Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 10:57 
Weteran
Weteran

luklen napisał(a):
Cytuj:
Namierzanie cewką typu DD jest nieco trudniejsze niż cewką koncentryczną dlatego producent tak to opisał.

Pintpointer sprawdza się przy szukaniu w lepiącej się glinie, nie trzeba też poszerzać dołka gdy ginie nam sygnał, tylko sprawdzić szybko, czy przedmiot jest na dnie , czy z boku.

Myślę , że w przypadku tego urządzenia jest podobnie jak z używaniem szpadla i saperki, czyli co kto lubi i nie widzę sensu ośmieszania którejkolwiek ze stron.

Oj widzę że nie poświeciłeś 7min na obejrzenie filmu a szkoda bo niestety wszystkie przedmioty są namierzane najpierw wykrywaczem z cewką DD czy to w dołku czy już w hałdzie wydobywczej a dopiero potem w cudowny sposób jest namierzanie pintpoiterm. Niestety film pokazuje mechanizm poszukiwania tym sprzętem za każdym razem przedmiot musi dotknąć anteny pintpointera żeby ten zasygnalizował znalezisko chyba nie oto w tym chodzi ???? jego czułość jest porostu znikoma... a szybkość poszukiwania niestety się wydłuża a to może być frustrujące :D

I nie zależy mi na ośmieszaniu kogokolwiek każdy lubi co innego

A ty nie poświęciłeś czasu na dokładne przeczytanie.:) mojego postu. Czy ja napisałem w nim o tym konkretnym modelu?
Dywagacje na temat używania pintpointera a nie tego konkretnego modelu. Tego modelu nie znam, nie miałem w ręku, nie wypowiem się tylko na podstawie filmu.
Mi te urządzenia również nie służyły, irytował mnie brak "kierunkowego namierzania"

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 19:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co do braku kierunkowego namierzania, to można sobie z tym poradzić. Ja stosuję technikę namierzania rurką "na płasko", jak jest sygnał, to w tym miejscu namierzam końcem rurki. Koniec rurki, jest właśnie ukierunkowieniem.
Inny z kolegów chwalił się zasięgami swojego Bulseye, ale zapomniał dodać, że takie zasięgi to są, ale w powietrzu, i że pinpointery jak każdy wykrywacz z wyjatkiem PI, traci znacznie na zasięgu w gruncie. Dlatego na filmie sygnał dźwiękowy słychać w miejscu występowania przedmiotu metalowego. Obejrzyjcie sobie filmiki z pinpointerem Gareta na Youtubie, tam tez pinpointer piszczy w miejscu przedmiotu. Zasięgi potrzebne są wykrywaczowi, pinpointerowi potrzebna jest przede wszystkim precyzja, celność i dokładność. Jak to uzyskać? Przeczytać pierwsze zdanie postu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
Co do braku kierunkowego namierzania, to można sobie z tym poradzić. Ja stosuję technikę namierzania rurką "na płasko", jak jest sygnał, to w tym miejscu namierzam końcem rurki. Koniec rurki, jest właśnie ukierunkowieniem.
Inny z kolegów chwalił się zasięgami swojego Bulseye, ale zapomniał dodać, że takie zasięgi to są, ale w powietrzu, i że pinpointery jak każdy wykrywacz z wyjatkiem PI, traci znacznie na zasięgu w gruncie. Dlatego na filmie sygnał dźwiękowy słychać w miejscu występowania przedmiotu metalowego. Obejrzyjcie sobie filmiki z pinpointerem Gareta na Youtubie, tam tez pinpointer piszczy w miejscu przedmiotu. Zasięgi potrzebne są wykrywaczowi, pinpointerowi potrzebna jest przede wszystkim precyzja, celność i dokładność. Jak to uzyskać? Przeczytać pierwsze zdanie postu :)

Wlasnie obejrzalem na youtube filmik "Wykrywacz metali Pinpointer firmy Armand" - boshe takiej padaki dawno nie widzialem, zeby cokolwiek namierzyc trzeba doslownie dotknac przedmiotu ( prosze mi nie sciemniac o precyzji namierzania ) i nawet niech sie Pan nie stara przyrownywac do garretta, sprzetu prawie pancernego, gdzie zasieg jest "o niebo" wiekszy co jak wiemy nie wplywa w jakikolwiek sposob na precyzje namierzania, gdyz zarowno dzwiek jak i czestotliwosc drgan zwieksza sie gdy zblizamy sie do celu. Wiem, ze biznes to biznes. ale wciskanie takich bzdur, ze precyzja, ze PI, ze inne to zasieg spada, prosze Pana ludzie to czytaja - wstyd. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 23:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pinpointer na filmiku tragedia , normalnie masakra.
Kupilem pinpointer w UK u duzego sprzedawcy/dealera. Przez pomylke wyslal mi taki sam jak na filmiku , doslownie identyczny , roznica tylko w naklejce :D
Cena w przeliczeniu wynosila ok.90 zl. , osobiscie nie dal bym nawet 5zl. :n
Oczywiscie po telefonie do nich dostalem ten co zamowilem.

