Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 19:54 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

A ja po obejrzeniu, chyba na zawsze zrezygnuję z zakupu pinpointera ;) z tego co zauważyłem to raczej utrudnia robotę :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hanzo napisał(a):
A ja po obejrzeniu, chyba na zawsze zrezygnuję z zakupu pinpointera ;) z tego co zauważyłem to raczej utrudnia robotę :n

Ja po użytkowaniu stwierdziłem to samo! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:16 
Chorąży
Chorąży

A ja po obejrzeniu filmiku uważam że to jest zajebista ściema ten sprzęt działa dopiero po dotknięciu przedmiotu przemiatając nim raczej nic sie nie namierzy. prościej wziąć grudę ziemi w rękę i przemiatać nad cewką :)

Cytuj:
Wykrywacz metali Pinpointer jest w szczególności polecany jako uzupełnienie wykrywaczy z sondami typu DD; do poszukiwania w wilgotnym, lepkim gruncie, dla osób z wadą wzroku.
cytat pochodzi z opisu

Na czym ma polegać to uzupełnienie cewek DD ???? czy one są mniej czulsze niż ten pinpoiter
Jeśli ktoś ma wadę wzroku to może się ubiegać w Narodowym Funduszu Zdrowia o refundowanie tego pinpoitera czy lepiej kupić okulary ?? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:16 
Generał Broni
Generał Broni

Litości !! - kto ma tyle cierpliwości aby babrać się tak z tym pinpointerem :/
Dawno zrezygnowałbym z tego hobby - gdybym był skazany na taką przeszkadzajkę.
He he - i nie dotyczy to tylko omawianej firmy - ale ogólnie wszelkie pinpointery tego typu to jakaś porażka - bynajmniej dla mnie :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:32 
Moderator
Moderator

Pinpointer na polach ..... nie wiem, nie prowadzę takich poszukiwan, natomiast przy szukaniu militarki w ciezkim terenie jako wykrywacz pomocniczy ....mysle ze jak najbardziej, czesto znajdowalem się w takich sytuacjach, ze by sie takowy przydał ... gleba ciezka i kamienista, dziura mala, cewki 30tki sie nie da w niej zmiescic ......... i wtedy pinpointer jest dosc pomocnym narzedziem i pozwala sporo zaoszczedzic na czasie i przekopywaniu sie przez gruzowisko.
P.S. zapomnialem dodac .......... porzadny pinpointer :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

luklen napisał(a):
] cytat pochodzi z opisu Na czym ma polegać to uzupełnienie cewek DD ???? czy one są mniej czulsze niż ten pinpoiter

Nie, po prostu cewką DD trudniej jest namierzyć drobny przedmiot! :) Choć po nabraniu wprawy nie sprawia to większych kłopotów! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:37 
Kapral
Kapral

Dario napisał(a):
He he - i nie dotyczy to tylko omawianej firmy - ale ogólnie wszelkie pinpointery tego typu to jakaś porażka - bynajmniej dla mnie :n

Tu się nie zgodzę.Poszukiwania prowadzi się w różnym terenie.Proszę sobie wyobrazić szukanie w murze, w krokwiach dachowych , w skrytkach podokiennych itp.
Nie wszędzie da się coś rozkuć,przeciąć a takim ustrojstwem można swobodnie manewrować.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

[quote="luklen"
Na czym ma polegać to uzupełnienie cewek DD ???? czy one są mniej czulsze niż ten pinpoiter
Jeśli ktoś ma wadę wzroku to może się ubiegać w Narodowym Funduszu Zdrowia o refundowanie tego pinpoitera czy lepiej kupić okulary ?? :D[/quote]

W wykrywaczu F75 jest doskonałe namierzanie sondą poprzeczne, natomiast wzdłuzne jest do kitu, trzeba ustawiać się z całym wykrywaczem poprzecznie do sygnału. Np już w Safari namierzanie wzdłużne jest dobre. Sondy koncentryczne nie mają tej wady.

