Informacji o tym, jak zbudowana jest sonda do wykrywacza tego typu nie ma w sieci w ogóle. Opisy "zwykłych" sond IB się nie nadają. Do sondy typu 4B udało mi się znaleźć tylko mgliste opisy i rysunek z reklamówki/katalogu, nic ponadto. Jeszcze zostały mi do przejrzenia patenty Whitesa, skoro opatentowali sondę typu "coplanar" {jak to się tłumaczy na polski?} może i 4B albo podobny wynalazek gdzieś tam jest.
Opisy jak zrobić "zwykłe" sondy w tym wypadku można otłuc o kant kuli. "Zwykłą" sondę można nawinąć w 30 minut, ewentualne rozjazdy w indukcyjności da się naprawić doborem pojemności, zresztą z każdym generatorem o stałej częstotliwości zadziała i bez tego, lepiej lub gorzej. A w tym wypadku jest wiele pułapek, dwie najbardziej krytyczne to: - nieprawidłowe proporcje sekcji bazy i kolektora: nie będzie działać (tolerancja jest ale nie za wielka). - za mała indukcyjność - kondensatorem da się naprawić tylko w pewnym zakresie, kilkukrotnie sprawdziłem to doświadczalnie i niestety w razie grubszej wpadki jest kicha.
Oczywiście każdą sondę da się zbudować metodą prób i błędów, ale około 200 metrów drutu na samą cewkę TX jednak swoje kosztuje, więc przydałby się jakiś punkt zaczepienia. Dwie wpadki przy robieniu sondy i się okaże, że taniej byłoby mi ściągnąć taki wykrywacz działający z ebaya :lol:
|