Ogolnie pinpointer to bardzo pomocna rzecz , tylko to musi byc pinpointer a nie jakas parodia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 00:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ostatnie dwa posty, nawet nie chce mi się z Wami dyskutować, bo i po co? Kupujcie sobie Garrety za kilka stówek, albo jeszcze więcej oraz ten... co na poczatku chcieliście, też pewnie za kilka stówek, nie mówiąc o na pewno gratisowej wysyłce z UK :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
Ostatnie dwa posty, nawet nie chce mi sie z Wami dyskutować, bo i po co? Kupujcie sobie Garrety za kilka stówek, albo jeszcze lepiej oraz ten... co na poczatku chcieliście, też pewnie za kilka stówek, nie mówiąc o na pewno gratisowej wysyłce z UK :) Pzdr dla padaków i parodii.

Nie potrzebuje kupowac drugiego Garretta, no chyba, ze "padnie". W co watpie bo choc "molestuje" go juz dosc dlugo i nosi slady zuzycia to nadal sprawuje sie wysmienicie. Co do przesylki,faktycznie w UK jest za free, do Polski to bodajze koszt 5 funtow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 01:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sprawdziłem Garret - 449 zl w sklepie na wybrzeżu Wisły. Cehaigrek, pewnie siedzisz w Anglii, tam zarabiasz i tam zajeżdżasz swojego Garreta. Ale tu jest Polska, zejdź na ziemię. Co do Rambo, to jak go kupiłeś, to mogłeś tylko pomarzyć o zachodnim wykrywaczu. I znowu zejdź na ziemię. Oczywiście, że Garret jest dużo lepszy, ja nie porównuję obu wykrywaczy, tylko technikę poszukiwań, ale to dla Ciebie chyba za finezyjne różnica.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 01:35 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
Sprawdziłem Garret - 449 zl w sklepie na wybrzeżu Wisły. Cehaigrek, pewnie siedzisz w Anglii, tam zarabiasz i tam zajeżdżasz swojego Garreta. Ale tu jest Polska, zejdź na ziemię. Co do Rambo, to jak go kupiłeś, to mogłeś tylko pomarzyć o zachodnim wykrywaczu. I znowu zejdź na ziemię. Oczywiście, że Garret jest dużo lepszy, ja nie porównuję obu wykrywaczy, tylko technikę poszukiwań, ale to dla Ciebie chyba za finezyjne różnica.

Cena Garretta 449 zl hmm dosc wysoka, ale jesli mialbym wydac 120 zl (czyt. wyrzucic w bloto) wolabym nic nie kupowac. Gdzie mieszkam? Czy to wazne, istotne jest, ze nauczylem sie lokowac pieniadze w odpowiedni sposob. Co do Rambo, jak Pan zauwazyl wyrzycilem ta czesc z mojego postu (przemyslalem i nie chcialem robic przykrosci i nie chcialem mieszac w watku - rozmawiamy przeciez o pinpointerze), ale jesli Pan uwaza, ze warto o tym wspomniec - tak przez wykrywacz Armand Rambo prawie porzucilem to hobby ladnych pare lat temu, ale na szczescie trafil sie okazyjnie HS3. Co Pan porownuje? technike poszukiwan - aha? Tak jestem zbyt ograniczony i nie wylapuje tego typu finezyjnych roznic.
PS Jesli moglbym o cos zapytac, czy my sie znamy? Mam taki zwyczaj nazywac ludzi mi nieznanych per Pan/i ale wychwycic cos takiego po paru zdanich to dla Pana "zbyt finezyjna roznica"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 17:16 
Generał Broni
Generał Broni

Jednak nie ma to jak przytłaczające argumenty samego sprzedawcy,
oraz kolejny profesjonalnie obsłużony i zadowolony klient :rotfl
Wszak "reklama - dźwignią handlu!" :hahaha

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 23:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Miałem ochote na pinpoitera ale po tym filmie odechciało mi się. Czasem mam problem z namierzaniem przedmiotu w dołku i myślałem że takie urządzenie moze pomóc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 23:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dobry pinpointer moze pomoc, szczegolnie jesli mamy duza cewke badz sygnal pochodzi ze scianki dolku, badz mamy do czynienia z naprawde malym fantem. Problem polega tylko na wyborze tego odpowiedniego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 23:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

cehaigrek napisał(a):
szczegolnie jesli mamy duza cewke badz sygnal pochodzi ze scianki dolku,

To jest podejście cechujące angielskiego poszukiwacza eksplorującego trawniki w parku. W Polsce nie kopie się łyżeczkami do herbaty. Od tego jest większa łopata. Z resztą wypowiedzi się zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 00:10 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
cehaigrek napisał(a):
szczegolnie jesli mamy duza cewke badz sygnal pochodzi ze scianki dolku,

To jest podejście cechujące angielskiego poszukiwacza eksplorującego trawniki w parku. W Polsce nie kopie się łyżeczkami do herbaty. Od tego jest większa łopata. Z resztą wypowiedzi się zgadzam.

Widze, ze nie ma Pan bladego pojecia jak i co sie szuka w UK i po co sie Pan odzywa, po co te zaczepki, mam byc bardziej niemily czy jak?
Sprobujcie kiedys namierzac cos z duza 18"x15" SEF Coil zobaczycie jak "latwo". Eksploracja trawnikow w parku co to za glupoty? Dla zainteresowanych tak wyglada moja "lyzeczka do herbaty":

[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 23 października 2009, 17:17 przez cehaigrek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 22:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Łopata rzeczywiście z klasą. Ile funtów kosztuje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 23:29 
Szeregowy
Szeregowy

Armand napisał(a):
Łopata rzeczywiście z klasą. Ile funtów kosztuje?

11 funtow

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]