Ja mam wadę wzroku. Jak się zaloży okulary do patrzenia z bliska, to fatalnie widzi się patrząc w dal. Mam tez okulary tzw progresywne, ale nie za dobrze się w nich czuję ze względu na zachwiania równowagi. Optycy nazywają wadę tych okularów jako "nie wiem, czy się Pan do nich przyzwyczai ?"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 20:45 
Weteran
Weteran

luklen napisał(a):
A ja po obejrzeniu filmiku uważam że to jest zajebista ściema ten sprzęt działa dopiero po dotknięciu przedmiotu przemiatając nim raczej nic sie nie namierzy. prościej wziąć grudę ziemi w rękę i przemiatać nad cewką :)

Cytuj:
Wykrywacz metali Pinpointer jest w szczególności polecany jako uzupełnienie wykrywaczy z sondami typu DD; do poszukiwania w wilgotnym, lepkim gruncie, dla osób z wadą wzroku.
cytat pochodzi z opisu

Jeśli ktoś ma wadę wzroku to może się ubiegać w Narodowym Funduszu Zdrowia o refundowanie tego pinpoitera czy lepiej kupić okulary ?? :D

Namierzanie cewką typu DD jest nieco trudniejsze niż cewką koncentryczną dlatego producent tak to opisał.

Pintpointer sprawdza się przy szukaniu w lepiącej się glinie, nie trzeba też poszerzać dołka gdy ginie nam sygnał, tylko sprawdzić szybko, czy przedmiot jest na dnie , czy z boku.

Myślę , że w przypadku tego urządzenia jest podobnie jak z używaniem szpadla i saperki, czyli co kto lubi i nie widzę sensu ośmieszania którejkolwiek ze stron.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 21:50 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Namierzanie cewką typu DD jest nieco trudniejsze niż cewką koncentryczną dlatego producent tak to opisał.

Pintpointer sprawdza się przy szukaniu w lepiącej się glinie, nie trzeba też poszerzać dołka gdy ginie nam sygnał, tylko sprawdzić szybko, czy przedmiot jest na dnie , czy z boku.

Myślę , że w przypadku tego urządzenia jest podobnie jak z używaniem szpadla i saperki, czyli co kto lubi i nie widzę sensu ośmieszania którejkolwiek ze stron.

Oj widzę że nie poświeciłeś 7min na obejrzenie filmu a szkoda bo niestety wszystkie przedmioty są namierzane najpierw wykrywaczem z cewką DD czy to w dołku czy już w hałdzie wydobywczej a dopiero potem w cudowny sposób jest namierzanie pintpoiterm. Niestety film pokazuje mechanizm poszukiwania tym sprzętem za każdym razem przedmiot musi dotknąć anteny pintpointera żeby ten zasygnalizował znalezisko chyba nie oto w tym chodzi ???? jego czułość jest porostu znikoma... a szybkość poszukiwania niestety się wydłuża a to może być frustrujące :D

I nie zależy mi na ośmieszaniu kogokolwiek każdy lubi co innego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 22:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Świetny sprzęt dla masochistów! Dzięki temu urządzeniu wykopujesz tylko 2 dołki dziennie, pół dniówki zajmuje wykrecikowanie tego co znalazłeś:)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 22:12 
Generał Broni
Generał Broni

Kiedyś, dawno temu z nadmiaru czasu i dla zabawy zrobiłem sobie z walających się u mnie części bardzo prościutki pinpointerek składający się z generatora na tranzystorach i dwóch cewek z których jedną dla wygody wykonałem jako powietrzną o średnicy kilku cm i podobnym jak średnica zasięgu, a drugą nawinąłem na rdzeniu ferrytowym od starego radia. Pierwszą cewką łatwo namierzać przedmioty znajdujące się już na powierzchni w wykopanym "urobku" zaś drugą, która dynda na kabelku łatwo dźgać :) pulchną ziemię, oraz lokalizować cele w niewielkim nawet dołku. Jako element sygnalizujący zastosowałem LED i buzzerek (z przełącznikiem do wyboru). Na zdjęciu widoczne pokrętło ustawiania progu zadziałania detektora i przełącznik cewek. Całość kosztowała mnie ok. 10zł z obudową i działa do dziś :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

blackdog68 napisał(a):
Dario napisał(a):

