2007, 15:26 

Witam!

Różnice będą w niektórych terenach a w innych nie, więc nie ma co się tym kierować. Zgadza się, że cewka 10.5 cala jest cięższa, ale coś za coś.. I tak mamy świetną ergonomię a mamy też nieco większy zasięg i pokrycie terenu. Jeśli chodzi o namierzanie to polecam metodę przełączania się to trybu Prospecting w celu namierzenia celu lub metodę "na krzyż". Faktem jest jednak, że namierzanie koncentrykiem jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, więc śmiało możesz skorzystać z sugestii Sławka. Nie bój nic o zasięg - będzie dobrze :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2007, 19:22 
Porucznik
Porucznik

Witam

marmor-znam ten ból :) noce nieprzespane itd i ciągłe bicie się z myslami czy to akurat te ...
ja wybrałem dd 7,5khz jako standard (czyli na codzień :) ) i "3kilo"do lasu, choć jestem tam z rzadka ,chciałem mieć drugi wykrywacz :)
tak z pazerności, niestety choć pogoda w tym roku pozwal ja nie mam czasu na dłuższe wypady ,więc chodziłem tylko testowo z 7,5dd,
moje wrażenia :) sonda dd jest trochę cięższa od koncentryka ,ale i tak wykrywacz zostaje w wadze piórkowej :) ,co do namierzania,
nie zawsze były wykrywacze z tą opcją , więc jak jest to wystarczy się przyzwyczaić do innego sposobu namierzania cewką dd i po kłopocie,
nie ma wykrywaczy idealnych , które zadowolą wszystkich, ja tam jestem zadowolony :) :1 , do tego jest szybki a to według mnie plus.
Mam swoją teorię ,może nie odkrywczą , że aby poznać swój wykrywacz trzeba wykopać tysiąc dołków ,nieważne co znajdziesz z pewnością go poznasz :) ,a że jeszcze tylu nie wykopałem ,więc z pewnością jeszcze go nie poznałem.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 00:18 

Witam!

Cytuj:
aby poznać swój wykrywacz trzeba wykopać tysiąc dołków ,nieważne co znajdziesz z pewnością go poznasz

Dokładnie tak :1 Mogę tylko dodać, że te wykopane dołki trzeba też potem zakopać ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 16:58 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

za mna zawsze chodzi murzyn i je zakopuje a to bardzo ulatwia poszukiwania ten murzyn to dobra rzecz polecam..... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 22:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zrobiłem tak :
Zamówiłem cewkę elipsa 18.75 DD i ... 9" 7.5 kHz :cfa
A to dlatego, że...
Przesiadam się na x-t 70 z ace 250. To może być mały szok. Postanowiłem dać sobie jakiś czas na opanowanie tego sprzętu a gdy go już ujeżdżę dokupię sobie brakujące elementy ;)
Dzięki za rady :1
Van Worden dzięki za słowa otuchy :1 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 09:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Czy na forum mamy już może uzytkownika xterry70 z tą najnowszą cewką DD 18,75 kHz 6'' (15 cm) ? Jeśli tak to kiedy możemy spodziewać się jakichś recenzji? ;)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2007, 23:37 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To jest ktoś z najnowszą cewką DD 18,75 kHz 6'' (15 cm) do xterry70 ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2008, 17:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Jedną z cewek, którą aktualnie posiadam jest cewka typu DD eliptyczna 18,75 kHz 10,5" x 5". Ponieważ w tym tygodniu miałem dopływ niespodziewanej gotówki wraz z nim pojawił się następujący dylemat: Wydać te "nadmiarowe" pieniądze na snajperkę do xterry70 typu DD 18,75 kHz 6" (15 cm) czy spożytkować je na zakup magnesu neodymowego? Uściślając pytanie: Czy jest sens kupować snajperkę w momencie gdy dysponuję już cewką eliptyczną o zbliżonych do snajperki parametrach.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 23:39 
Szeregowy
Szeregowy

Bogdans kup snajperkę, pochodzisz troszkę w terenie i zdasz nam relację czy warto kupować ;) Na neodymek przyjdzie czas :1 Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 00:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Splitter napisał(a):
Bogdans kup snajperkę, pochodzisz troszkę w terenie i zdasz nam relację czy warto kupować ;)

"Cfaniak z bomblem w nosie" ;) . Liczyłem jednak na to, że to ja skorzystam z doświadczenia kogoś innego w zakresie używania snajperki do xterki. Wyszło jednak tak, że cewkę DD 6" 7,5 kHz mam już od poniedziałku. Zaliczyłem dwa testowe wyjścia, ale jeszcze za wcześnie na wnioski co do przydatności takiej cewki w terenie. Spróbuje za jakiś czas skrobnąć coś na jej temat.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 19:13 
Szeregowy
Szeregowy

Bogdans super! Mam nadzieję, że "nie będziesz taki", i szybko zdasz relację jak snajperka się sprawuje, bo takich "sępów informacyjnych" jak ja, jest pewnie więcej ;) Pozdrawiam i teraz to życzę Ci szybkiego nabycia magnesu :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]