Tu się nie zgodzę.Poszukiwania prowadzi się w różnym terenie.Proszę sobie wyobrazić szukanie w murze, w krokwiach dachowych , w skrytkach podokiennych itp.
Nie wszędzie da się coś rozkuć,przeciąć a takim ustrojstwem można swobodnie manewrować.
Pozdrawiam

Cześć - nie znam nikogo kto prowadzi poszukiwania w terenie jaki tu wymieniłeś
Napisałem - że dawno zrezygnowałbym z tego HOBBY - gdybym miał używać tego g...a - i to jest moja opinia - ja piszę o bieganiu po polach -obejrzyj filmik - i sam zobacz jak ten koleś się tam męczy i ile zajmuje mu to czasu - za długo chodzę z piszczałką żeby nie widzieć jak frustrujące i czasochłonne jest używanie tego badziewia :/
wybacz ale jakoś nie wyobrażam sobie " kopania " w murze, w krokwiach dachowych czy skrytkach podokiennych - chyba pomyliłeś fora :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 23:54 
Kapral
Kapral

Dario napisał(a):
blackdog68 napisał(a):
Dario napisał(a):

Pozdrawiam

Cześć - nie znam nikogo kto prowadzi poszukiwania w terenie jaki tu wymieniłeś
Napisałem - że dawno zrezygnowałbym z tego HOBBY - gdybym miał używać tego g...a - i to jest moja opinia - ja piszę o bieganiu po polach -obejrzyj filmik - i sam zobacz jak ten koleś się tam męczy i ile zajmuje mu to czasu - za długo chodzę z piszczałką żeby nie widzieć jak frustrujące i czasochłonne jest używanie tego badziewia :/
wybacz ale jakoś nie wyobrażam sobie " kopania " w murze, w krokwiach dachowych czy skrytkach podokiennych - chyba pomyliłeś fora :/

Raczej nie pomyliłem forum chyba że według ciebie poszukiwania przeprowadza się tylko w polu.
Osobiście robię przy przekładaniu dachów w budynkach poniemieckich i zdziwiłbyś się ile rzeczy jest pochowanych w załamaniach krokwi.
W sprawie pinpointerów nie namawiam nikogo do używania tego typu narzędzi ale z doświadczenia wiem że są przydatne bo raczej trudno jest z normalną piszczałką latać po dachu i szukać
Pozd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 07:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Używam do pomocy krecika WHITE'S BULLSEYE I przy szukaniu drobnicy. Małe przedmioty które są obklejone materiałem w którym szukamy strasznie ciężko znaleźć, to jeśli chodzi o mnie. Nie będę nikogo przekonywał o zaletach takiego krecika ale ja nie wyobrażam sobie go nie mieć.
Ten co jest na filmie ma działanie znikome. Zostaje ustawiony na max czułość aż się nieraz sam wzbudza, i tak sygnalizuje dopiero przez kontakt z fantem. Mój wzbudza się na ok 2cm od antenki i nie na samym czubku tylko na długości ok 5cm. Namierzenie fanta to jest kilka sekund. Szybki ruchy "S" i już wiadomo gdzie jest.
Może istotna jet SZYBKOŚĆ zadziałania. W moim wystarczy na ułamek sekundy żeby fant znalazł się w obszarze cewki a krecik i tak da krótki sygnał.
Mam wrażenie że niektórzy wypowiadają się o czymś z czym nigdy nie mieli styczności.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]